Titta in här om du vill veta mer om hur vi recenserar produkter.

Bebis-i-spjälsäng

Bästa Spjälsängen 2022 – Ultimata Spjälsäng Bäst i test

Det kan kännas som en mardröm att leta efter spjälsäng. Man vet inte vad man ska titta efter och framförallt – det kan vara dyrt. Riktigt dyrt. Vi har därför länsat butikerna på jakt efter spjälsängar av hög kvalitet, men som inte kostar multum. Är du en förälder som vill ge det bästa till din bebis, men ändå vill vara sparsam? Då är det här guiden för dig.

Spjälsängar är gulliga, säkra och otroligt viktiga för ditt barn. När man läser om ”essentiella barnsaker” som familjen inte kan vara utan, så brukar spjälsängen vara högt upp på listorna. Men, ärligt talat, det är en huvudvärk. Kolla priserna!

Bebisar sover jättemycket och det är extremt viktigt för deras utveckling. De första månaderna i livet brukar bebisar sova mellan 14 och 17 timmar. En bra, bekväm och säker säng är med andra ord livsviktigt!

För att du ska slippa känna ångest, slänga bort ändlösa timmar på research och framförallt, inte behöva förlora pengar, så har vi gjort den här guiden åt dig. För att du ska hitta den bästa spjälsängen för dig och din bebis.

Bästa Spjälsängen

Bäst i test

Stokke Sleepi bed
Trygg och bekväm

Troll Sun Bedside crib
Bäst budgetval

Carena Ingarö

När vi tittade på olika spjälsängar så har vi värderat dem baserat på en rad olika faktorer. Viktigast för oss har varit:

 • Säkerheten
 • Priset
 • Bekvämligheten
 • Utseendet

Bäst i test: Stokke Sleepi bed spjälsäng

 • Enkel att förflytta
 • Hög kvalitet
 • Populär

Priset är en viktig aspekt när man letar barnsaker och vi hade gärna sett att bäst i test-vinnaren kostade lite mindre. Stokke Sleep bed är nämligen en premium-säng som kostar lite mer än övriga. Men bäst är bäst. Kvaliteten, säkerheten och bekvämligheten är helt enkelt för bra för att priset ska kunna sänka betyget.

Sängen har hjul och är superenkel att förflytta från rum till rum, så att man hela tiden kan ha ett öga på sin lilla knodd. Bebisen vaknar heller inte eftersom hjulen rullar så mjukt och tyst.

Något vi också älskar är att sängen går att bygga om, med hjälp av ett ombyggnadskit, så att barnet kan fortsätta använda sängen upp till 10 års ålder. Om man väljer att göra så, eller har/kommer ha en större syskonskara, så rättfärdigar det definitivt priset.

Det är inte konstigt att Stokke Sleepi är en av de populäraste spjälsängarna. Det norska företaget Stokke har inte tummat på vare sig kvalitet, utseende, funktionalitet eller bekvämlighet. Din bebis kommer att sova som en prins(essa) i den här otroligt sköna sängen. Vi hade gärna sett att sängen var lite billigare, men den är helt klart prisvärd om man ser till kvaliteten och potentiell livslängd. Om ni dessutom planerar fler barn, eller vill att bebisen ska växa i sängen – så är det ett givet val. En klar bäst i test-vinnare!

Bäst pris hos:


Trygg & Bekväm: Troll Sun Bedside crib

 • Bra val av material
 • Mysig
 • Säker

Lite billigare än vår bäst i test-vinnare, men är trots det en av de bättre varianterna. Om du tittat på spjälsängar tidigare så har du nog sett Troll tidigare. De har en hel del bra spjälsängar, men det här är en av våra två favorit för tillfället.

Materialet är av tjockt trä, vilket gör att den känns väldigt stabil och robust. Det känns tryggt att ha bebisen sovandes där i.

Det är möjligt att justera höjden på babykorgen, så ni kan anpassa höjden utefter mammas och pappas säng. Eller soffan, om du vill titta på TV medan du rullar spjälsängen fram och tillbaka. Vilket också är en sak vi gillade: hjulen rullar mycket bra, så att köra sängen fram och tillbaka ger en vaggande och avkopplande effekt för barnet. Det är enkelt att förflytta sängen från rum till rum.

Man har god insyn i sängen, samtidigt som den är säker. Sånt gillar vi!

En fantastisk spjälsäng till ett väldigt överkomligt pris. Det bästa med sängen är kvaliteten på materialet och hur stadig den känns. Definitivt ett bra val för dig som vill ha en säng som känns trygg, säker och bekväm. Vi hade gärna sett att sängen var lite större, även om den passar perfekt under barnets första månader. Bra hjul som gör det enkelt att förflytta sängen, även om du har haft kejsarsnitt.

Bäst pris hos:


Väldigt populär: Troll Royal spjälsäng

 • Stor och rymlig
 • Enkel att sätta ihop
 • Bra pris

En till spjälsäng från Troll, men den här är större än föregående modell och har en annan design.

Precis som namnet avslöjar så är den här sängen en kunglighet, eller för kungligheter – beroende på hur man ser på saken. Klart är i alla fall att sängen är riktigt snygg, rymlig och otroligt mysig!

Botten är höj- och sänkbar, vilket underlättar för mamma och pappa när de ska förbereda sängen eller lyfta upp bebisen. Det innebär också att din lilla ögonsten kan sova i jämnhöjd med mamma och pappas säng.

Troll ska ha en stor eloge för hur enkel sängen är att sätta ihop. Instruktionerna är klara och till och med de med ”tummen mitt i handen” kan sätta ihop spjälsängen utan några problem. Kvaliteten är hög och sängen känns väldigt stabil, vilket är något som har blivit lite av ett signum för Trolls spjälsängar.

Den här sängen är en stark utmanare till förstaplatsen i vårt bäst i test. Kvaliteten är hög, likaså säkerheten och mysfaktorn. Din son eller dotter kommer verkligen att sova som en kunglighet! Vi gillar även att man satt priset så som man gjort. De hade utan tvekan kunnat lägga på en tusenlapp extra utan att någon hade klagat. Starkt rekommenderad!

Bäst pris hos:


Bäst Budgetval: Carena Ingarö spjälsäng

 • Billig
 • Standard-säng
 • Pålitlig

Den här spjälsängen gick tidigare under namnet BRIO Cot one, men heter numera Ingarö. Ett bra alternativ för dig som vill ha kvalitet, utan att behöva kompromissa med priset.

Carena och BRIO har lång erfarenhet av spjälsängar och barnsaker, vilket har givit dem möjligheten att producera billiga men bra sängar. Du får se den här sängen som en standardsäng, den erbjuder inget utöver det ordinära.

Det du får är en stabil och säker säng som ger dig möjligheten att ändra sängbotten i tre olika lägen. Man rekommenderar att övre läget används tills barnet är runt 4-6 månader gammal, för att sedan sänka det när barnet blivit mer rörligt.

En billig spjälsäng, men av god kvalitet. Den är standard både till funktionalitet och utseende. Tidigare hette den BRIO Cot one. En bra säng som bebisen kan växa i, så du behöver inte kasta ut den efter ett halvår. Det finns tre justerbara lägen för korgen. Om du vill vara ekonomisk så är det här det är ett av de bättre budgetalternativen. Du kan välja mellan två färger: vit och mörkgrå.

Bäst pris hos:


Härlig design: Done by Deer Spjälsäng

 • Snygg design
 • Kan göras om till soffa och barnsäng
 • Klassisk

Den här spjälsängen är supermysig och ser riktigt snygg ut. Vi kan inte avgöra om designen är klassisk eller modern, eller kanske en mix av de båda? Vad det än är så är designen riktigt läcker!

Du kan justera sängbotten i två lägen, vilket är färre än de flesta andra – men helt klart godtagbart.

Vad vi gillar mest med den här bebissängen (förutom designen) är att man kan göra om den till en soffa eller en säng för mindre barn. Det vill säga, när bebisen växt ur sängen så kan du antingen göra om den så att barnet kan fortsätta sova i den eller göra den till en snygg soffa. Väldigt ekonomiskt och smidigt.

Det finns två saker vi inte gillar och det är priset, samt den ena färgen. Du kan välja mellan grå och rosa, varav den sistnämnda känns väldigt skrikig. Den grå modellen är lite dyrare än den rosa, vilket är förståeligt.

En riktigt snygg och gosig spjälsäng, som kan göras om till en soffa eller en barnsäng när bebisen växt ur den. Om du väljer att göra om den för att förlänga livslängden, så är det helt klart en bra och prisvärd investering. Den grå färgen är otroligt snygg, men vi hade gärna sett fler färgval. Sängen passar in överallt och höjer definitivt utseendet på vilket rum som helst!

Bäst pris hos:


Hitta bästa spjälsängen för dig

Problemet är inte att hitta en bra spjälsäng, för att det finns många. Problemet är att hitta en prisvärd spjälsäng. Det är inte billigt att köpa barnsaker, framförallt inte när det kommer till sängar och barnvagnar.

Vår uppgift var därför att hitta en spjälsäng som:

 • Har en hög mysfaktor för din bebis
 • Är säker att sova i
 • Inte kostar för mycket
 • Är gjort av material av hög kvalitet

Det var inte lätt och vi gick igenom många olika modeller innan vi till slut skapade den här bäst i test-listan.

När du tittar på en spjälsäng så rekommenderar vi att du tar följande saker i beaktning.

Kvalitet och säkerhet

Materialets kvalitet kommer att påverka hur bra ditt barn sover, hur säker sängen är och livslängden på produkten. Är kvaliteten dålig så riskerar sängen att vara hård och obekväm eller ännu värre, osäker och riskfylld.

Läs noga vad sängen är gjord av för material, både ramen, madrassen och hjulen.

Vi gillade verkligen Troll’s SUN bedside spjälsängs material. Den är gjord av björk från skogarna här i Skandinavien och hela konstruktionen gav ett väldigt tryggt och stabilt intryck. Likaså hjulen var lätta att rulla, vilket inte bara är viktigt för bebisens bekvämlighet och för att bespara golven från repor. Men även för de mammor som genomgått kejsarsnitt och inte vill kämpa hårt för att rulla sängen till nästa rum.

Bekvämlighet för bebisens utveckling

Bebisar sover mycket. Väldigt mycket. När de sover så utvecklas de både psykiskt och fysiskt, så det är extremet viktigt att sömnen är av god kvalitet. Se därför till att du köper en bekväm spjälsäng.

När det kommer till ditt barns utveckling och välmående så finns det inget pris som är dyrt nog. Vi gör givetvis vårt bästa för att hitta så billiga produkter som möjligt, men alla föräldrar håller nog med oss när vi säger ”kosta vad det vill kosta”. Som tur är behöver det inte kosta särskilt mycket, i vår lista hittar du bland annat en spjälsäng för under 1500 kronor.

Se till att sängen är bekväm och mysig, så att din ögonsten kan sova i lugn och ro.

Läs tester av spjälsängar

Att beställa produkter på Internet kan vara lite struligt eftersom man inte kan känna och klämma på produkten i förväg. Därför är det viktigt att göra lite research innan man köper något.

I den här guiden har vi samlat ihop en stor mängd information från alla möjliga tester, artiklar, videos och recensioner. På så sätt får du en så ärlig och rättvis utvärdering av respektive produkt, så att du slipper köpa något som sedan visar sig vara jättedåligt. Även om du givetvis får skicka tillbaka de flesta produkterna, så vill du helst undvika en sådan tidskrävande och jobbig situation.

Poängen med vårt bäst i test av spjälsängar är att du ska slippa behöva hoppa mellan olika listor, recensioner, tester och guider och istället få allt serverat på en och samma plats. Det spar en hel del tid och du får möjlighet att göra andra, roligare saker, istället.

Priset

Denna eviga plåga: priset. Vi vill ha så mycket för så lite som möjligt, det är normalt. Därför har vi fokuserat en hel del på priset i den här guiden, eftersom spjälsängar ofta kostar rätt mycket. Vår bäst i test-vinnare är i den högre prisklassen, men vi listar även ett par riktigt bra spjälsängar som kostar hälften så lite.

Var försiktig så att du inte köper en säng enbart baserat på det billiga priset. Det slutar sällan bra. Om du vill ha en så billig spjälsäng som möjligt, utan att behöva kompromissa med kvaliteten, så rekommenderar vi Carenas spjälsäng Ingarö (tidigare Brio) – du hittar den i slutet av vår lista.


Läs också

Similar Posts