Titta in här om du vill veta mer om hur vi recenserar produkter.

Bästa-hoppgungan-bild

Bästa Hoppgungan 2022 – Studsa bra och säkert

Letar du efter den bästa hoppgungan? Vill du komma undan så billigt som möjligt utan att behöva kompensera med vare sig säkerhet eller kvalitet? Då är den här guiden för dig!

Om du vill ha ett knäpptyst hem så ska du inte köpa en hoppgunga, för att det kommer garanterat resultera i skrattsalvor och sång.

Ja, det var lite kliché. Men ärligt talat, hoppgungan är en riktig skrattmaskin som har hängt med sedan 60-talet och den är fortfarande väldigt populär.

Men vilken hoppgunga ska man köpa och vad ska man tänka på?

Bästa hoppgungan

Bäst säkerhet

2ME Hoppgunga Emil
Bästa budgetalternativ

Carena Bildö hoppgunga

Vi har ställt de populäraste hoppgungorna mot varandra och låtit dem stångas om vem som är bäst.

Eftersom alla modeller är av varierande kvalitet, utseende och pris så kan det vara svårt att avgöra vilken som faktiskt är bra.

För att du ska slippa ”höfta” i dina köp, så har vi gått igenom dem en efter en för att identifiera vilka gungor som ger mest för pengarna.

Bäst i test: Skip Hop Explore & More Hoppgunga

 • Aktivitetsbräda
 • Roliga ljud
 • Enkel att fälla ihop

Den enda hoppgungan i vår lista som är mer än bara en hoppgunga.

Man beskriver den som en ”aktivitetsgunga”. Man skulle kunna säga att det är som ett babygym och en hoppgunga i ett – vilket visade sig vara extremt roligt!

Gungan räknar varje hopp som bebisen gör och när barnet har studsat 100 gånger, så börjar lampor att blinka och applåder hörs i högtalarna. En sån belöning är både motiverande och underhållande!

Bortsett från ljus och musik, så kan sittdelen roteras 360 grader.

Vi har läst väldigt många tester och recensioner av den här modellen och även om majoriteten har givit den högsta betyg – så finns det några kritiker. Remmarna som håller ihop gungan är relativt smala och en del köpare har erfarit att dessa har gått sönder.

Även om en stor majoritet inte har haft problem med trasiga remmar, så finns det ett fåtal människor som haft det. Vi kan inte svara på exakt vad som skett, men med största sannolikhet har de antingen fått en gunga med fabriksfel eller så har de satt i ett barn som är för gammal/tung.

Eftersom de flesta älskar gungan och givit den högsta betyg, så finns ingen anledning till oro. Men vi rekommenderar att du inspekterar hoppgungan lite då och då för att se att remmarna är hela. Det är inte rekommenderat att ett barn som väger över 10 kg använder gungan.

Sammanfattningsvis så är det här en superskoj hoppgunga med ett spännande aktivitetsbord som har både ljus, lampor och musik. Ett stort plus är också att den är enkel att fälla ihop och gömma i garderoben eller under sängen.

Extremt rolig och stimulerande och därför varmt rekommenderad!

Bäst pris hos:


Bäst Säkerhet: 2ME Hoppgunga Emil

 • Vår favorit
 • Väldigt säker
 • Bra pris

Alla produkter vi testar och listar är säkra. Om någon produkt är farlig så skulle vi aldrig rekommendera den och troligtvis skulle den inte säljas överhuvudtaget. Barnprodukter genomgår stora mängder tester för att försäkra om att den inte är farlig.

Men det finns olika grader av säkerhet och den här gungan hör definitivt till den skara modeller som har högst säkerhet.

I sittdelen/sitsen så finns en dragkedja som har dolts, så att barnet inte råkar få upp den och för att inget ska hamna i kläm. Det finns även en stålfjäder med ett säkerhetsband utifall att någon del skulle gå sönder med tiden.

Med gungan tillkommer en karmsax som gör det enkelt att hänga upp gungan i dörröppningen.

Hoppgungan är gjord av mjuk och bekväm bomull. Den har en klassisk design i svart färg, även om vi hade velat se fler färger att välja mellan.

En riktigt bra hoppgunga med mycket fokus på säkerhet och bekvämlighet. En klar favorit!

Bäst pris hos:

Babyv.se


Bäst Budgetalternativ: Carena Bildö hoppgunga

 • Väldigt billig
 • Enkel att sätta upp
 • Bra studs

En klassisk gunga och ett säkert val.

Det här är den billigaste hoppgungan vi hittat som samtidigt håller en hög kvalitet.

Gungan är snygg och stilren. Du sätter enkelt fast den i dörrkarmen med hjälp av den medföljande karmsaxen eller så hänger man upp den i en stabil takkrok.

Det enda ”negativa” med den här gungan är att det kan vara lite krångligt att få i och ur barnet. Men så fort man fått in tekniken så blir det lättare. Dessutom ökar det känslan av säkerhet.

Gunga är gjord av polyester och går utmärkt att maskintvätta. Maxvikten är 12 kg och är gjord för barn mellan 4 och 12 månaders ålder.

Barnet sitter tryggt och säkert i gungan vilket höjer betyget rejält.

Den är rolig, stabil, pålitlig och billig – vad mer kan man önska?

Ett bra val för alla typer av plånböcker, barn (men följ instruktionerna) och hushåll.

Bäst pris hos:


Snygg Design: Bozz hoppgunga

 • Annorlunda design
 • Godkänd EN-standard
 • Populärt företag

De flesta hoppgungorna vi tittat på har en klassisk och stilren design. Ibland känns det lite tråkigt och vi hade gärna sett att fler har roliga figurer och färger.

Bozz hoppgunga är däremot unik då den har designats med stjärnor över hela tyget. Inte superroligt, men lite mer intressant och rolig än övriga.

Du sätter enkelt upp gungan med hjälp av karmsaxen i dörröppningen.

På baksidan av sitsen finns en dragkedja, vilket gör det enkelt att sätta i och ta ut bebisen.

Gungan är testad och godkänd enligt EN-standard. Klädseln är avtagbar och går att tvätta i 40 grader. Man rekommenderar att den används av barn från och med 4-6 månaders ålder.

En enkel och rolig hoppgunga. Bozz får ett plus för att man har försökt göra designen lite mer intressant.

Bäst pris hos:


Att tänka på innan du använder en hoppgunga

Hoppgungor är både roliga och effektiva i det avseende att de tränar upp barnets muskler. Men innan du köper eller använder en gunga så är det ett par saker du bör ha i åtanke.

Säkerheten

Det finns alltid en risk när det kommer till utrustning som innefattar fjädrar och spännen. Något kan gå sönder och skador kan ske, precis som med allt annat. Därför är det viktigt att man investerar i en bra hoppgunga redan från början.

Innan du sätter barnet i gungan så rekommenderar vi att du kontrollerar eventuella spännen och fjädrar på gungan. Även om du har ägt gungan i flera år och den har använts dagligen, så kan slitage uppstå och något kan gå sönder. Titta och känn på sakerna innan användning. Det gäller också när produkten är ny.

Ha alltid barnet under uppsikt, helst ska en förälder sitta bredvid barnet när han eller hon leker i gungan. Det blir såklart en roligare upplevelse för barnet om mamma eller pappa är där, men också utifall att något skulle hända. Detta gäller all utrustning för barn och inte bara hoppgungor.

Vill du läsa mer om hoppgungor och säkerhet så rekommenderar vi den här artikeln hos Fatherly.

Läs tester av hoppgungor

Gungan må se bra ut och produktbeskrivningen kan få produkten att låta som den bästa hoppgungan någonsin. Men verkligheten kan vara en annan. Därför är det alltid bra att läsa tester och recensioner innan du köper något. Precis som du gör nu.

Vi har noga studerat och granskat varje modell för att hitta de modeller som är bäst vad gäller kvalitet, pris och funktion. Vi har även läst andra föräldrars tester av varje produkt för att säkerställa att vi inte har missat någonting och att vi tar del av andras perspektiv.

Följ alltid instruktionerna

Det här kopplas till säkerhetstänket vi beskrev tidigare. Man ska alltid följa tillverkarens instruktioner och rekommendationer. Om man inte gör det så finns det en risk för att något kan gå sönder och barnet skadar sig.

Generellt sett brukar man inte använda en hoppgunga före 3-4 månaders ålder. Främst då barnets nackmuskler inte har utvecklats tillräckligt och för att sitsen är för stor. Maxvikten kan skilja sig från gunga till gunga, men oftast är det mellan 10 och 12 kg.

Man brukar sluta använda hoppgungan när barnet har lärt sig gå. Intresset för gungan brukar även svalna vid den tiden, då det är mycket roligare att stå upp och försöka röra sig fritt på egen hand. Innan dess så är gungan ett otroligt roligt sätt att stärka musklerna i både benen och ryggen.

Därför är hoppgungor bra

Först och främst är det otroligt roligt för barnet att studsa och hoppa. Men vad många inte tänker på är att det också hjälper barnet att aktivera och träna upp musklerna, allra främst i ben och rygg.

 • Underhållande
 • Stärker muskulaturen

Man använder hoppgungor innan barnet har lärt sig gå, så det är ett perfekt sätt att stimulera musklerna som senare kommer att användas när det är dags att börja gå. Barn utvecklas hela tiden och det är viktigt att man stimulerar barnet både fysiskt och psykiskt.


Läs också

Similar Posts