Titta in här om du vill veta mer om hur vi recenserar produkter.

En-bra-bärsjal

Bästa Bärsjalen 2022 – Ultimata bäst i test-listan

Bärsjalen är en klassiker som aldrig kommer att gå ur tiden. Det är ett effektivt, naturligt och mysigt sätt att bära på sitt barn. Men visst är det lite klurigt att veta vilken sjal man ska köpa? I den här guiden hjälper vi dig att hitta rätt!

Gemenskapen och kulturen kring bärsjalar är häpnadsväckande. För någon som inte är förälder än, så kan det här fenomenet uppfattas som på gränsen till galenskap.

Men oroa dig inte, efter att ha läst den här guiden så kommer du inte bara kunna mycket om bärsjalar – du kommer också förstå fascinationen för detta underbara och kärleksfulla hantverk.

Om du bara vill ha reda på vilka de bästa bärsjalarna är så kommer du inte att bli besviken. Vi har nämligen tittat på de populäraste modellerna för att hitta de som är absolut bäst och som passar just dina behov.

Bästa bärsjalen

Bäst för nyfödda bebisar

Aldoria Bambusoft Bärsjal
Bra för nyblivna föräldrar

Ergobaby Aura Bärsjal

Utbudet av bärsjalar är enormt, likaså informationen både på nätet och i böcker.

I jättestora communitys utbyter mammor och pappor sina bästa råd, recensioner och knytinstruktioner. Gemenskapen är massiv!

Men det innebär också att det kan kännas lite överväldigande med så mycket information.

Därför har vi skrivit den här bäst i test-listan för att du enkelt ska kunna hitta den bärsjal som passar just dig och din bebis.

Längre ner i artikeln hittar du en guide för vad du ska tänka på innan du köper en bärsjal.

Babylonia Tricot slen cool – Bäst i test

 • Behagligt sval
 • Väger lite
 • Miljövänlig

Babylonias Tricot slen finns i flera olika versionen, där ”cool” är den bästa.

Babylonia har ett väldigt populärt kollage av bärsjalar och de vinner ofta bäst i test-listor. En kritik som däremot har följt med ett tag är att deras sjalar tenderar att bli för varma. Det har man löst genom att släppa den här ”cool”-versionen, som är lika miljövänlig som sval.

Sjalen är väldigt tunn, men utan att kompensera vare sig hållbarhet, stöd eller stabilitet. Snarare tvärtom, den känns starkare än aldrig förr.

Man har även valt att göra modellen till en av de mest miljövänliga bärsjalarna där ute. Man har nämligen valt fiber från återvunna PET-flaskor, vilket är en tillverkningsprocess som är väldigt snäll mot miljön. Bland annat använder man 94% mindre vatten och 60% mindre energi när man använder Newlife-teknologin.

Utöver det goda miljötänket, så är sjalen mjuk och mysig. Bebisens vikt fördelas jämnt över hela sjalen, vilket också avlastar din rygg en hel del. Tyget har även en bra stretch som gör att barnet inte känner sig hoptryckt.

Sjalen är perfekt året om, men framförallt på sommaren då den är sval och skön. Om du dessutom vill hjälpa till att förbättra miljön så är det här ett givet val. En klar bäst i test-vinnare!

Bäst pris hos:


Aldoria Bambusoft Bärsjal – Bäst för nyfödda bebisar

 • Superskönt material
 • Passar bra för nyfödda
 • Reglerar värme bra

Den här sjalen är så otroligt len och mysig! Utan tvekan ett av de skönaste materialen.

Bambusoft är gjord för framförallt nyfödda bebisar, men kan användas fram tills att barnet väger cirka 10 kg.

Anledningen till det mjuka och oerhört sköna tyget är just för att den anpassats till nyfödda barn. Deras hy kan vara lite känsligare, så det är viktigt att materialet är av högsta kvalitet.

Vi fullkomligt älskar tyget, vilket gör det lite sorgset att man inte kan använda den här bärsjalen längre än ett år. När barnet är mellan 6-12 månader gammalt, eller väger 10 kilo, så gör man bäst i att byta till en annan, starkare sjal.

En annan sak som utmärker Bambusoft är dess förmåga att reglera värme. Under sommaren så håller den dig och din bebis sval och när vädret skiftar och blir kallare så behåller materialet värmen istället.

Bärsjalen är väldigt enkel att knyta, även för nybörjare – vilket är tacksamt, då den är specialiserad på nyfödda bebisar och därmed används av många första-gången-föräldrar.

Om du letar efter en bärsjal till de allra minsta bebisarna så är det här definitivt den bästa sjalen. Ett stort plus är tyget som är så fantastiskt mysigt!

Bäst pris hos:


Babylonia Tricot-slen Organic – Kan användas länge

 • Varm bomull
 • Ergonomisk
 • Klarar upp till 15 kg

En klassiker helt gjord av ekologisk bomull.

Eftersom den är gjord av bomull så är den oerhört mjuk och formar sig bra efter barnets kroppsform. Den kan bära barn som väger upp till 15 kilo, så den kan användas under en väldigt lång tid. Tyget är dessutom längre än på många andra sjalar, så den är perfekt för barnet att växa i.

En klar favorit hos många föräldrar och utan tvekan en av de bästa sjalarna. Det enda negativa med den här modellen är att den kan bli ganska varm på sommaren. Tur-i-oturen så är det ganska kallt i Sverige under större delen av året, så för de flesta är det inget stort problem.

Tricot slen organic är rejäl och gör sig bäst under vinter och höst, då bomullen värmer bra och skapar en mysfaktor som få bärsjalar kan jämföras med.

Det går bra att maskintvätta sjalen i 40 grader.

Sjalen är ergonomiskt gjord så att bebisens rygg inte belastas. Därför är det inga problem att använda den under långa promenader och resor.

Om du letar efter en bärsjal som barnet kan växa i och som ger mycket värme och mys – då är det här en utmärkt val!

Bäst pris hos:


Ergobaby Aura Bärsjal – Bra för nyblivna föräldrar

 • Enkel att knyta
 • Inbyggd ficka
 • Snygg design

Det brukar krävas lite övning för att lyckas knyta en bärsjal på ett snabbt och effektivt sätt. Med den här sjalen är det enklare än med många andra, då det finns guidande kanter som visar hur man ska göra.

Efter en dag eller två så kommer du att kunna knyta sjalen på bara någon minut. Guldvärt för dig som inte är van vid att knyta bärsjalar.

Bärsjalen är en riktig lättviktare tack vare det tunna materialet. Den fungerar med andra ord utmärkt på sommaren då tyget låter värmen passera obemärkt förbi.

Ergobaby Aura har även en inbyggd ficka som gör att du kan ”packa in” sjalen i sig själv när du inte använder den. Den tar därför upp minimalt med utrymme när den inte används och kan enkelt packas ner när ni ska ut och resa eller gå på promenad.

Ergobaby (tillverkaren) rekommenderar att sjalen används fram tills att barnet väger cirka 13,5 kg. Så den kan användas länge och det finns tillräckligt med tyg för barnet att växa i.

Tyget har mycket stretch, så var noga med att spänna den tillräckligt vid användning.

Ergobaby är ett väletablerat företag när det kommer till produkter för barnfamiljer och den här bärsjalen är inget undantag. Den har en säker plats i vilken bäst i test-lista som helst.

Vi rekommenderar den framförallt till nyblivna föräldrar som vill ha en bärsjal som är lätt att knyta. Men den är också bra för de som vill ha en sval och stabil sjal som barnet kan växa i utan att den blir för lös.

Bäst pris hos:


Hitta bästa bärsjalen för dig

Det kan vara lite klurigt som nybliven förälder att veta vilken typ av bärsjal man ska köpa. Det är lätt hänt att man inte vet skillnaderna mellan olika sjalar och därför råkar köpa något som man inom en månads tid ångrar.

För att du ska slippa ångra ditt köp, så har du här ett par viktiga punkter att tänka på innan du bestämmer dig för att köpa en sjal.

Val av material

Tyget i sjalen är viktigt av flera olika anledningar. Dels för bekvämligheten, men också för värmenivån.

En bärsjal gjord i 100% bomull kommer att bli varm på sommaren. Både du och barnet riskerar att svettas och känna obehag om den används under längre perioder utomhus på sommaren.

Däremot kan den vara en räddare i nöden under vinterhalvåret när det är lite kyligare och både du och din bebis vill dela varandras värme. Dessutom är det supermysigt!

Om du ska använda bärsjalen som mest utomhus under sommartid, så rekommenderar vi att du letar efter en sval sjal som reglerar värmen bra.

Det är även viktigt att du väljer ett material som är snällt och lent mot både dig och ditt barn. Framförallt nyfödda bebisar kan vara känsliga mot hårdare tyger, så välj material med omsorg.

I vår bäst i test-lista hittar du Bambusoft från Aldoria som är oerhört skönt och lent – perfekt för nyfödda!

Ska barnet växa i bärsjalen

Bärsjalar kommer i varierade storlekar och material. Vissa klarar mer tyngd än andra. Därför finns det alltid en maxvikt för att sjalen ska kunna orka bära barnet. Se till att alltid följa dessa rekommendationer.

En del bärsjalar är gjorda för spädbarn och klarar därför inte av tyngre vikter. Om du bara vill använda en bärsjal under barnets första månader, så är det bra att investera i en sådan sjal – istället för en större modell som ibland kostar mer.

Det finns också modeller som är till för att barnet ska kunna växa i den. Dessa modeller har oftast mer tyg och lite tjockare material för att den ska kunna bära även tyngre bebisar.

Tester av bärsjalar

Efterforskning är alltid viktigt när man köper något. Då minskar risken för att man blir besviken när man väl köper en produkt.

För att du ska slippa hoppa mellan olika sidor, forum och Youtube-videos – så har vi samlat ihop en stor mängd tester och recensioner från andra föräldrar och sammanställt resultatet här. På så sätt slipper du leta över hela Internet för att se vad andra mammor och pappor tycker.

Vår bäst i test-lista har blivit noga studerad och granskad för att du ska hitta den bärsjal som passar just dig och dina behov bäst.

När vi genomförde våra tester så tittade vi framförallt på:

 • Säkerhet
 • Material
 • Kvalitet
 • Design
 • Pris
 • Genomsnittsbetyg

Bärsjal eller en bärsele

De båda fyller samma funktion, men på lite olika sätt. Vissa föräldrar föredrar en sjal framför en sele och vice versa.

Fördelar med en bärsjal

 • Trikåsjalar är elastiska och mysiga. Man kommer sitt barn väldigt nära, lite som om man har en känguruficka fast för människor.
 • Anpassar sig bäst utefter din kropp. Både mamma och pappa kan använda samma sjal, även om de har helt olika kroppstyper. Eftersom man spänner och viker tyget utefter sin egen kroppsform, så blir den (om du gör rätt) väldigt ergonomisk.
 • Du behöver inte hålla reda på eller köpa några tillbehör. Allt du behöver är sjalen.

Fördelar med en bärsele

 • Enkelheten. Om du har en bra bärsele så är allt du behöver göra att klicka på spännet och sätta barnet i sitsen. Det är enkelt och spar tid.
 • Det går snabbt att få ut eller i barnet. Blev det panik när du insåg att det är dags för blöjbyte? Inga problem, det är bara att lossa selen och ta ut bebisen.
 • Praktiskt att kunna använda selen på ryggen, bröstet och midjan. Om du har ont i någon kroppsdel eller bara vill variera dig så är det guldvärt. Framförallt vid längre promenader.

Läs också

Similar Posts