Titta in här om du vill veta mer om hur vi recenserar produkter.

Mamma-med-bärsele

Bästa Bärselen 2022 – Bäst i test och guide

Vill du komma din bebis närmre? Vill du göra det lättare att bära ditt barn? Då har du kommit rätt. Det är inte så konstigt att var och varannan förälder använder en bärsele idag. Just därför har vi gjort den här guiden till dig som vill hitta den bästa bärselen för dig och ditt barn.

Bärselen är en av våra favoriter. Den är mysig, säker och effektiv. Hur många andra bebisprodukter kan skryta med det?

Borta är dagarna med krångliga selar, axlar som gör ont, orörliga bebisar och allmän obekvämhet för både bebis och förälder.

Bästa Bärsele

Bäst i test

Ergobaby Omni 360
Bäst för nyfödda

ERGObaby Adapt

Även om bärselen är en fantastisk produkt som underlättar så många aspekter i livet, så gäller det att hålla koll på vad man köper. Det finns fortfarande bärselar som inte riktigt räcker hela vägen fram och som du bör undvika.

Precis som dig, så vill vi hitta den bästa bärselen för det billigaste priset. Selen ska vara säker, skön för bebisen och avlastande för mamma och pappa. Designen är också viktig.

För att du ska slippa söka runt och läsa tester och recensioner, så har vi samlat de populäraste selarna för att hitta den sele som är bäst i test.

Bäst i test: Ergobaby Omni 360 Bärsele

 • Bäst i test-vinnare
 • Ergonomisk
 • Väldigt flexibel
Ergobaby har producerat bärselar under många år och har i princip dominerat marknaden. Den här modellen är vad man skulle kunna kalla deras flaggskepp. Man har inte snålat in på något, utan du har allt och lite till i Omni 360.

Selen är enkel att ta av och på, samt att säkra. Det finns också en huva som kan spännas mellan barnets rygg och dina axlar. En underbar funktion och möjlighet för att skydda bebisen mot regn, vind och stark sol.

Barnet kan bäras både på ryggen, magen och vid sidan. Selen är enkel att ställa om så att barnet har ansiktet ut mot världen eller mot ditt bröst.

Något som utmärker Omni 360 från många andra är dess design. För det första så är den extremt mjuk och bekväm, så det är stor risk att bebisen kommer att somna snabbt. En annan sak är att man designat selen så att barnets vikt fördelas utöver hela selen. Inga onda ben eller rumpor, med andra ord.

Som en bonus finns det en liten ficka under bärselen, där mamma och pappa kan förvara nycklar och mobiltelefon.

Man har även lagt ner mycket fokus på att använda material som är både hållbart och skönt. Det är mjukt både för bebis och förälder. När barnet sover på din mage, så kan du gå runt och gör annat i huset utan att det gör ont eller känns obekvämt.

En rejäl bärsele som har allt du behöver:

 • Säkerhet
 • Bekvämlighet
 • Bra support
 • Flexibel

Helt klart den bästa bärselen där ute idag! Den har allt och lite till, så det blir en klar vinnare i den här listan.

Bäst pris hos:


Bra Säkerhet: BabyBjörn One Air Mesh

 • Enkel att ta av & på
 • Väldigt pålitlig
 • Skön vaddering

Designmässigt så påminner den här selen från BabyBjörn en hel del om Ergobaby 360 (inte Omni-versionen).

Det bästa med den här selen är hur enkel den är att ta av och på. Medan andra föräldrar nästan drar axlarna ur led för att lyckas ta sig ur sina bärselar, så gör du det på bara ett par sekunder med den här modellen.

En annan bra sak med den här selen är att det är en uppdaterat version av en tidigare bäst i test-vinnare. Istället för att släppa nya modeller, så har man lyssnat på konsumenternas kritik och släppt den här nya, förbättrade versionen. Bland annat har man lagt in en skönare vaddering och höftbältet har blivit mycket stabilare.

Man känner direkt att selen är gjord med hållbarhet och säkerhet i åtanke. Många föräldrar är osäkra och lite nervösa när de börjar använda en sån här produkt. Med all rätt. Men med den här selen så försvinner de känslorna väldigt snabbt. Den är lika säker som den är bekväm.

Sitsen går med enkelhet att justera utefter ditt barns storlek. En annan bra sak är nackstödet som är avtagbart.

Vi läser att Babybjörn har utvecklat bärselen i samarbete med barnläkare för att kunna erbjuda en passform som är ergonomisk och säker för bebisar. Huruvida det stämmer eller ej, kan vi inte svara på. Men sett till designen och funktionerna, så är det helt klart en ergonomisk och säker sele.

Nackstödet, de tjocka vadderingarna, det flexibla materialet och stabila midjebältet gör det här till en bra investeringar. Utan tvekan en av de bästa bärselarna för dig som vill ha produkter av hög och pålitlig kvalitet.

Bäst pris hos:


Bäst för nyfödda: ERGObaby Adapt Bärsele

 • Billigare än övriga
 • Anpassningsbar
 • Väldigt stabil

Tanken bakom den här selen är att den ska fungera för de allra minsta också. Många bärselar är inte lämpade för nyfödda, men den här modellen är avsedd för nyfödda och bebisar upp till 3 år.

Namnet ”adapt” syftar alltså på att selen ska vara enkel att anpassas utefter den växande bebisen.

Selen är stabil och är vadderad på ett mjuk och bekvämt sätt. Selarna går även att korsa vid förälderns rygg, istället för den vanliga H-kopplingen. Det kan kännas både säkrare och vara bekvämare för vissa människor.

Överlag så är det här en riktigt bra bärsele, framförallt för dig som vill bära på din nyfödda. Rekommendationen är att barnet ska väga minst 3.2 kg.

Designmässigt och funktionellt så är den lite enklare än toppmodellerna, men priset är å andra sidan lite lägre också.

Du kan ha din bebis på magen, ryggen och sidan. Mycket flexibelt, vilket har blivit ett riktmärke för Ergobaby.

En sak att tänka på är att Adap behöver lite tid för att ”köras in”. Till en början kan den kännas lite stel och hård. Men efter lite användning, alternativt tvättning, så mjuknar den upp.

Varmt rekommenderad, framförallt till dig som vill börja använda en bärsele så tidigt som möjligt.

Bäst pris hos:


Hitta bästa bärselen för dig

Det är framförallt fyra saker du bör titta på när du ska köpa en bärsele:

 • Ergonomi
 • Säkerhet
 • Funktioner och design
 • Material

Säkerhet

De flesta bärselarna som säljs i de största butikerna är idag väldigt säkra. Om en modell inte är säker så kan det leda till otäcka situationer – vilket skulle skapa en hel del rabalder och medial uppmärksamhet. Med andra ord skulle det vara undergången för ett företag om en sele resulterade i att barn skadar sig. Därför är, som tur är, majoriteten av alla produkter där ute av en hög standard.

Men ta det säkra före det osäkra och dubbelkolla säkerhetsanordningarna innan du använder något.

Ergonomi

En bärsele ska vara ergonomisk både för dig som förälder och för din bebis. Bebisen ska ligga mjukt och bekvämt, samtidigt som det är viktigt att positionen är naturlig och inte riskerar att skada barnet.

Även om barn inte väger speciellt mycket, så sliter det på både rygg, axlar och nacke. Därför är det viktigt att barnets vikt fördelas jämnt över hela selen och att inte all tyngd hamnar på ett och samma ställe. Både för dig och ditt barns skull. Vadderade remmar är också viktigt, så att de inte skär in i din kropp.

Ibland kan man använda en bärsele under flera timmar, när man exempelvis är ute på promenad, går i centrum eller reser. Då är det viktigt att remmarna har vadderats omsorgsfullt.

Funktioner och design

Du har säkert sett på stan hur föräldrar försöker ta av sig sina bärselar. Ibland ser det ut som en utmaning tagen ur Fångarna på fortet. De flesta föredrar en bärsele som är enkel att ta sig ur och lätt att ta på sig.

Vår bäst i test-vinnare har bland annat en huva som du kan lägga över barnets huvud när han eller hon sover. En sån funktion kommer också väl till hands när solen är varm eller om det börjar regna.

Några selar har även en liten ficka med dragkedja, där mamma och pappa kan förvara nycklar, mobiltelefoner och plånbok.

En annan viktig sak att tänka på är hur du vill bära barnet. Vill du kunna bära bebisen på ryggen, vid midjan eller vid magen/bröstet? En del bärselar går endast att använda på ryggen eller bröstet, medan andra är flexibla och går att använda i flera olika positioner.

Kom ihåg att designen både ska vara snygg och funktionell. Några tillverkare ligger före de flesta andra företag när det kommer till stil och funktion. I det avseendet rekommenderar vi att du tittar på selar från Babybjörn och Ergobaby.

Tester av bärselar

Som alltid bör du läsa tester och recensioner innan du köper något. Precis som du gör nu.

När vi skrev den här guiden så hittade vi en del modeller som lovade allt mellan himmel och jord. Både billiga och dyra. Men desto mer vi granskade produkterna så hittade vi brister som fick oss att inte ta med dem i vår bäst-i-test-lista.

I vår topplista hittar du produkter som har blivit noga granskade och som har fått höga betyg av vanliga konsumenter. Vi har gått igenom otaliga tester för att få en rättvis uppfattning av vad gemene förälder tycker om respektive modell. På så sätt slipper du gå från sida till sida för att se vad andra tycker.

Vi hade gärna lagt in 5 andra modeller i vår lista, men hur mycket vi än letade så fanns det ingen som kunde slå de vi redan hittat vad gäller pris, design, säkerhet och bekvämlighet.

Material

Titta i produktbeskrivningen vilket typ av material som bärselen är gjord av. Produkterna i vår topplista är alla gjorda av material som är snäll mot bebisens sköra hud.

Majoriteten av alla bärselar vi tittat på går att rengöra i tvättmaskinen, men titta först hur många grader din modell ska tvättas i innan du börjar tvätta den.

Vad är bra med en bärsele

Det är framförallt tre saker som får oss föräldrar att köpa en bärsele:

 • Vi kommer närmre våra barn
 • De är effektiva
 • Avlastande

När vi säger att de är effektiva, så syftar vi på att man bär sitt barn samtidigt som man har armarna fria. Samtidigt som ditt barn vilar mot ditt bröst, så kan du diska, läsa en bok, promenera med en barnvagn eller bara vila i soffan.

Även om barnet inte väger speciellt mycket, så sätter det mycket stress på din kropp att använda armarna för att lyfta bebisen under längre perioder.

En bärsele avlastar också din kropp, genom att fördela tyngden över hela din kropp och inte bara axlar, armar eller nacke. På så sätt slipper du onda muskler, leder och eventuella skador.

Men det finaste av allt med en bärsele är att du kommer nära ditt barn. Det finns inget bättre än att ha sitt barn så tätt intill.


Läs också

Similar Posts