Titta in här om du vill veta mer om hur vi recenserar produkter.

Flicka-promenerar

Bästa lära-gå-skor 2022 – 6 Bäst i test barnskor

Lära-gå-skor är, precis som namnet avslöjar, designade för att hjälpa ditt barn att börja gå på egen hand. Med hög stabilitet och sulor som klarar av all världens underlag, så är de bra för att assistera ditt barn när han eller hon ska börja gå på egen hand. I den här guiden hjälper vi dig att hitta prisvärda och pålitliga lära-gå-skor.

Vuxenskor och barnskor skiljer sig en hel del och är uppbyggda på olika sätt. Barn som precis lärt sig, eller som ska lära sig, att gå, behöver en helt annan sko än vad vi vuxna behöver.

Materialet, formen och böjbarheten är annorlunda. Därför måste du titta på helt andra saker än vad du vanligtvis tittar på när du köper skor till dig själv.

Längst ner i guiden hittar du information om vad du ska titta efter när du köper barnskor. Men vi är traditionen trogen och inleder med vårt stora test av barnskor.

Bästa lära-gå-skor

Det finns en hel uppsjö med barnskor där ute och det skulle vara omöjligt att göra en lista innehållande alla bra lära-gå-skor. Det blir helt enkelt för mycket.

Därför listar vi några av våra absoluta favoriter. Berätta gärna för oss vilka du gillade mest!

Bäst i test: Edsbro XC lära gå sko

Edsbro XC är gjorda av det svenska företaget Kavat, vars grundare Ragnar Karlsson har arbetat med skor sedan 1945. Med andra ord har de varit med om alla möjliga trender, utvecklingar och idéer.

De här skorna är gjorda av ett vattentätt läder som låter barnens fötter andas. Vilket är viktigt, då barnens hud (även på fötterna) är känslig.

Precis som experterna önskar, så har man höjt upp den bakre delen av skon och givit extra stöd vid hälen för maximal balans och stabilitet. Perfekt för den som ska lära sig gå.

Skon är gjord av läder, har en mjuk innersula som har en stötdämpande effekt.

Bäst pris hos:


Pax Nano lära gå sko

Utan tvekan en av våra favoriter. Skorna är supergulliga med sitt marinblåa läder och vita snörning.

Yttermaterialet är gjort av skinn, innersulan av äkta läder och yttersulan av plast. Vi hade gärna sett att yttersulan var gjord av läder också, men det är ingen nödvändighet.

Bäst pris hos:


Pax Gram lära gå sko

En till fin sko från Pax. Konstruerad som en liten rosa känga, med en gummisula som är designad för att positionera barnets fötter korrekt.

Utsidan är gjort i mjukt läder så att den är flexibel och skön att gå i.

Bäst pris hos:


Superfit Lightning sko

Superfit har producerat barnskor i över 70 år och har därför bra koll på vad små bebisfötter behöver och inte behöver.

Den här skon är oerhört stilig. Den är proper, men ändå casual. Den passar i alla möjliga sammanhang och miljöer. Givetvis gjord i läder, som sig bör.

Bäst pris hos:

Bisgaard Beginner shoe

Ett par riktigt snygga skor i äkta läder, av danska Bisgaard. Skorna passar perfekt vid bröllop, dop, kalas eller andra formella tillställningar.

Sulorna är gjorda av naturgummi, vilket innebär att de är halkfria.

Vi blev helt kära i de här skorna. Har du dem liggandes hemma så kommer du garanterat inte missa några fester, bröllop eller dop i framtiden. De måste fram!

Bäst pris hos:


Bisgaard Lära gå skor

Vi ser helst att man använder skosnören på barnets första skor, då det är viktigt att skorna sitter ordentligt. Men det finns undantag och det här är ett av dem.

Det är sommar, sol och bad – givetvis kan man inte undvika såna här supergulliga skor då! Det är nästan ett måste på semestern.

Bäst pris hos:


Så hittar du de bästa lära-gå-skorna

När du tittar efter lära-gå-skor så går du efter helt andra kriterier än när du tittar på pjuck till dig själv.

Här är de viktigaste sakerna att titta på när du köper barnskor.

Läder hela dagen

Kom ihåg att ditt barns fötter är känsliga och de är heller inte vana vid så mycket belastning och användning. För bäst stabilitet och för att fötterna ska kunna andas, så är det läder som gäller. Undvik plast som pesten.

Läder formar sig bra efter fötterna, ventilerar bra och håller fotleden stabil. Det är dessutom ett slittålig material som håller i ur och skur. Därför är de flesta lära-gå-skorna gjorda av läder.

Böj på skorna

Ditt barn kommer att pendla mellan att krypa och gå. Därför vill du inte ha stela och hårda skor som begränsar rörelsefriheten. Det ska vara enkelt för barnet att ta sig upp och ner.

Du ska kunna böja skorna som en banan, utan att det tar stopp. Om det inte går att böja skorna överhuvudtaget så är det inget bra val. För att göra det lite svårare så får skorna heller inte vara för böjbara. De ska ju också ge support och stabilitet. Det är däremot sällan ett problem med läder, utan det är oftast något man ser på plastskor.

Uppbyggd hålfot

De flesta barnskorna är upphöjda vid hålfoten. Inte alla, men de flesta. Anledningen är inte bara för att det höjer bekvämligheten avsevärt, men också för att ge stöd så att barnet inte börjar gå inåt med fötterna.

Snören eller kardborreband

Vi rekommenderar att barnets allra första skor har snören. Du är då försäkrad om att skon sitter ordentligt på foten och att barnet inte tar av sig skorna. Men var försiktigt så att du inte spänner snörena för hårt så att det stoppar blodet i foten.

När barnet blivit lite äldre och kan gå själv, och kanske till och med sätta på sig skorna på egen hand, så kan man gå över till kardborreband. Men när barnet håller på att lära sig att gå så är snören helt klart det bästa alternativet.

Upphöjd häl

Det är viktigt att lära-gå-skor är lite upphöjda bak vid hälen. Det ger stöd till foten, vilket hjälper balansen, men minskar också risken för vrickningar.

Köp inte begagnade barnskor

Man vet aldrig vad för problem den tidigare användaren kan ha haft med sina fötter. Kanske barnet gick snett, pronerade eller hade annan problematik med fossingarna. Skor formas efter fötterna så det kan det få negativa konsekvenser för ditt barn om den tidigare bäraren hade problem med sina fötter.

Vi gillar second hand, men när det kommer till lära-gå-skor så är det ingen bra idé. Nytt är bäst i det här fallet.

Glöm inte bort att barfota är naturligt

Kom ihåg att det naturliga för oss människor är att gå utan skor. Därför är det viktigt att träna och låta ditt barn gå utan skor där hemma så mycket det går. Att vänja sig vid skor och att använda dem utomhus är en självklarhet, men barnet bör i första hand lära sig gå där hemma utan skor.

Att enbart använda skor innebär att det kan ta längre tid för barnet att bygga upp musklerna i fötter och ben. Det är viktiga muskler som hjälper barnet att hålla balansen. Lära-gå-skor är designade för att ge stöd så att det blir lite lättare att gå.


Läs också

Similar Posts