Titta in här om du vill veta mer om hur vi recenserar produkter.

Barn-kryper-fram

Bästa Gåstolen 2022 – Ultimata testet och guiden

Går du i tankarna att köpa en gåstol – men är osäker på vilken som är bäst? Då har du kommit till precis rätt plats.

En gåstol är ett fantastiskt sätt för ett barn att börja ta sig runt i hemmet på egen hand. Samtidigt som de är oerhört roliga, så är de samtidigt också bra för barnets motoriska förmåga.

Men det är inte bara utvecklande och roligt, en gåstol skänker också en hel del trygghet till både barn och förälder. När barnet är i färd att lära sig gå, så är det ganska svajigt och balanssinnet är i ständig utveckling. Att ramla omkull är fullt naturligt och många gånger lärorikt, men det kan också vara farligt och något som ofta oroar oss föräldrar.

Gåstolar fungerar som ett stöd för barnet och minskar risken för olyckor. Trösklar och hårda bordskanter kan orsaka mycket skada. Gåstolen hjälper barnet att träna upp sina reflexer och sitt balanssinne, samtidigt som den minskar risken för att barnet ramlar.

Med andra ord en väldigt användbar och givande leksak.

Bästa gåstolen

Väldigt säker

Bozz Lekstol Lyx
Tuffast design

Inovi iWalk Lekstol

Vi har tittat på marknadens främsta modeller i jakt på de gåstolar som ger mest för pengarna. Vi har tittat på kvaliteten av produkten, priset, säkerheten och funktionaliteten.

Det ska vara roligt, säkert och utvecklande.

Här är de bästa gåstolarna vi hittat.

Bäst i test: Hauck Lek & gåstol 2 in 1

  • Populär
  • Många glada färger
  • Roliga ljud & melodier

En riktigt bra gåstol som har allt man behöver. Den har många roliga färger, en sits som kan justeras men också tas bort helt. Gåstolen har ljud och melodier som garanterat kommer att framkalla många skratt. Det finns också knappar som låter när barnet trycker på dem.

Den här stolen är bra när barnet ska lära sig att gå, men den stimulerar också många andra sinnen hos barnet.

En populär gåstol och ett utmärkt hjälpmedel när barnet lär sig att gå – dessutom på ett roligt sätt!

Varmt rekommenderad!


Väldigt säker: Bozz Lekstol Lyx

  • Testad och godkänd EN-standard
  • Trappskydd
  • Hög säkerhet

En rolig och spännande gåstol med många roliga ljud.

Det som utmärker Lekstolen Lyx är att den är väldigt säker. Den har ett trappskydd som gör att när gåstolen åker ut för en kant, så stannar hela stolen upp. Den kan inte fortsätta framåt. Ett måste om ditt barn använder stolen i närheten av höjder, stora som små.

Stolen har även blivit testad och godkänd utefter EN-standarden.

Höjden på stolen kan både sänkas och höjas, vilket är bra då barn växer så att det knakar.

Ett bra val för den som vill vara på den säkra sidan.


Tuffast design: Inovi iWalk Lekstol

  • Formel 1-design
  • Kan spela jullåtar
  • Kan göras om till en gunga

Ett måste för bilfantaster. Pappa kommer att bli stolt och barnet kommer att bli överväldigande glad. Det här är många pojkars dröm och säkert många flickors också. En tuff Formel 1-bil som inte går av för hackor.

Bilen.. Förlåt, stolen, har en liten aktivitetspanel där barnet bland annat kan spela upp jullåtar.

Precis som många andra stolar så kan sitsen både höjas och sänkas. Vad som får den att sticka ut, förutom den coola designen, är att stolen kan göras om till en gunga! Det gör att stolen/gungan kan användas oftare och längre än många andra stolar.

Om du letar efter en fräck design och valmöjligheten att göra om stolen till en gunga – då är det här ett riktigt sjyst val. Stolen kommer i fler typer och inte bara i Formel 1-designen. Här kan du hitta en version som är ljusblå.


Vad är en gåstol

En gåstol är precis vad namnet indikerar: en stol som barnet kan gå med. En stol med hjul.

Gåstolar har allt som oftast en design som tilltalar barn, med många spännande färger. De flesta modellerna har även en aktivitetsbräda, där barnet kan klicka på olika knappar för att melodier och intressanta ljud ska spelas upp.

Utöver den roliga aktivitetsbrädan, så är gåstolen först och främst gjord för att barnet ska träna upp sin motorik på ett roligt sätt. Med hjälp av stolen så är det lättare att hålla balansen, men den skyddar också bebisen från att ramla omkull och göra sig illa.

De flesta gåstolarna har en sits som kan justeras för att passa barnets storlek. I vissa fall kan sitsen tas bort helt och ersättas med en gunga.

Vilken ålder är gåstolen bäst för

Man brukar rekommendera att barn mellan 5 och 12 månader använder en gåstol.

Men eftersom alla barn utvecklas olika snabbt och de flesta gåstolarnas sitsar är justerbara – så går det att använda en gåstol både innan och efter ovanstående tidsspann. Det helt upp till föräldern att avgöra om en gåstol är lämplig för bebisen eller ej.

Kom ihåg att alltid vara närvarande när barnet använder gåstolen. De må ha många säkerhetsanordningar för att minimera risken för olyckor, men ”ingenting är omöjligt”, som Gunde Svan alltid säger. Håll alltid dina barn under uppsikt när de använder gåstolar.

Gåstolar och säkerhet

Så länge man köper en gåstol av bra kvalitet från ett väletablerat företag, så är chansen liten att stolen är farlig. Vi rekommenderar att du tittar på vår bäst i test-lista i början av artikeln igen. De stolar vi valt ut har alla genomgått tester för att försäkra om att de håller en hög standard av kvalitet och säkerhet.

Många gåstolar har ett så kallat trappskydd, vilket innebär att om stolen skulle köras utför en trappa eller någon annan typ av kant, så stannar hela gåstolen upp. Den blockeras och fortsätter inte framåt och ner. En mycket bra och viktig säkerhetsfunktion som de flesta gåstolarna har utrustats med idag. Men man ska givetvis inte förlita sig helt på stolens säkerhet, utan man bör undvika faran från första början.

Gåstolar är i regel väldigt säkra. Men man ska ändå alltid ha sitt barn under uppsikt. Befinn dig alltid i samma rum som ditt barn när han eller hon åker runt.

Om du vill läsa mer om gåstolar och säkerhet så har Hallå Konsument en eminent artikel i ämnet.

Hjälper det barnet att lära sig att gå

Det är en vilt debatterad fråga där det finns forskare som menar på att det är bra och utvecklande för barnets motorik. Andra forskare säger att det är tvärtom, att en gåstol kan förhindra och sakta ner barnets utveckling.

Oavsett var experterna ställer sig i frågan, så är de flesta överens om att en gåstol inte ska användas för ofta. En timme om dagen går bra. Det är tillräckligt för att barnet ska kunna träna balansen och koordinationen och samtidigt ha roligt.

Ett barn behöver träna på att gå även på egen hand. Att hela tiden ha en gåstol att falla tillbaka på kommer att hämma barnets utveckling. Men att använda den en timme per dag har man allt att vinna på.

Gåstolen är en extremt rolig leksak för barn. Att skrattandes få rulla runt och upptäcka sin omvärld är lika givande som underhållande. Därför har gåstolen blivit så populär och kommer att fortsätta vara det för en lång tid framåt.


Läs också

Similar Posts