Titta in här om du vill veta mer om hur vi recenserar produkter.

Barn-i-blöja-på-stranden

Bästa Badblöjan 2022 – 4 Bäst i test badblöjor

Alla vet att man bör skydda sitt barn på badstranden mot solens UV-strålar och därför blir det vanligare med olika typer av skyddande UV-kläder. Men om ditt barn fortfarande är i blöjstadiet kan det bli trångt med vanliga blöjor. Badblöjor finns i mängder av modeller och material därför har vi granskat några av de mest populära modellerna för att spara din tid i affären.

Du som förälder måste kunna känna dig trygg att ditt barn inte lämnar efter sig något på badstranden som inte ska vara där under leken. Samtidigt måste ditt barn känna att han/hon har full rörelsefrihet utan allt för åtsittande kläder.

I vår granskning tittade vi på just rörelsefrihet men även saker som utseende, tvättbarhet och materialets känsla. En badblöja som sitter åt eller kliar ger ingen skön dag på stranden och gör inget barn glad. Hur mycket glass som än erbjuds.

Här nedan kan du läsa om några av de badblöjor vi har tittat på och vad du bör tänka på innan du gör ditt köp. Allt för att spara lite tid som istället kan användas på stranden eller i poolen.

Bästa badblöjan

Tät och bra rörlighet

ImseVimse Badblöja Seven seas
Bästa budgetalternativ

Swimpy Badblöja Multi
Klassisk sportstil

Lindberg Badblöja Charlie

Drömmen för alla småbarnsföräldrar har alltid varit att kunna bada med sina små utan att riskera små olyckor. Om det så är på stranden, i badhuset eller på utlandssemestern. I Sverige har vi av tradition en hög simkunnighet och det är därför viktigt att barn kommer kontakt med vatten tidigt. Badblöjan är det bästa alternativet för ditt barn under de där soliga sommardagarna på stranden när sandslott ska byggas, plaskas vid strandkanten och olyckan råkar vara framme.

Det är inte alltid lätt att veta vad man ska tänka på när det är dags att köpa badblöja och ditt barn ska introduceras för vatten. Det är här vi på Barnfamilj.nu kommer in i bilden. Med vår bäst i test-lista får du råd om vad det kan vara bra att titta på vid ett köp.

Viktiga saker att tänka på är såklart passform, kvalitet och tvättbarhet. Är materialet dessutom ekologiskt och badblöjan godkänd av Svenska babysimförbundet är det givetvis ett stort plus

Bläddrar du längre ner i artikeln hittar du även en guide för vad du ska tänka på innan du köper en badblöja.

Tät & Rörlig: ImseVimse Badblöja Seven seas


 • Rörelsefrihet
 • Tät
 • Godkänd av Svenska Babysimförbundet

Företaget ImseVimse har tagit fram flera typer av badblöjor med olika mönster. Vi valde Seven seas med sitt undervattensmotiv av bland annat fiskar, bläckfiskar och ankare för att vi tycker det passar bra när det ska badas. För den som inte gillar havsmotiv finns det en mängd andra motiv att välja bland.

Badblöjan har en mjuk och smidig resår i midjan och runt låren som gör att den sitter ordentligt på plats men ändå ger full rörelsefrihet. Vi upplever blöjan som väldigt tät i fall olyckan skulle vara framme vilket gör att inga inlägg eller extra blöja behövs innanför badblöjan.

Byxan finns från 4 kilo upp till 17 kilo och har tryckknappar i sidan för att du enkelt ska kunna ta byxan när den är blöt. Blöjan är godkänd av Svenska Babysimförbundet vilket gör det perfekt att använda när det är dags för babysim.

Vi gillar den här badbyxan/badblöjan just för att den är så lätt att ta av med sina tryckknappar i sidan. Den som en gång har försökt kränga av ett barn ett par blöta badbyxor en varm dag på stranden när det finns en glasskiosk i närheten vet vad vi pratar om.

Byxans innertyg är av 100 % polyuretanlaminerad polyester medan yttertyget är av 80 % polyamid och 20 % elastan eller 80 % polyester och 20 % elastan, beroende på badbyxa.

Bäst pris hos:


Bäst Budgetalternativ: Swimpy Badblöja Multi

 • Prisvärd
 • Tålig
 • Bekväm

Att skydda sitt barn från solens UV-strålar är mycket viktigt och något Swimpy har tagit fasta på när de producerar sina solskyddskläder. Produkterna designas i Sverige för att sedan tillverkas i Kina med ett certifierat skydd motsvarande UV50+. Det är också något som påverkar priset som är betydligt lägre än många andra badblöjor utan att för den delen inverka på kvaliteten.

Badblöja, som har resårband i midjan och vid låren, har ett yttermaterial tillverkat i 85 % nylon och 15 % elastan samt ett innermaterial i 100 % nylon mesh. Vid resårbanden i midjan och låren finns också ett elastiskt knytband som bidrar till att blöjan blir extra tät.

Badblöjan känns väldigt slittålig trots sitt ringa pris och vi tror att den kommer att hålla bra tills det är dags att köpa en större storlek. Storlekar finns för 3 – 6 månader och 6 – 12 månader. Givetvis är motivet fiskar på denna badblöja/badbyxa vilket såklart gör att ditt barn passar in på alla stränder, badhus eller i swimmingpooler.

Bäst pris hos:


Klassisk sportstil: Lindberg Badblöja Charlie

 • Stilrent klassiskt
 • Bekväm
 • Tät

En badblöja behöver inte se ut som en badblöja och det gör inte heller badlöjan Charlie från Lindberg. Vi tror att det barn som har dessa badbyxor på sig kommer att vara coolaste katten vid poolen eller på badstranden. Trots det lösa utseendet ser innertyget till att hålla tätt om olyckan skulle vara framme. Även resåren i midjan med knytbandet gör sitt till för att allt ska vara säkert

Det finns ingenting att klaga på vad det gäller utseendet på dessa badbyxor. Med sitt röda tyg, som även finns i blått, vita detaljer runt om och imitationsgylfen blir din lilla älskling precis lika tuff som sin pappa (eller morfar). Byxorna kan givetvis användas som enda plagg eller tillsammans med andra badkläder.

Byxan finns i storlekarna 6 – 9 kilo samt 9 -12 kilo och yttertyget är tillverkat i 100 % polyester medan innertyget är i 83 % polyamid och 17 % elastan. Du kan utan problem tvätta blöjan 40 graders maskintvätt.

Det svenska företaget Lindberg grundades i början av 90-talet av Michael Lindberg, då med att tillverka tofflor och vantar. Med åren har företaget växt för att numer erbjuda allt från varma funktionsplagg för vintern till solskydds- och badkläder på sommaren.

Bäst pris hos:

Jollyroom.se


Väldigt populär: Swimpy Badblöja Babblarna

 • Lätt och bekväm
 • Oeko-tex-godkänd
 • Det är ju babblarna!

Vi hade kunnat testa en badblöja från ett annat företag i och med att Swimpy redan finns med på vår bäst-i-test lista men här handlar det ju ändå om Babblarna. Alla älskar Babblarna och det gör vi på Barnfamilj.nu också. Vet du inte vilka Babblarna är? Fråga vilket barn som helst så får du svar.

Precis som Swimpys badblöja Multi har denna badblöja resår med elastiska knytband i midjan och vid låren för att den ska vara extra säker. Även passformen och rörelsefriheten är utmärkt vilket passar för alla barn som ville kunna röra sig obehindrat i poolen eller på stranden. Blöjan har dessutom ett extra insytt skydd och är lätt att ta av även när den är blöt.

Blöjans yttertyg består av 85 % polyester och 15 % elestan medan innertyget är av 100 % nylon mesh. Tyget är oeko-tex-godkänt vilket innebär att det är fritt från hälsofarliga ämnen. Du kan enkelt tvätta badblöjan antingen i maskin eller för hand i 40 grader. Efter tvätt är det lämpligt att dropptorka plagget i skydd från solen. Badblöjan med Babblarna finns i storlek: 3 – 18 månader.

Bäst pris hos:


Vad bör jag tänka på

Vanliga blöjor är inte lämpliga att använda vid bad därför är badblöjan är det bästa alternativet för ditt barn under de där soliga sommardagarna på stranden när sandslott ska byggas, plaskas vid strandkanten och olyckan råkar vara framme. Men vad ska man tänka på när man ska köpa badblöja till sin lilla älskling? Lätta att ta av och på även när de är blöta, lätta att tvätta och tåla tuffa dagar på stranden är några saker man kan tänka på.

 • UV-skydd
 • Tvättbarhet
 • Smidiga
 • Rörelsefrihet

UV-skydd

UV-badkläder är gjord i precis samma material som vanliga baddräkter. Vanligtvis 80 % elastan och 20 % lycra. UV-badklädernas fibrer är dock vävda mycket tätare vilket gör att solens UV-strålning inte kan tränga igenom. Så vare sig man väljer badkläder märkta med solskyddsfaktor 80+ eller så ger plagget ett fullgott skydd. Viktigt att tänka på vid stark sol är att barnet, utöver badblöjan, även skyddas av en tröja och en solhatt.

Tvättbarhet

Långa dagar på stranden medför givetvis att badblöjan blir smutsig. Då är det viktigt att du kan slänga in den i tvättmaskinen och enkelt köra den i 40 grader. Kontrollera därför tvättlappen vid köp så att det inte står handtvätt för sådant har ingen småbarnsförälder tid med. Efter tvätt är det vanligt att badblöjan ska dropptorka och då inte i direkt solljus för att bevara sin skyddande effekt.

Smidighet

När ditt bar vill i vattnet brukar det vara bråttom och då vill du inte kämpa med att få badblöjan. Samma sak gäller när ditt barn har badat klart och blöjan ska av. Alla vet att en blöt badblöja/badbyxa är svårare att ta av än en torr men med knappar eller knytband i sidorna går processen betydligt lättare. Välj därför en badblöja som verkar lätt att ta av så går bytet snabbt och ditt barn slipper frysa.

Rörelsefrihet

I jämförelse med vanliga badkläder sitter badblöjan något hårdare vid lår och midja. Det beror givetvis på att den ska hålla tätt om olyckan skulle vara framme. Prova därför blöjan på ditt barn innan du gör ditt köp så att den inte sitter för hårt. En badblöja ska sitta åt men inte så hårt att badandet blir en plåga. Badblöjan tar en stund att vänja sig vid men när ditt barn har vant sig ska hon/han kunna röra sig obehindrat under sin lek.


Läs också

Similar Posts