Titta in här om du vill veta mer om hur vi recenserar produkter.

Bebis-ligger-i-säng

Bästa Babynest 2022 – 5 Bäst i test Babynests

Babynest är en sån där produkt som man inte visste att man behövde. Men när man väl har den, så undrar man hur familjen kunde ha klarat sig tidigare.

Det här är en av de bästa produkterna du kan köpa. Den kommer att påverka dig och ditt barn i allra högsta grad.

En bra babynest innebär:

 • Bättre och tryggare sömn för ditt barn
 • Längre och mer kvalitativ sömn för mamma eller pappa
 • Mindre oro för mamma och pappa

Helt klart värt investeringen. Det är så mycket mer än något bebisen sover på. Så mycket mer. Längre ner i artikeln hittar du mer om det.

Men eftersom du redan är här – så vet du redan om fördelarna. Så dags att hoppa rakt på sak. Låt oss hitta den bästa babynest där ute.

Bästa babynest

Babynest är en ganska ny produkt i Sverige – den har mer erfarenhet utomlands. Men de har blivit alltmer populära här i vårt avlånga land. En babynest innebär helt enkelt för många fördelar för att det inte ska bli populärt bland småbarnsföräldrar.

Det är svårt att hitta tester och recensioner för babynests i Sverige, vilket gjorde vårt jobb lite svårare. Men skam den som ger sig. Vi har gått igenom en rad olika modeller för att hitta guldkornen som är både säkra och ger en skön sömn för din bebis.

Filibabba Babynest Luftballong


En rejäl babynest från Filibabba som är helt sluten.

Hela yttertyget är gjort av ekologisk bomull, vilket är önskvärt då många bebisars hud är känslig.

Yttermått: 85 x 50 cm
Innermått: 65 x 25 cm
Höjd: 4 cm hög

Bäst pris hos:


Babynest Dino


En trygg och mysig babynest i en behaglig och harmonisk blå färg.

Överdraget har en dragkedja, så det går alldeles utmärkt att ta av det och slänga in i tvättmaskinen.

Längd: 86 cm
Bredd: 49 cm
Höjd: 10 cm

 


Done By Deer – Cozy Nest Balloon


Det som är så bra med den här modellen är att storleken kan justeras, då den har snören som kan dras åt och knytas.

Både överdraget och fyllningen i sidorna kan tvättas i 40 grader. Madrassen kan handtvättas. Överdraget är gjort i 100% bomull.

Längd: 73 cm
Bredd: 33 cm

Bäst pris hos:


Voksi Baby Nest


En lite dyrare variant, men med en hög bekvämlighet. Storleken kan justeras med hjälp av läderbältet och förlängningsdelen.

Det följer även med en väska till den här modellen, vilket är praktiskt när man ska ut och resa eller på utflykt. Eftersom babynests är ganska otympliga, så är det en välkommen bonus.

Längd (utsidan): 91 cm
Bredd (utsidan): 53 cm

Längd (insidan): 71 cm
Bredd (insidan): 30 cm

Bäst pris hos:


Sebra Singing Birds


En stor babynest med rolig och intressant design, utan att vara för plottrig.

Längst ner på den här modellen så går det att justera storleken, men också att öppna upp den helt.

Singing birds yttertyg är helt gjord av ekologisk bomull. Fyllningen är gjord av polyester.

Längd: 86 cm
Bredd: 49 cm
Höjd: 10 cm


Vad är en babynest

En babynest är vad man brukar kalla ”en säng i sängen”. Produkten är ganska nykommen till Sverige, men har redan tagit vind i segel och blivit populär bland småbarnsföräldrar.

I grund och botten är babynest en liten säng med höga, vadderade kanter. Den ska kunna läggas i spjälsängen, i soffan eller på mammas och pappas säng.

Syftet är att ge bebisen en trygg och bekväm sömn, men framförallt för att höja säkerheten. Babynest minimerar risken för att barnet rullar ut från sängen eller hamnar på mage.

Säkerhetsaspekten är en av huvudanledningarna till varför många föräldrar väljer att köpa en babynest. Det förhindrar också att eventuella kuddar eller filtar hamnar över bebisens ansikte, vilket kan försämra syreupptagningen.

Vid vilken ålder kan en babynest användas

Man brukar rekommendera en babynest för nyfödda upp till 6 månader gamla.

En del modeller rekommenderar att man slutar använda deras produkt när barnet har nått en viss ålder, vikt eller när bebisen kan lägga sig på mage på egen hand.

Läs instruktionerna för just din modell för att veta vad deras riktlinjer är. Generellt sett är det runt 6 månaders ålder som man brukar sluta använda babynest.

Babynest i mammas och pappas säng

En del föräldrar köper en babynest för att bebisen säkrare ska kunna sova i mammas och pappas säng.

Vi rekommenderar att bebisen inte sover i föräldrarnas säng.

En del av marknadsföringen för babynest är att det minskar risken för att barnet får filtar eller kuddar över ansiktet. Eftersom kanterna är höga och barnet är lite upphöjt, så minskar det även risken för att någon förälder rullar över barnet.

Det kan stämma att det minskar risken, men det finns fortfarande en risk.

Att sova med ett så litet barn i mammas och pappas säng är otroligt skönt och mysigt. För att inte nämna behändigt när bebisen börjar skrika efter mat mitt i natten.

Men det innebär en fara att sova med barnet i er säng, tyvärr. Precis som barn, så rör sig vuxna när de sover – utan att vara medvetna om det.

Ställ istället spjälsängen, med babynest inuti, precis bredvid er säng.

Barnmorskan Gudrun från Trygghansa skriver här att man inte ska sova med barnet i i samma säng då han eller hon riskerar att hamna i kläm.

Säkerhetsråd och riktlinjer

Det råder delade meningar huruvida en babynest är säker eller ej. På ena sidan har du experter som menar på att det innebär en ökad risk för olyckor och skador. På andra sidan menar experter att det är precis tvärtom, att det minimerar risken för olyckor och skador.

Vi på Barnfamilj.nu rekommenderar att du endast använder en babynest under dagtid när en förälder är närvarande i rummet. Bara för att vara på den säkra sidan.

Bebisar är ömtåliga och delikata, så man gör bäst i att ta det säkra före det osäkra. Om det existerar en debatt där åsikterna går isär så mycket bland experterna, så gör man bäst i att ta det försiktigt.

Därmed inte sagt att babynest är farligt eller dåligt. Snarare tvärtom. Det är en högt uppskattat produkt som skänkt många bebisar en tryggare och bekvämare sömn, samtidigt som föräldrarna får njuta av en bebis som somnar snabbt, bekvämt och säkert.

Vi är av åsikten att babynest är säkert, men man bör vara försiktig tills forskning och studier har antingen bekräftat eller dementerat säkerheten i den här typen av produkt.

Här är några viktiga riktlinjer när du använder en babynest:

 • Sov inte med bebisen i din/er säng
 • Använd inte en kudde i babynest
 • Bär aldrig babynest när barnet ligger där i
 • Sluta använda babynest när barnet själv kan vända sig om
 • Se till så att madrassen och sidorna är hårt stoppade. För mjuka stoppning ökar risken för kvävning
 • Ta bort snören och liknande, då barnet kan sätta det i halsen eller fastna. Din babynest ska vara fri från snören, band och dylika föremål
 • Se till så att produkten har höga kanter och inte är upphöjd för mycket. Låga kanter och höga madrasser innebär risker
 • Lämna aldrig ett barn i en babynest obevakad
 • Ställ din babynest på en säker plats och inte på en höjd eller nära en kant

Läs också

Similar Posts