Titta in här om du vill veta mer om hur vi recenserar produkter.

Bild-på-spjälsäng

Bästa Spjälskyddet 2022 – Topp 3 spjälskydden för din bebis

När det äntligen är dags för bebisen att komma hem från BB brukar en spjälsäng vara bland det första familjen har investerat i. Vanligtvis köper man samtidigt ett spjälskydd till sängen om det inte redan ingår i köpet. Men är det någon skillnad på spjälskydden och vad ska man tänka på. Lugn, vi ger dig tips och råd inför köpet. Häng med!

Ett spjälskydd ska förhindra att den lille råkar sticka ut en arm eller ett ben mellan spjälorna och därmed råka fastna eller till och med skada sig. Ett barn är ömtåligt och du som förälder ska känna dig trygg med att inget händer med din skatt medan du själv sover.

I vårt test har vi tagit hänsyn till kvalitet, pris, mysfaktor, säkerhet och, tro det eller ej, mode. Jodå, precis som i allt annat går det mode även i spjälskydd.

Läs igenom testet och bilda din egen uppfattning innan du gör ditt köp om vilket spjälskydd som blir bäst för just dig och ditt barn. Nedan hittar du några av de populäraste spjälskydden som finns att köpa på marknaden idag.

Bästa Spjälskyddet

Tjockt och säkert

Born Copenhagen Spjälskydd
Bästa budgetalternativ

NG Baby Mood Spjälskydd

Det finns givetvis en mängd olika varianter av spjälskydd att köpa. Skillnaderna kan handla om pris, tjocklek, material och mycket mer.

Om man inte vet vad man ska ha koll på när man gör sitt köp är det inte alltid lätt att fatta ett beslut som man sedan känner sig trygg med.

Det är här vi på Barnfamilj.nu kommer in i bilden. Med vår bäst i test-lista får du råd om vad det kan vara bra att titta på vid ett köp.

Vi kan ju så klart inte berätta för dig vilka spjälskydd som är snygga eller inte fullt så snygga då smaken, som bekant, är delad men vi kan tipsa om pris, kvalitet och annat du kan ha nytta av vid ditt köp.

Bläddrar du längre ner i artikeln hittar du även en guide för vad du ska tänka på innan du köper ett spjälskydd.

Bäst i test: Garbo & Friends Spjälskydd Mares Light

 • Passar de flesta spjälsängarna
 • Enkla band att fästa med
 • 100 % bomullspercale

Garbo & Friends har här hämtat inspiration från havet för det mönstrade tyget vilket därmed lämpar sig väl i ett rum dekorerat för barn. Med måtten 30 x 360 x 1,5 cm passar spjälskyddet till de flesta normalstora spjälsängar och ditt barn ligger säkert på sin plats i sängen utan att riskera att fastna i spjälorna. De 30 centimeter långa banden gör det enkelt att fästa spjälskyddet i sängen och sitter sedan stadigt kvar hur mycket den lille än sprattlar runt i sin säng.

Fyllningen i spjälskyddet är skum och du kan enkelt tvätta den i 40 grader. Skyddet bör dock inte torktumlas.

Du kan säkert hitta spjälskydd som är billigare än Garbo & Friends, Mares Light men skyddet är slitstarkt, vackert mönstrat och prisvärt och kommer att vara svårt att slita ut för din lilla bebis. Vem vill, dessutom, inte ha endast det bästa till sin skatt.

I Garbo & Friends Mares – kollektion hittar du även samma spjälskydd i en blå nyans för att kunna matcha färger i barnrummet.

Garbo & Friends spjälskydd signalerar kvalitet såväl som elegans. Det är inte alltid devisen ”lite dyrare, lite bättre” stämmer men i det här fallet vill vi säga att det faktiskt gör det. Skyddet känns stabilt och designen lämnar inget att önska. Skulle din käraste ägodel redan ha varit bevandrad i det engelska språket är vi övertygad om att han/hon skulle ropa ”because I’m worth it!”.

Bäst pris hos:


Tjockt & Säkert: Born Copenhagen Spjälskydd

 • Flera mönster att välja på
 • Avtagbart tyg
 • Ekologisk bomull

Med sitt material i ekologisk bomull och sin fyllning av polyuretan bomull blir det 4 cm tjocka spjälskyddet från Born Copenhagen ett fullvärdigt skydd mot hårda spjälor för din bebis. Måtten 345 x 30 x 4 cm gör att den enkelt passar sängar med måtten 120 x 60 cm.

Spjälskyddets tyg har en dold dragkedja som gör det enkelt att ta av för tvätt. Skyddet leverars i en tygpåse som kan användas till förvaring av andra saker under det att spjälskyddet används.

Skönt som föräldrar är att veta att tyget är tillverkat i 100 procent ekologisk bomull vilket minskar risken för allergibesvär betydligt. Vilket är något det danska företaget Born Copenhagen värnar om. Här har man också lagt ned extra arbete på detaljerna. Insidessömmarna är avslutade med så kallade ”franska sömmar” vilket, inte bara ger skyddet ett exklusivare utseende, utan gör sömmarna hållbarare och skänker därmed spjälskyddet ett längre liv.

Utöver mönstret ”Leaves” hittar du även en mörkare version med namnet ”Night Sky” och ”Midnight” som är ett ljusare mönster.

Ekologiskt kan aldrig vara fel. I dag lider fler och fler barn av allergier och då är just ekologiskt som är vägen att gå. Mindre gifter i våra produkter ger, med största säkerhet, färre allergiska barn. Att skyddet också är tjockt och robust borgar för säkerhet när ditt barn blir mer aktivt ju äldre det blir.

Bäst pris hos:


Bäst Budgetalternativ: NG Baby Mood Spjälskydd

 • Yttertyg i linne
 • Finns i flera olika färger
 • Matchande sängtillbehör

Med sitt yttertyg i 100 procent stentvättad linne och knytband i bomull får ditt barn en ombonad miljö att sova i efter en hel dag av upptäckande. Inuti tyget hittar vi en stoppning, producerad i Sverige, av 100 procent polyester där den största delen kommer av återvunnet material.

Spjälsängen bör ha en längd på 120 cm, bredd 60 cm och 25 cm för att spjälskyddet ska göra sig bäst. Vi kan tycka att skyddets höjd på 25 cm är lite väl högt men har man begåvats med ett aktivt barn kan det också vara en fördel med extra skydd.

Yttertyget finns i åtta olika nyanser och i kollektionen ingår också sänghimmel, påslakan och skötbädd i matchande färger. Spjälskyddet, som har en hög kvalitet till ett överkomligt pris, sys och tillverkas i Emmaljunga. Linnetyg har den naturliga egenskapen att det värmer när det är kallt och svalkar när det är varmt vilket gör det väldigt lämpligt för ett spjälskydd då en bebis inte alltid kan kommunicera vad det är som känns fel.

Skyddet kan med fördel maskintvättas i 40 grader men bör efter det sträckas i vått tillstånd.

Att det är tillverkat i Sverige och av återvunnet material är bara några av de saker vi på Barnfamilj.nu gillar skarpt med det här spjälskyddet. Som förälder vill man att ens barn ska ha det bra även under resten av sitt liv. Även om återvunnet material i ett spjälskydd är en droppe i havet så blir många droppar små snart till en hel bäck.

Bäst pris hos:


Innan du köper ett spjälskydd

Som nybliven förälder är det lätt att få panik och tänka att allt måste vara perfekt när den lille har anlänt. Men är det verkligen så viktigt vilket spjälskydd man väljer till spjälsängen. Det enkla svaret är givetvis nej. Det finns viktigare saker att tänka på när det gäller ditt barn. Några enkla tips kan vi dock bidra med innan du ger dig iväg för att handla.

 • Material
 • Tjocklek/stabilitet
 • Tvättbarhet
 • Utseende/mysfaktor

Val av material

Som vuxen kontrollerar vi kanske inte så noga vilket material den där tröjan eller byxan vi köper är gjord av men det bör vi nog göra när det handlar om våra barn. Naturliga ekologiska produkter som linne är givetvis att föredra i tyget. Dels för dess temperarande effekt och dels för att inte framkalla allergier. Bomull tenderar att bli varmt under sommaren vilket gör att barnet svettas och sover sämre på nätterna.

Tjocklek/Stabilitet

Spjälskyddet bör vara lagom tjockt för att kunna ta upp stötar när barnet sparkar eller vänder sig hastigt. Ett för tunt spjälskydd viker sig lätt om barnets arm eller ben hamnar på skyddet vilket då gör barnet oskyddat för de hårda spjälorna. Är spjälskyddet för tunt kommer snart vara nedtryckt och inte ge tillräckligt skydd för ditt barn.

Tvättbarhet

Att kunna tvätta skyddet i 40 grader är ett måste. De flesta av våra kläder tvättas idag i 40 grader och tål skyddet endast 30 grader är det lätt hänt att det slinker med övrig tvätt och då krymper vid tvätt på för höga grader. Ett avtagbart tyg är också att föredra då det förenklar tvättandet betydligt. Viktigt är då att tänka på att dragkedjan är väl dold för att minska risken att barnet skadar sig på den.

Utseende

Utseende är svårt. Det som anses vackert av någon kanske inte alls är vackert i någon annans ögon. Om Du tycker att ett tyg till ett spjälskydd är fint så är det förmodligen det och tror du att ditt barn skulle tycka att just det tyget skulle vara mysigt så tycker vi att du ska slå till. Det är din spjälsäng och ditt barn och endast det finaste är gott nog åt ditt barn, eller hur.


Läs också

Similar Posts