Bästa babygymmet för skratt och utveckling – Stort test

Ett babygym är inte bara till för att underhålla ditt barn, men också för att stimulera och utveckla en rad olika sinnen hos bebisen. Men det vet du förstås redan om, eftersom du är här och letar efter det bästa babygymmet, eller hur?

Då har du kommit precis rätt!

Bästa babygymmet

Ett babygym är så mycket mer än en lekmatta med glada färger, roliga ljud och mjuka gosedjur. Det är lekfullt och gulligt för oss vuxna, men för en bebis innebär det en hel del stimulans och utveckling.

I skratten och leken så finns det utveckling, både för hörseln, synen, känseln och motoriken. Barnets förståelse för sin omvärld förändras och förbättras med hjälp av ett babygym.

Vi har därför inte bara tittat på vilket babygym som är roligast eller snyggast. Nej, vi har samlat de populäraste babygymmen och tittat på allt från hur roligt det är, till hur mycket gymmet stimulerar barnet.

Det här är vår stora guide till att hitta det bästa babygymmet för dig.

Skip Hop ABC Babygym – Bäst i test

 • 17 aktiviteter
 • Alfabet-tema

Det här gymmet har allt som ditt barn behöver. Roliga färger, ljud, alfabetet, avtagbara mjukisdjur, en spegel och en vadderad matta.

Det finns 17 olika aktiviteter för ditt barn på Skip Hop ABC!

Ett spännande och populärt babygym med en hel del intressanta och roliga saker för ditt barn att upptäcka.

Ett av de bästa babygymmen, vilket många recensioner vittnar om.


Nattou Loulou Léa & Hippolyte – Snyggast design

 • 20 aktiviteter
 • Lugna & harmoniska färger

Till skillnad från Skip Hop ABC så är det här gymmet lite lugnare i tonen. Färgerna är inte skrikiga, utan den följer ett harmoniskt och skönt tema. Det kan vara mindre stressigt för barnet och samtidigt vara mer smakfullt att ha ståendes i vardagsrummet.

Det här babygymmet har hela 20 olika aktiviteter för ditt barn att ta del av!

Runt mattan finns en vadderad cirkel som skyddar barnet från att rulla eller ramla ut. Det ger säkerhet för barnet, men också en trygghetskänsla då gymmet är lite ”slutet” – utan att vara isolerande.

Gymmet kommer att stimulera alla möjliga sinnen. Den har 6 olika ljud som definitivt kommer att få barnet i skratt. Det finns en båge ovanför mattan med bland annat en skallra som låter, en krona och en ring.

Det här gymmet för bebisar är stimulerande utan att vara stressande. Valet av färger och den vadderade cirkeln gör den här till en av de bästa babygymmen.

Varmt rekommenderad!


Rätt Start med Pingu – Roligt tema

 • Framkallar många skratt
 • Pingu-tema

Ett populärt babygym hos både barn och föräldrar. Det är något speciellt med att se sitt barn leka med något man själv lekte med som ung.

Utöver den nostalgiska känslan många föräldrar får, så är det här gymmet helkul! Det finns leksaker som låter när man rör vid dem, sittande pingviner och fiskar i roliga färger.

Vi föräldrar ser ett babygym med en rolig design. Men för ett barn är det som att gå in i en helt ny värld när de sätter sig på den stora mattan.

Det här gymmet kommer utan tvekan att framkalla skrattsalvor, samtidigt som den är stimulerande och givande för barnets utveckling.
Bäst pris hos:

Skip Hop Treetop Friends – Naturtema

 • 13 fästen på bågen för att hänga upp leksaker
 • Skogstema

Skog och natur kommer alltid att vara roligt för barn. På mattan finns ett stort träd där roliga djur sitter på grenarna. Ovanför mattan finns en båge innehållande en uggla, ekorre, ett äpple och en fågel.

Precis vad barn älskar!

Det här babygymmet har ingen vadderad cirkel runtom – däremot följer en mjuk stödkudde med.

En favorit bland många, vilket inte är så konstigt. Den är väldigt rolig, gullig, enkel och samtidigt oerhört givande för bebisen.

Varför babygym är bra för bebisar

Det finns två anledningar till att köpa ett babygym:

1.) Det är väldigt underhållande
2.) Det är väldigt utvecklande

Precis som med många andra leksaker så är ett babygym otroligt givande för barnets utveckling. Man brukar rekommendera att barn mellan 2 och 7 månaders ålder använder ett babygym – vilket är en kritisk ålder där all utveckling är av stor betydelse.

Man brukar säga att barn är som svampar och det ligger mycket i det. Ett barn tar in allt som sker i denna nya, fantastiska värld. Visuella intryck, ljud, känslan av att hålla i någonting, att greppa någonting och saker som snurrar. Det är en människas mest fundamentala förståelse för omvärlden, hur saker och ting fungerar. Den förståelsen byggs upp och utvecklas i rasande fart vid den här åldern. Så det är mycket viktigt att ett barn får den stimuli som han eller hon behöver.

Men det är inte bara den mentala förmågan som tränas upp, även fysiken och motoriken. Många babygym har en båge ovanför mattan, där det hänger roliga djur och saker. Att snurra och röra på dessa leksaker är inte bara roligt, men tränar också upp motoriken och förståelsen för reaktioner. ”Om jag petar på den här saken så snurrar den” och ”om jag petar på den hårt så snurrar den fortare”.

Det finns tusentals böcker dedikerade till just det här ämnet och även om de skiljer sig i tillvägagångssätt, så är majoriteten överens om en sak. En bebis behöver stimuleras i tidig ålder för att utvecklas.

Ett babygym är perfekt för det ändamålet. Att lära sig och upptäcka nya saker ska vara roligt och det är just vad ett babygym är – ett roligt sätt att lära sig nya saker på.

Viforaldrar.se listar fler anledningar till varför ett babygym är bra. Du hittar artikeln här.

Vad tränas i ett babygym

Bebisen tränar och utvecklar en hel del egenskaper i ett babygym. Dessa egenskaper är för många och komplexa för att nämnas i den här guiden, men här är några av de mest givande sakerna med ett babygym:

 • Träning av motoriken
 • Roliga och intressanta ljud, gärna som en konsekvens av att klämma på något
 • Utforska genom att röra och känna på saker
 • Utveckla förståelsen för sin omvärld

Möjligheterna är många när det kommer till babygym. Som du såg i vår bäst i test-lista så har de flesta babygymmen mellan 15 och 20 olika aktiviteter för ditt barn att ta del av.

Missa inte vår artikel om den bästa hoppgungan

Vilket babygym är bäst för ditt barn

När man väljer ut ett babygym till sitt barn så är det viktigt att man ser världen ur både en förälders perspektiv och ur ett barns perspektiv.

Val av material är viktigt, då du vill ha en så mjuk och len matta som möjligt för att undvika irritation eller att bebisen ligger obekvämt.

En annan sak du behöver avgöra är om du vill ha en vadderad cirkel eller ej. Det är inget måste, utan det går minst lika bra att använda en matta utan vadderat skydd runtomkring. Men om du inte vill att barnet ska rulla bort eller om du känner att du vill ha ett extraskydd, så är de vadderade modellerna utmärkta.

Sätt nu på dig ett barns glasögon och fundera på vad som skulle vara roligt för ditt barn. Hur många aktiviteter finns det, vilka mönster finns på designen och vilka sorters leksaker hänger i bågen. Går de att klämma på och finns det ljud i några av gosedjuren?

Det bästa du kan göra är ett välja ett babygym som är mångsidigt, där det finns många olika saker att göra. Att kunna snurra och klämma på djurleksakerna i bågen är roligt, men hur ser designen ut på mattan? Vår bäst i test-vinnare har olika bokstäver och bilder på mattan. Det är roligt och motiverar barnet till att lägga sig på magen och integrera mer med mattan.