Titta in här om du vill veta mer om hur vi recenserar produkter.

Bild-på-bebis-i-babygym

Bästa Babygym 2022 – Årets bäst i test

Ett babygym är inte bara till för att underhålla ditt barn, men också för att stimulera och utveckla en rad olika sinnen hos bebisen. Men det vet du förstås redan om. I den här guiden har vi testat de populäraste babygymmen på marknaden idag.

Babygym har blivit standard för svenska barnfamiljer nuförtiden.

Men vilken ska man välja? Det finns en hel uppsjö med babygym i butikerna.

Vi har tagit reda på det.

Bästa babygym

Ett babygym är så mycket mer än en lekmatta med glada färger, roliga ljud och mjuka gosedjur. Det är lekfullt och gulligt för oss vuxna, men för en bebis innebär det en hel del stimulans och utveckling.

I skratten och leken så finns det utveckling, både för hörseln, synen, känseln och motoriken. Barnets förståelse för sin omvärld förändras och förbättras med hjälp av ett babygym.

Vi har därför inte bara tittat på vilket babygym som är roligast eller snyggast. Nej, vi har samlat de populäraste babygymmen och tittat på allt från hur roligt det är, till hur mycket gymmet stimulerar barnet.

Det här är vår stora guide till att hitta det bästa babygymmet för dig.


Bäst i test: Skip Hop Treetop Friends

Vad är bra:

 • 13 fästen för att hännga upp leksaker
 • Gulligt skogstema
 • Kan användas från födsel
 • Utvecklande aktiviteter
 • Mjuk matta
Vad är mindre bra:

Skog och natur kommer alltid att vara roligt för barn. På mattan finns ett stort träd där roliga djur sitter på grenarna. Ovanför mattan finns en båge innehållande en uggla, ekorre, ett äpple och en fågel.

Precis vad barn älskar!

Det här babygymmet har ingen vadderad cirkel runtom – däremot följer en mjuk stödkudde med.

En favorit bland många, vilket inte är så konstigt. Den är väldigt rolig, gullig, enkel och samtidigt oerhört givande för bebisen. Många babygym kommer och går, men den här modellen har bestått under väldigt lång tid – just därför att den är så populär. Det är en självklar bäst-i-test-vinnare, den har allt!

Stimulerande: Teddykompaniet Diinglisar

Vad är bra:

 • Harmonisk
 • Utvecklar många sinnen
 • Vadderade kanter
 • 100% polyester
 • Supersöt
Vad är mindre bra:

När det kommer till babygym så är det i princip två företag som tävlar om förstaplatsen: Skip Hop och Teddykompaniet. Båda producerar suveräna babygym som är både underhållande, gosiga och säkra.

Utav alla gym från Teddykompaniet så är Diinglisar i en klass för sig. Precis som vår bäst i test-vinnare från Skip Hop, så har den här modellen väldigt harmoniska och lugnande färger. Inte så att man blir trött, utan man känner bara lugn och en skön känsla infinner sig.

Kanterna på babygymmet är vadderade och har en höjd som gör att barnet inte rullar ut på golvet. Men det ger bebisen också en trygg och skön känsla när utrymmet är lite slutet.

Utöver de spännande broderade detaljerna på mattan, så finns det fem leksaker i bågen ovanför. De innehåller allt från en spegel, till bjällror och tutljud. Med andra ord stimulerar de ditt barns, just nu, allra viktigaste sinnen.

Du kan maskintvätta allt förutom bågen i 40 grader, eftersom materialet är 100% polyester. Babygymmet är även godkänt och CE märkt. Precis som Teddykompaniets övriga babygym.

Helt klart ett av de bästa babygymmen på marknaden idag. Den är rolig, spännande, säker, mjuk och enkel att maskintvätta. Vilket är viktigt då babygymmet förr eller senare kommer att bli lite smutsigt, vare sig det är kräks eller saft. Vi kan inte rekommendera det här gymmet nog. En värdig utmanare till utmärkelsen bäst-i-test!

Bäst mysfaktor: Skip Hop Silver Lining Babygym

Vad är bra:

 • 5 leksaker
 • En av de roligaste babygymmen
 • Hög mysfaktor
 • Ljus, ljud och musik
 • Mjuka färger
Vad är mindre bra:

När det kommer till babygym så är det Skip Hop som utmärker sig mest. De har ett oerhört brett och inspirerande urval att välja bland. Tidigare hamnade deras ABC-gym högst upp i vårt bäst i test, men den säljs inte längre och dess ersättare var enkel att hitta: Silver Lining.

Det här babygymmet är modernt, stimulerande och har allt som man kan tänkas vilja ha i ett babygym. Allt.

Först och främst är materialet oerhört mjukt och bekvämt. Definitivt det mysigaste materialet på alla babygym vi testat. Nästkommande sak att greppa vår uppmärksamhet var färgvalet, då det är modernt, tryggt och harmoniskt – men man hittar även lite kontraster. Större delen av mattan är grå, svart eller vit. Men på kanterna finns även skimrande orange och gul. Riktigt snyggt!

Gymmet kommer med 5 leksaker, som antingen gör ljud, lyser, skallrar eller låter när man klämmer på den. Med andra ord stimulerar och utvecklar Silver Lining flera sinnen hos bebisen. En av leksakerna har dessutom en bebissäker spegel på baksidan, vilket garanterat kommer att framkalla skratt.

Allt-som-allt är det ett kanonbra val av babygym. Med sina harmoniska färger, mjuka och mysiga matta och leksaker som stimulerar en rad olika sinnen, så är det definitivt en av våra favoriter. Du får mycket för pengarna. Det här är anledningen till varför Skip Hop gång efter gång toppar listorna.

Väldigt populär: Babblarna babygym

Vad är bra:

 • Underhållande
 • Bra pris
 • Bekväm
 • Stimulerar många sinnen
 • Rolig design
Vad är mindre bra:

Babblarna tog hela Sverige med storm och har blivit till de populäraste figurerna hos barn idag. Var än man går så hör man om Bobbo, Bibbi, Dadda, Doddo och alla andra namnkombinationer som de har.

Nåväl!

Det är ingen överraskning att Babblarnas babygym blev en hit. Men det har att göra om mer än bara temat. Mattan är riktigt skön och har högt vadderade kanter, som gör att bebisen inte riskerar att rulla ut.

Ovanför gymmet finns leksaker som ger barnet möjlighet att känna, snurra, titta och leka. Man kan även ta loss leksakerna och sätta dem på barnvagnen eller sängen.
Även om det inte är det bästa babygymmet vi testat, så är det fortfarande riktigt bra. Om du eller dina barn gillar Babblarna så är det ett självklart val. Något vi framförallt gillar är de vadderade kanterna som ger en bekvämlighet och säkerhet som alla babygym tyvärr inte erbjuder idag. Ett bra val.

Varför babygym är bra för bebisar

Det finns två anledningar till att köpa ett babygym:

1.) Det är väldigt underhållande
2.) Det är väldigt utvecklande

Precis som med många andra leksaker så är ett babygym otroligt givande för barnets utveckling. Man brukar rekommendera att barn mellan 2 och 7 månaders ålder använder ett babygym – vilket är en kritisk ålder där all utveckling är av stor betydelse.

Man brukar säga att barn är som svampar och det ligger mycket i det. Ett barn tar in allt som sker i denna nya, fantastiska värld. Visuella intryck, ljud, känslan av att hålla i någonting, att greppa någonting och saker som snurrar. Det är en människas mest fundamentala förståelse för omvärlden, hur saker och ting fungerar. Den förståelsen byggs upp och utvecklas i rasande fart vid den här åldern. Så det är mycket viktigt att ett barn får den stimuli som han eller hon behöver.

Men det är inte bara den mentala förmågan som tränas upp, även fysiken och motoriken. Många babygym har en båge ovanför mattan, där det hänger roliga djur och saker. Att snurra och röra på dessa leksaker är inte bara roligt, men tränar också upp motoriken och förståelsen för reaktioner. ”Om jag petar på den här saken så snurrar den” och ”om jag petar på den hårt så snurrar den fortare”.

Det finns tusentals böcker dedikerade till just det här ämnet och även om de skiljer sig i tillvägagångssätt, så är majoriteten överens om en sak. En bebis behöver stimuleras i tidig ålder för att utvecklas.

Ett babygym är perfekt för det ändamålet. Att lära sig och upptäcka nya saker ska vara roligt och det är just vad ett babygym är – ett roligt sätt att lära sig nya saker på.

Vad tränas i ett babygym

Bebisen tränar och utvecklar en hel del egenskaper i ett babygym. Dessa egenskaper är för många och komplexa för att nämnas i den här guiden, men här är några av de mest givande sakerna med ett babygym:

   • Träning av motoriken
   • Roliga och intressanta ljud, gärna som en konsekvens av att klämma på något
   • Utforska genom att röra och känna på saker
   • Utveckla förståelsen för sin omvärld

Möjligheterna är många när det kommer till babygym. Som du såg i vår bäst i test-lista så har de flesta babygymmen mellan 15 och 20 olika aktiviteter för ditt barn att ta del av.

Vilket babygym är bäst för ditt barn

När man väljer ut ett babygym till sitt barn så är det viktigt att man ser världen ur både en förälders perspektiv och ur ett barns perspektiv.

Val av material är viktigt, då du vill ha en så mjuk och len matta som möjligt för att undvika irritation eller att bebisen ligger obekvämt.

En annan sak du behöver avgöra är om du vill ha en vadderad cirkel eller ej. Det är inget måste, utan det går minst lika bra att använda en matta utan vadderat skydd runtomkring. Men om du inte vill att barnet ska rulla bort eller om du känner att du vill ha ett extraskydd, så är de vadderade modellerna utmärkta.

Sätt nu på dig ett barns glasögon och fundera på vad som skulle vara roligt för ditt barn. Hur många aktiviteter finns det, vilka mönster finns på designen och vilka sorters leksaker hänger i bågen. Går de att klämma på och finns det ljud i några av gosedjuren?

Det bästa du kan göra är ett välja ett babygym som är mångsidigt, där det finns många olika saker att göra. Att kunna snurra och klämma på djurleksakerna i bågen är roligt, men hur ser designen ut på mattan? Vår bäst i test-vinnare har olika bokstäver och bilder på mattan. Det är roligt och motiverar barnet till att lägga sig på magen och integrera mer med mattan.

Similar Posts