Titta in här om du vill veta mer om hur vi recenserar produkter.

Smutsig-blöja

Bästa Blöjhinken 2024 – 5 Bäst i test luktfria blöjhinkar

Blöjhinkar är bra för att samla smutsiga blöjor, men också för att hålla lukten borta från omgivningen. Det är det mest effektiva sättet att hantera blöjor på idag. I den här guiden hjälper vi dig hitta de blöjhinkar som är bra och som faktiskt håller lukten ute, samtidigt som de ser snygga ut.

Den som har varit småbarnsförälder kan många gånger le och nicka instämmande när en nybliven förälder beklagar sig över det oändliga antalet blöjbyten som måste göras. När det inte ska ätas eller sovas är det bara en tidsfråga innan nästa blöjbyte väntar runt hörnet.

Lyckligtvis kommer de flesta in i rutinerna väldigt snabbt, och föräldrar till småbarn gör snart jobbet med ett leende på läpparna. Efter ett tag är det varken svårt eller jobbigt att byta blöja och hålla sitt barn rent.

Däremot är det svårt att komma undan lukten som uppstår från en använd blöja. Det är en påtaglig lukt som inte försvinner även om blöjan försluts i en avsedd bajspåse. Den enkla lösningen på detta problem är givetvis: blöjhinken. En bra blöjhink underlättar alla vardagliga blöjbyten genom att tillåta att på ett smidigt och luktfritt sätt få undan illaluktande blöjor.

Bästa blöjhinken

Bäst i test

Korbell blöjhink
Mycket utrymme

Diaper Champ One
Bäst budgetalternativ

Sangenic Simplee

När vi genomförde testet tittade vi på fyra olika faktorer:

Lukt – En av de viktigaste funktionerna för en blöjhink är att hålla lukten borta. Vi bedömde lukten både direkt efter att lockets stängts, samt efter ett par timmar.

Funktion – Vi tittade på hur smidig blöjhinken var att använda, till exempel hur den öppnades, stängdes och tömdes. Även hinkens storlek och utrymme för blöjor är något vi tog med i våra avvägningar.

Utseende – Inte en obetydlig faktor då en väldesignad hink till exempel går att behålla som papperskorg även då barnen slutat med blöja.

Pris – Vi jämförde även priserna på blöjhinkarna. Detta innefattar också priser på eventuella merkostnader för de hinkar som kräver särskilda påfyllnadspåsar eller liknande.

Bäst i test: Korbell blöjhink

  • Enkel och stilren
  • Håller lukten borta
  • Billig

En billig och enkel blöjhink, enfärgad och stilren. Vi gillade designen i all sin enkelhet då den inte sticker ut allt för mycket i rummet utan mest upplevs som en vanlig papperskorg.

Fotpedalen fungerade bra, vilket underlättar då händerna ofta är upptagna vid blöjbytessituationer. Locket förslöts väl när hinken stängdes och den fyllde sin viktigaste funktion, nämligen att hålla lukten borta.

Vi uppskattade även storleken på hinken, den var rymlig utan att ta för mycket plats eller vara för tung. Blöjhinken rymmer 15 liter vilket räcker till minst 20 blöjor innan den behöver tömmas.

Funktionen för tömning kändes genomtänkt och smidig då vi snabbt kunde öppna framluckan och ta ut påsen efter vårt test. Vi hade dock lite funderingar kring hållbarheten på hinken och luckorna. Utförandet var i plast och, även om den kändes gedigen, gav ett lite billigt intryck. Vi vet inte hur väl den håller över tid jämfört med mer robusta varianter.

Värt att notera är att hinken är anpassad för refillpåsar, vilka säljs separat. Detta kan eventuellt kan göra priset mindre attraktivt.

Som helhet var vi helt klart nöjda med Korbells blöjhink och hittade inget uppenbart negativt vid vårt test.

Bäst pris hos:


Mycket utrymme: Diaper Champ One blöjhink

  • Mycket utrymme
  • Vanliga plastpåsar kan användas
  • Effektiv
I en prisklass över Korbells blöjhink hittade vi Diaper Champ One. Den här blöjhinken var betydligt rymligare; med en kapacitet på 45 liter rymmer den cirka 40 blöjor. Vi gillade utseendet, den var enkel och stilren med mjuka färger.

En sak som slog oss med denna hink var det något mer komplicerade utförandet för att öppna och stänga luckan när blöjan skulle kastas. Det var inte alldeles uppenbart hur den fungerade vid första anblick då ett handtag behövde vridas för att öppna och stänga. När vi väl provat var det inga svårigheter, men det kräver dock en ledig hand för att kunna använda blöjhinken.

Denna hinken klarade luktprovet bra, ingen märkbar lukt kunde identifieras när den väl var igenstängd. Ett stort plus vad gäller funktion var att inga särskilda refillpåsar behövdes, utan vanliga plastpåsar fungerar utmärkt.

En bra blöjhink som fylldeer sin funktion och är ett bra alternativ för dig som vill ha en lite större modell.

Bäst pris hos:


Mest robusta designen: Ubbi blöjhink

  • Snygg design
  • Tålig
  • Har ett barnlås

Ytterligare en prisklass uppåt så hittade vi Ubbi blöjhink. Designen i blänkande färger stod verkligen ut mot de andra enklare plastmodellerna. Vi var inte helt ense om utseendet, några av oss tyckte att den var skrikig och menade att en blöjhink inte behöver framstå som rummets mittpunkt, medan somliga tyckte att den var riktigt snygg.

Den är tillverkad i ett slitstarkt stålmaterial vilket i alla fall framstår som mer hållbart än plasthinkarna vi testat. Locket på blöjhinken försluts väl och klarade vårt luktprov utmärkt. Den saknar fotpedal, vilket medför att en ledig hand krävs för att kunna kassera blöjan.

Vi gillade att denna blöjhink går att använda både med särskilda refillpåsar, återanvändbara tygpåsar, eller helt vanliga plastpåsar.

Ett annat plus vad gäller funktionalitet är att den har ett barnsäkert lås, vilket skulle kunna bespara en från ett potentiellt vredesutbrott då ett nyfiket barn närmat sig den glänsande hinken.

Blöjhinken från Ubbi var den mest robusta av modellerna vi provade, en riktigt hållbar och stabil design.

Bäst pris hos:


Bäst budgetval: Sangenic Simplee blöjhink

  • Rymmer 18 blöjor
  • Hygienisk
  • Billig

Den billigaste hinken vi testade var den från Sangenic. Viktigt att tänka på när det gäller priset är dock att den kräver särskilda kassetter med antibakteriell plastfilm. En kassett räcker till ca 180 blöjor och ett par påfyllningar kommer garanterat att behövas.

Designen var enkel men stilren och hinken var väldigt kompakt och kunde lätt ställas undan. Detta gör den förmodligen till en bra kandidat som blöjhink till mindre hem. Den rymmer endast upp till 18 blöjor, vilket innebär att den behöver tömmas oftare vilket kan vara ett minus för den som vill minimera allt extrajobb.

Vi blev imponerade av förslutningssystemet med ett särskilt tätningslock som stängs när påsen slängs ner, och vi upplevde den som helt luktfri. Den kändes mer hygienisk än många andra modeller vi testade, och lukten höll sig till stor del borta även när luckan öppnades igen.

Kostnaden för påfyllning av plastfilm kan potentiellt bli dyrare i längden jämfört med en hink där vanliga plastpåsar kan användas, men den är också väldigt genomtänkt ur hygiensynpunkt.

Bäst pris hos:


Korbell MINI blöjhink

  • Bra fotpedal
  • Liten i storlek
  • Enkel att använda

Snäppet billigare än den andra blöjhinken från Korbell, och betydligt mindre i storleken. Som framgår av namnet är det en minivariant av Korbells blöjhink.

Vi var återigen väldigt förtjusta i fotpedalen, vilket ofta är användbart i stressiga situationer där händerna inte räcker till.

Fördelen med minivarianten är att den är så enkel att ställa undan, vilket gör att den passar i stort sett alla hem, i synnerhet lämplig för hem med liten bostadsyta. Samtidigt innebär det att den rymmer färre blöjor och kommer behöva bytas ganska ofta, men den avvägningen görs bäst för varje enskilt hushåll menar vi.

Den fylls på med särskilda refillblöjor anpassade för minivarianten. Vi uppskattar att den är så enkel att använda samt dess lätta kompakta designen. Ett litet minus i pris på grund av de något dyra refillpåsarna.

Bäst pris hos:


Vad är en blöjhink?

En blöjhink är en ett hjälpmedel för tillfällig förvaring av använda blöjor. Den fungerar likt en vanlig papperskorg, men är designad för att hålla lukten instängd.

Det finns enklare varianter av plast med tätt förslutande lock, samt mer avancerade modeller med särskilda system för att hålla illaluktande blöjor instängda. Poängen med en blöjhink är att underlätta för småbarnsföräldrar, som byter stora mängder blöjor dagligen. Det går givetvis alldeles utmärkt att klara sig utan en blöjhink och endast använda vanliga påsar och papperskorg. Det innebär dock att påsarna behöver slängas oftare eller att lukten kan sprida sig i hemmet.

Förr i tiden var man tvungen att ställa blöjpåsar utanför ytterdörren, för att hela huset inte skulle börja lukta. Hellre att det luktade illa utomhus än inomhus, resonerade man. Några sådana dilemman har vi däremot inte längre, tack vare blöjhinken som gör hela proceduren mycket enkel och luktfri.


Läs också

Similar Posts