Titta in här om du vill veta mer om hur vi recenserar produkter.

Flicka-gungar

Bästa Gungan 2022 – 6 Bäst i test gungor för alla åldrar

Barn i alla åldrar tycker det är fantastiskt roligt att gunga. Det är otroligt vilken glädje ett så pass enkelt lekredskap kan ge. De flesta barn tycker att en gungställning i trädgården är ett absolut måste! Vi hjälper dig att hitta ditt barns favorit!

För de allra minsta ger babygungan både glädje och ro med sina mjuka rörelser. När barnen blir lite äldre njuter de av gungans fart, höjd och spänning. Gungan blir också lätt till en plats för gemenskap och samtal för barnen.

Vi har jämfört de populäraste gungorna för i år. Låt oss börja med babygungorna så går vi sedan över till gungor för de lite större barnen.

Bästa Gungan

I jakten på den bästa gungan har vi tagit hänsyn till flera faktorer. Först och främst måste en gunga vara säker. Även om barn är lätta ska gungan kunna ta en viss vikt. Det ska framgå tydligt hur många kg vikt gungan tål.

När vi jämförde gungor tog vi hänsyn till tillverkarens rykte och kundomdömen. Vi tittade givetvis även på kvaliteten, byggkonstruktionen och detaljerna. Priset har vi också vägt in i kalkylen. Slutligen har vi gett bonuspoäng för finurlig design och trevliga färger.

Bästa babygungan för de minsta

För de allra minsta barnen är det viktigt att gungan är bekväm och att barnet sitter stabilt i gungan. Säkerheten är extra viktig.

Hörby Bruk Babygunga Exklusiv

Inom kategorin babygungor är Hörby Bruk Babygunga Exklusiv vår absoluta favorit. Den har en plastsits med högrygg som är utformad för att vara extra bekväm för ditt barn. Babysitsen rekommenderas från det att barnet själv kan sitta. Gungans mått är 45 x 36 x 38 cm och den finns i fem härliga färger.

Allt är i högsta kvalitet. Materialet är UV-beständigt, vilket innebär att gungan inte bleknar i solen. Metallringarna som håller upp gungan är rejält tilltagna och hela gungan är godkänd enligt Lekstandard EN-71 och CE-märkt. Gungan känns stabil och säker. Vi är inte förvånade – Hörby Bruk har gjort sig kända för sina hållbara produkter.

På minussidan kan nämnas att bygeln inte går att ta bort. Det gör förvisso att gungan är mycket säker, men det gör även att barnet fortare växer ur gungan. Eftersom det är en babygunga är det egentligen inget stort problem.

Bäst pris hos:


Happy Summer Babygunga

Hörby Bruk har en lite billigare babygunga som heter Happy Summer. Det glada namnet matchas av minst lika glada färger.

Denna gunga ligger prismässigt mycket lägre än de mest exklusiva gungorna men är stabilare och bekvämare än budgetgungorna. Ryggen är hög vilket gör att barnet sitter bekvämt. Bygeln ger extra säkerhet.

Gungan är bra, mycket bra rent av, men det märks att den ligger ett steg ner från Hörby Burks exklusiv-gunga. Skillnaden ligger i detaljerna. Med tanke på det billiga priset har vi egentligen inget att anmärka på gungan. Vi gillar allt från utformning till kvalitet. Om vi ska anmärka på något så är det att bygeln inte går att montera bort vid behov.


Oliver & Kids Häst Baby Gunga Trä

Slutligen har vi testat en alldeles speciell gunga. Medan de flesta babygungorna på marknaden mest består av plast har Oliver & Kids satsat miljövänligt och sunt genom att använda sig av trä.

Detta är en fantastiskt genuin gunga. Det är snyggt med trägungor och Oliver & Kids har gjort det särskilt roligt genom att utforma gungan som en häst. Minstingen kommer garanterat att bli förtjust!

Gungan passar barn från 12 månader. Det finns inte någon övre gräns men upp till 2-3 år lär gå bra. Hästgungan är robust och maxvikten är hela 50 kg.

Bäst pris hos:


Bästa gungan för större barn

När barnen blir lite äldre finns det ett stort urval av gungor att välja bland. Vi har tittat på de lite enklare raka gungsitsarna och de otroligt roliga svänggungorna.

Hörby Bruk gunga i plast med upphängning

Denna gunga i plast med lätt rundad sits är ett av våra favoritval. Kanske är det för att den lockar fram våra egna barndomsminnen. Denna raka gungsits från Hörby Bruk är en riktig klassiker. Det måste finnas en anledning till att den överlevt i så många år resonerar vi.

Gungan passar alla gungställningar, men höjden bör vara max 2 meter. Materialet är UV-beständigt vilket gör att den läckra färgen kommer att hålla i många år. Passar för barn mellan 3 och 8 år.

Den enda nackdelen som vi kan komma på med denna gunga är att det är otroligt svårt att välja färg. Gungan finns i färgerna turkos, lila, lime och svart. En enkel och snygg gunga!

Bäst pris hos:


Axi Swibee Gunga

Med en Swibee-gunga blir det aldrig tråkigt. Den är utformad så att ett eller flera barn kan gunga på den samtidigt. Med barns fantasi och uppfinningsrikedom är det inte svårt att inse att denna gunga snabbt blir till en favorit! Gungans diameter är 98 cm och repet kan justeras mellan 180 till 240 cm. Tänk på att denna gunga bara är för barn som är tre år och äldre.

Axi Swibee gunga är anpassad för en maxvikt på 70 kilo. Det lär räcka även om det är flera barn som gungar. Ändå hade det inte skadat med lite mer marginal uppåt. I övrigt har vi inget att anmärka på denna härliga gunga!

Bäst pris hos:


Vini Sport Sväva gunga

Ännu en spännande gunga som garanterat uppskattas av barnen. Nåja, det är faktiskt treårsgräns för att få använda denna svänggunga.

En trevlig detalj med Vini Sport Sväva är att den hängs upp från en central punkt. Därifrån löper de fyra repen som håller upp gungan. Det gör att den är lätt att fästa både utomhus i en gungställning och i innertaket inomhus.

Diametern är 95 cm, vilket gör att gungan rymmer flera barn. Däremot är maxvikten bara 50 kg. För barn i åldrarna 3-4 år är det fullt tillräckligt, även om det är upp till tre barn i gungan samtidigt. För äldre barn än så bör det inte vara mer än 1 eller 2 barn samtidigt i gungan.


Gungor och säkerhet – tänk på detta!

Som förälder vill du givetvis att dina barn ska gunga säkert. Att välja en bra gunga av hög kvalitet är bara en av sakerna du behöver tänka på. Här är våra tips på hur barnen gungar säkert:

• Säker montering: När barnet gungar utsätts gungställningen, gungan, rep och fästen för kraftiga och upprepade rörelser. Därför är det viktigt att en vuxen monterar gungan. Läs instruktionerna noga!

• Säkra gungställningen: Det finns tre sätt att säkra en gungställning: 1. Förankringsjärn (följer med gungställningen), 2. brädor som fotplattorna fästs vid och 3. betongplintar. Följ tillverkarens instruktioner.
• Mjukt underlag: Underlaget under och kring gungan måste vara mjukt för att barnet inte ska skada sig när det hoppar ur gungan eller om det ramlar. En gräsmatta är det bästa valet för de flesta. En stor sandlåda eller en gummimatta är två alternativ.
• Avstånd: Det bör vara minst fyra meter åt varje håll från gungställningen så att barnet kan gunga och hoppa från gungan säkert.
• CE-märkning: Enligt EU-direktivet för leksaker måste en gunga som används i hemmet vara CE-märkt.
• Välj rätt sits: Olika åldrar kräver olika typer av sitsar. Tänk på att alla gungsitsar har en maxvikt. Byt sits i tid i takt med att barnen växer!
• Håll uppsikt: Det går fort på gungan. Håll uppsikt över de minsta så att de kan gunga på ett säkert sätt.


Läs också

Similar Posts