Titta in här om du vill veta mer om hur vi recenserar produkter.

Bebis-ligger-på-barnrumsmatta

Bästa Barnrumsmattan 2022 – De roligaste mattorna för aktiva barn

Du kan köpa små söta stolar och bord eller mjuka och sköna kuddar till ditt barn att sitta på under sin lek men bli inte förvånad om barnet ratar de små möblerna och väljer att leka på golvet istället. Barn vill röra sig fritt och på egen hand ta sig fram på upptäcktsfärd och då kan en barnrumsmatta stimulera till timmar av lek. Vi har tittat på några av de populäraste mattorna för att hjälpa dig att hitta den barnrumsmatta som passar dig och ditt barn bäst.

Framför allt ska du och ditt barn trivas med mattan. Det är ju ändå så att ditt barn kommer att spendera många stunder just där. Visst tycker vi att den ska vara vacker men det utesluter ju inte att den kan vara både inspirerande och pedagogisk också.

I vårt test har vi tagit hänsyn till kvalitet, pris, utseende och om den kan locka till lek. Smak och tycke spelar en avgörande roll här precis som barnets ålder. En matta som passar utmärkt till en treåring kan uppfattas som tråkig för en sexåring.

Vi har testat några av de populäraste barnrumsmattorna. Nedan får du några tips och råd vad du ska tänka på innan du gör ditt köp av en matta.

Bästa Barnrumsmattan

Det finns såklart ett stort utbud av mattor att köpa till barnrummet. Skillnaderna kan handla om pris, tjocklek, material och mycket mer.

Om man inte vet vad man ska ha koll på när man gör sitt köp är det inte alltid lätt att fatta ett beslut som man sedan känner sig trygg med.

Det är här vi på Barnfamilj.nu kommer in i bilden. Med vår bäst i test-lista får du råd om vad det kan vara bra att titta på vid ett köp.

Vi kan ju givetvis inte berätta för dig vilken matta du ska köpa då många variabler spelar in här. I vilken ålder är ditt barn, är barnet aktivt eller tycker han/hon hellre om att sitta still, är det viktigaste att mattan matchar resten av rummet eller är själva leken det viktigaste. Det viktigaste är trots allt att du och ditt barn är nöjda efter ditt köp.

Bläddrar du längre ner i artikeln hittar du även en guide för vad du ska tänka på innan du köper ett en barnrumsmatta.

Bäst i test: Junior Driver – Lekmatta

 • Inspirerande
 • Pedagogisk
 • Rolig

Klassikern som håller fortfarande. Junior Driver är Scanditoys varumärke som även säljer realistiska leksaksfordon av alla slag för barn mellan 3 och 7 år. Vilket barn drömmer inte om att få köra sin bil genom gatorna precis som mamma och pappa. Lekmattan Junior Driver låter ditt barn göra precis det. Mattan visar en liten stad i miniatyr med vägar och hus och låter ditt barns fantasi blomma ut till fullo när bilen far nerför gatorna. Att man samtidigt har möjlighet att lära sig lite trafikvett ser vi bara som en extra bonus

Lekmattan som mäter 95 x 133 cm har en översida i slitstark nylon och en undersida i gel foam som gör den lite mjukare än vanliga mattor med ett stadigt grepp på golvet för många timmars bilåkande. Tjockleken på mattan är 5, 4 mm och bilarna som är tänkt att användas bör vara i skala 1:64 samt 1:43. Mattan är lämplig för alla åldrar

Det finns många skäl till att vi valde denna lekmatta som bäst av de vi testade. Bilmattor fanns i vår egen barndom och skänkte oss då många timmars glädje, vilket är något vi tror att den gör även idag. Priset lockade också. Det är svårt att hitta en lekmatta som inspirerar till så mycket lek för en billigare peng.

Mattan håller för barn över flera åldrar. Från den allra minsta till sexåringen som försvinner in i sin fantasivärld av bilar. Det blir inte bättre än så här.

Bäst pris hos:


Hög mysfaktor: Form Living Matta

 • Mjuk
 • Mysig
 • Inredningsdetalj

Vem har inte någon gång drömt om att få ligga och mysa på en tigerfäll utan att någon tiger för den skull har kommit till skada. Nu är det möjligt med Form Livings barnrumsmatta Tiger. Form Living är varumärket som har ett brett sortiment av inredningsprodukter till barnrummet. De erbjuder det mesta det mesta för att inreda ett barnrum och ofta i skandinavisk design även om just tigern inte är så vanligt förekommande i Skandinavien.

Den mjuka och sköna mattan som är skön att gå på eller bara ligga och vila på har måtten 68 x 88 cm och passar den allra minsta bebisen såväl som lite äldre barn som bara vill slappa. Materialet är mjuk polyester med ett mjukt huvud att vila sitt eget huvud på.

För den som vill prova på att vila sig på ett annat djur finns det, från Form Living, även en svart- och vitrandig zebra som är minst lika mjuk.

Vi på Barnfamilj.nu älskar tigrar och vi älskar att det lugnt. Kombinationen av en mjuk tiger och att ligga ned är oemotståndlig. Medan man vilar på sin tiger kan man till exempel läsa en bok om hur vi alla kan hjälpas åt att rädda de riktiga tigrarna i världen. Det tycker vi är bra.

Bäst pris hos:


Rolig & Lekfull: Melissa & Doug, Lekmatta Hoppa hage

 • Hög kvalitet
 • Fungerar både ute och inne
 • Klassisk

Hoppar barn fortfarande hage, vi tror det. Om inte så borde de göra det. Från Melissa and Doug hittar vi den klassiska leken att hoppa hage i form av en matta. Barn har sedan urminnes tider hoppat hage på skolgårdar eller varhelst det går att rita upp rutorna. Behovet att rita rutor försvinner i och med att denna matta med fördel även kan användas utomhus.

Mattan, som har måtten 200 x 70 cm, är färgglatt dekorerad med regnbågar, lyckliga fåglar och fluffiga moln. Den känns oerhört slitstark med sin förstärkta bindande kant som förhindrar att mattan fransar sig. Hoppa hage – mattan är tillverkad i ett smutsavvisande och tvättbart material med ett glidskydd på undersidan som gör att den håller sig på plats på alla typer av underlag. Både inomhus och utomhus. Till mattan medföljer två färgglada bönpåsar.

Enligt tillverkaren passar denna matta för åldrarna 3 – 7 år. Det tror vi inte på. Vi på Barnfamiljer.nu är en smula äldre än så och vi älskade att hoppa hage under testen. I dessa dagar när gymnastiklektionerna i skolan minskar och datorer och läsplattor gör att våra barn sitter still alldeles för länge är en sådan här matta, som inspirerar till lek, mer än välkommen för både barn och vuxna.

Bäst pris hos:


För tänkaren: Melissa & Doug, Lekmatta 4 i 1 spel


 • Klurigt
 • Klassiskt
 • Tvättbart

Vem minns inte de klassiska brädspelen Dam och Kvarnspelet. På lekmattan 4 i 1 från Melissa and Doug kan du spela det samt Luffarschack och Solitär. Spelplanerna för alla spelen finns på den 200 x 67 cm rektangulära mattan. Spelmattan är helt enkelt ett roligt och kreativt sätt för barn att lära sig och utvecklas. Den relativt tunna mattan är tillverkad av smutsavvisande polyester som går utmärkt att tvätta i maskin. Mattan har förstärkta kanter för att hindra nötning och undersidan är försedd med halkskydd som gör att den ligger stadig på alla typer av golvunderlag.

Som vi alla vet främjar spel den kognitiva utvecklingen, problemlösningsförmågan och fingerfärdigheten vilket gör mattan lämplig för barn i åldern 3 år och uppåt.

Till mattan medföljer 36 dubbelsidiga spelbitar i en nätpåse samt detaljerade spelinstruktioner för samtliga spel.

Paret Melissa & Doug, som står bakom 4 i 1 – mattan, grundade sitt företag i USA för över 20 år sedan i sitt garage. Sedan dess har man tillverkat pedagogiska träleksaker, klossar, pussel, låtsasmat, magnetiska leksaker mm – alla med unik design och av högsta kvalité.

Klassiska brädspel ska värnas om tycker vi. Därför är denna matta utmärkt för att introducera till exempel Dam för småttingarna. Så mycket matta tycker vi kanske inte att det här är, utan mer en enorm spelplan, men idén är bra och kan säkert samla hela familjen till långa spelstunder.

Innan du köper en badrumsmatta

En fin matta kan göra mycket för ditt barns rum men innan du gör ditt köp kan det vara en idé att fundera på du är ute efter. Ska mattan bara vara fin att titta på och passa till möbler och tapeter eller ska den även fylla funktionen som leksak. Om mattan även ska användas i det kreativa lekandet bör du också ha ditt barns ålder i åtanke när du gör ditt köp.

 • Tjocklek/stabilitet
 • Tvättbarhet
 • Utseende
 • Pedagogisk

Tjocklek/Stabilitet

En barnrumsmatta ska vara skön att gå på och det betyder att materialet ska vara mjukt och lagom tjockt. När ditt barn börjar gå och sedermera börjar springa är det viktigt att det finns något under mattan som håller den på plats. Halkolyckor i hemmet är mycket vanligt och något man bör göra allt för att motverka. Materialet ska givetvis inte vara allergiframkallande och hittar du en matta tillverkad av återvunnet material är det ett extra plus.

Tvättbarhet

Mycket lek gör att mattan ofta blir smutsig och måste tvättas. Att kunna tvätta mattan i tvättmaskin är ett måste. Barnmattor som måste lämnas in för att tvättas går helt bort enligt vår åsikt. Ditt barns matta kommer att bli smutsig ofta, så är det bara. Då vill man snabbt och enkelt kunna tvätta den själv i hemmet.

Utseende

Köp den matta Du tycker är fin. Oftast är barnmattor inte speciellt dyra och risken är ändå stor att du måste byta ut den när ditt barn har blivit ett år äldre. Många mattor har dessutom bilder av figurer som är populära figurer just nu. Om ett år är det med största säkerhet någon annan figur som är populär. Detta gäller så klart inte Pippi Långstrump som alltid kommer att vara populär.

Pedagogisk

En barnrumsmatta kan vara fin samtidigt som den är pedagogisk. Kreativiteten är viktig att stimulera hos barn och något man kan börja med redan i ett tidigt stadie i livet. Viktigt att tänka på är dock att du kommer vara tvungen att byta ut den allt efter som ditt barn växer. Tänk bara på att det pedagogiska aldrig får gå till överdrift. Ett barn måste vilja lära sig. Det du som förälder kan göra är att ge dem verktygen för det.


Läs också

Similar Posts