Titta in här om du vill veta mer om hur vi recenserar produkter.

Pottor

Bästa Pottan 2022 – 5 Bäst i test pottor för stora och små

I den här artikeln hjälper vi dig att hitta den potta som passar dig och ditt barn bäst. Vi har hittat 5 riktigt bra pottor som passar varje smak, ålder och budget.

Förr i tiden använde både vuxna och barn pottan. Syftet var att man skulle slippa behöva gå till utedasset under natten, och istället uträtta sina behov inomhus på pottan. Med andra ord var det en reservplan om nöden kom och knackade på under natten.

Numera har vi toaletter inomhus, men pottan är fortfarande en viktig del i våra familjehem. Det är en utmärkt övergång mellan blöja och toalett.

Bästa pottan

Bäst i test

BabyBjörn Pottstol
Bra för de minsta

Bella Bambina Potta
Bra för resan

Zebra Potta

Vi har tittat på de populäraste pottorna där ute, för att hjälpa dig att hitta den modell som passar dig bäst.

Under vårt test så har vi framförallt tittat på:

 • Utseende
 • Bekvämlighet
 • Pris
 • Portabilitet
 • Material

Vad många missar när de köper en potta, är att titta på materialet och konstruktionen. Pottan ska vara enkel att tömma, inte glida när man sitter på den och, givetvis, ska den vara bekväm för barnet att sitta på.

Bäst i test: BabyBjörn Pottstol

 • Slittålig och giftfri plast
 • Ergonomisk och bekväm design
 • Enkel att tömma
Det finns nog få personer som aldrig har kommit i kontakt med BabyBjörn. Detta svenska varumärke gjorde internationell succé med sina bärselar, och har absolut lyckats hålla samma nivå med sina övriga produkter.

Deras pottstol är en skön och ergonomisk potta som är särskilt utformad för hög bekvämlighet. Med garanterat bisfenol-, bly och ftalatfri plast utan skarvar är den absolut skonsam för ditt barn. Den löstagbara innerdelen gör pottan väldigt enkel att rengöra.

Detta är ett perfekt val för dig som behöver en klassisk potta som är enkel att använda och inte ställer till med mer bekymmer än nödvändigt. Oavsett om du behöver en potta för resan eller något permanent för hemmet så är den här pottstolen från BabyBjörn ett smart val. Innerpottan gör att man kan tömma den utan problem. Så smidigt och enkelt som det kan bli. Precis som med övriga produkter från BabyBjörn så präglas pottan av en stabil och pålitlig konstruktion.

Bäst pris hos:


Bra för de minsta: Bella Bambina Potta

 • Lätt att resa med
 • Låg sitthöjd
 • Klassisk potta

Bella Bambina har gjort sig ett namn för att tillhandahålla moderna produkter i klassiskt utförande. Deras potta är tillverkad i ett traditionellt utförande med helgjuten plast.

Tack vare låg sitthöjd är den bekväm även för de minsta barnen. Då den är tillverkad av trygg och säker plast behöver man inte vara orolig för negativ inverkan på barnet.

Den låga vikten och okomplicerade konstruktionen gör den till ett givet alternativ på resan. Få pottor når upp till denna nivå av smidighet.

Detta är det bästa alternativet för dig som vill ha en klassisk och enkel potta som kräver minimalt med underhåll och som helt enkelt bara fungerar. Då den är helgjuten i plast så finns det ingen som helst risk att delar lossnar. Det gör den till att av de bästa valen för dig som vill ha en extrapotta på resan eller i bilen.

Trots den låga vikten så är det en pålitligt potta med robust konstruktion som definitivt kommer att vara en trogen hjälp så länge barnet har behov av en potta. Du kan vara säker på att denna potta är ett okomplicerat val som helt klart säkerställer att ditt barn får en positiv upplevelse av att gå på pottan.

Bäst pris hos:


Bra för resan: Zebra Potta

 • Lättviktare
 • Ergonomisk
 • Smidig att resa med

Den här roliga pottan med Zebramotiv är ett givet val för alla som vill ha en så pass enkel potta som möjligt. Den är tillverkad i ett endaste stycke plast vilket gör den enkel att rengöra och behändig att ta med på resan.

Det gulliga Zebratemat innebär att den är ett roligt inslag i vardagen och något som ditt barn kommer att uppskatta. Trots enkelheten är den både ergonomisk och tålig och kommer definitivt leva upp till de flesta personers höga krav.

För dig som vill ha en så enkel potta som möjligt så är detta ett av de bästa valen du kan göra. Den är oerhört lättanvänd, men samtidigt ergonomisk och bekväm. Då den saknar extradelar finns det ingen risk att något försvinner, vilket gör den till ett perfekt val för resan. För dig som vill ha något lätt och smidigt är detta därför ett perfekt val.

Bäst pris hos:


Roligt tema: Fisher-Price  Potta, Groda

 • Unik & rolig design
 • Smidigt stänkskydd
 • Löstagbar innerskål

Amerikanska Fisher-Price har alltid varit ett pålitligt val för de som vill ha kvalitativa barnprodukter. Deras grodpotta har länge varit ett standardval för alla som vill ha en lite mer glädjefylld och rolig potta.

Den ser ut som en groda, med mjuka former och en löstagbar innerdel. Detta innebär att den är både smidig att använda och lätt att rengöra. Med stänkskydd och lättillgängligt handtag är den verkligen en fröjd för den som ofta är på resande fot.

Pottan är på många sätt ett givet alternativ för dig som vill ha en pålitlig och stabil potta. Den roliga designen gör att ditt barn definitivt kommer att älska att använda den. Tack vare pålitlig konstruktion från Fisher-Price så behöver du aldrig oroa dig för onödigt slitage. Är man ute efter en robust och slittålig potta är det få modeller som kan mäta sig med den här pottan från Fisher-Price.

Bra för större barn: Bumbo Step’n Potta Vit

 • Multifunktionell
 • Glidsäkert material
 • Hög maxvikt, 50 kg

Produkter från Bumbo är numera ett givet val för alla som vill ha praktiska och ergonomiska lösningar. Deras Step’n Potta kännetecknar på många sätt varumärkets alla fördelar.

Pottan är multifunktionell och fungerar som potta, toalettsits och pall. Tack vare löstagbara komponenter är den oerhört enkel och praktisk att rengöra. Med en maxvikt på 50 kilo täcker den definitivt alla behov. Detta innebär även att denna potta har en av marknadens högsta maxvikter, vilket gör den till ett bra val även för dig med ett litet större barn.

Om du vill ha en heltäckande lösning för ditt barns samtliga toalettbehov så är detta ett givet alternativ. Den kommer att vara dig trogen under såväl potträning som tiden därefter, tack vare den multifunktionella konstruktionen. Är du däremot ute efter något smidigt för semestern eller på resan så finns det helt klart bättre alternativ.

Bäst pris hos:


Hitta bästa pottan för ditt barn

När man letar efter en potta så vill man helst att den ska vara:

 • Bekväm
 • Portabel
 • Enkel att tömma
 • Snygg
 • Säker
 • Hållbar

Det kan låta som en oresonligt lång lista, men faktum är att det inte är så svårt. Det finns ett par pottor som uppfyller varje krav – och mer därtill!

Här är saker du bör ha i åtanke när du letar efter en potta.

Ergonomi

Vi tittar gärna på utseendet, hur enkel den är att rengöra och vad den kostar. Men vi får inte glömma bort att barnet också ska använda den varje dag.

Att börja gå på pottan är inte så lätt för alla barn. Det kan kännas stressigt, svårt och nervöst. Att då introducera en potta som inte är bekväm, kan göra hela processen mycket värre.

Titta på pottans former, material och design och fundera kring om den verkligen är skön att sitta på.

Val av material

Pottans material är viktigt av flera anledningar. Det är avgörande hur skön den är sitta på, den påverkar hållbarheten och vissa typer av material kan vara farliga. En del, billiga pottor, har även visat sig vara instabila och kan glida runt på golvet när barnet sätter sig eller reser sig.

När vi säger att vissa material kan vara farliga, så syfter vi på vissa plaster som kan släppa ut gifter. Som tur är har de flesta pottorna vi testat varit gjorda av hårdplast som inte ger ifrån sig hälsofarliga ämnen.

Läs tester av pottor

Som vi alltid säger – läs tester av pottor, innan du köper något. Precis som du gör nu.

I vårt test så har vi även gjort research och läst andra konsumenters tester och recensioner. Vi har läst på forum, studerat Youtube-videos och vi har läst recensioner. På så sätt kan vi se vad andra människor tycker om respektive produkt.

På så sätt slipper du hoppa runt mellan olika sidor för att se vad andra tycker. Eftersom vi har samlat all vital information på en och samma plats i den här guiden.

Rengöring och tömning av pottan

Har pottan flera delar? Finns det en skål på insidan som är enkel att ta ut och tömma? Behöver man öppna luckor för att göra rent eller tömma pottan?

Det finns pottor där ute med en helt katastrofal design. När man tömmer dem så riskerar man att få bajs och kiss över händerna eller på golvet. Bra pottor är designade för enkel tömning på ett par sekunder.

Titta på hur man har designat pottan. Du vill undvika avancerade konstruktioner med luckor, små hål och fällbara sitsar.

När ska man börja använda potta

Hur vet man när ens barn är redo att börja använda potta istället för blöjor?

Här är 5 starka indikationer på att ditt barn är redo för nästa steg.

Behovet att gå på toa börjar bli mer regelbunden. Barnet behöver gå på toa ungefär vid samma tidpunkter varje dag. Det underlättar, så att du kan ta fram pottan strax innan det är dags.

Du byter färre blöjor. Fram tills att barnet är 20 månader gammal, så kissar han eller hon ganska mycket. När det går 1-2 timmar utan att barnet kissat, så är det ett tecken på mer kontroll på blåsan. Allt inte ”bara händer”, utan barnet har mer kontroll nu – vilket är en förutsättning när man ska gå över till pottan.

Barnet märker och ogillar smutsiga blöjor. Ditt barn har kommit till en punkt i sin medvenheten att han eller hon inte längre vill gå runt i äckliga blöjor. Usch! Det här är ett tydligt tecken på att det är dags för att introducera pottan.

Barnet har börjat uppmärksamma dig om att det är dags. Om barnet, med hjälp av ord eller andra uttryck, informerar dig om att det är dags att bajsa eller kissa – så är det snart dags för pottan. Barnet har börjat utveckla kontroll över sina kroppsfunktioner och kan nu eller snart förutspå när det kommer att ske. Pottan är nära!


Läs också

Similar Posts