Titta in här om du vill veta mer om hur vi recenserar produkter.

Dockvagn

Bästa Dockvagnen 2022 – 8 Bäst i test dockvagnar

Dockvagnar är numera en av de mest långvarigt populära leksakerna. För Sveriges del så blev dokvagnen vanlig under senare halvan av 1800-talet. I den här guiden hjälper vi dig att hitta den bästa dockvagnen till ditt barn.

Det måste sägas att dockvagnar har en väldig särställning i barnleksakernas värld. Då den varit ett givet inslag i de flesta barndomshem. Samtida innovation har gjort att moderna dockvagnar i väldigt stor utsträckning påminner om riktiga barnvagnar, och ofta är det endast storleken som gör det uppenbart att det inte är en vagn konstruerad för livs levande barn.

Här kommer vi att ta en närmare titt på utbudet av dockvagnar för att se vad som skiljer dem åt och vilka prisvärda dockvagnar som finns där ute.

Bästa Dockvagnen

Bäst i test

Brio Dockvagn Spin
Bäst budgetalternativ

STOY Dolls, Mini traveler
Bäst att resa med

STOY Dolls Paraplysulky

I vårt test av dockvagnar har vi tittat närmare på de allra populäraste dockvagnarna för i år.

Vår ambition är att på ett både övergripande och lättillgängligt sätt skapa rätt förutsättningar för att välja den bästa dockvagnen. Vi har valt att särskilt fokusera på vagnarnas användbarhet, säkerhet, utseende och smidighet. På så sätt har vi fått chansen att dels utvärdera vagnarna på egna meriter, men även ställa dem i relation till varandra för att hitta det alternativ som är bäst för dig och ditt barn.

Bäst i test: Brio Dockvagn Spin


 • Lätt att köra
 • Hög kvalitet
 • Bäst i test-vinnare

Från svenska Brio kommer här en riktig lyxdockvagn. Den är konstruerad för att så stor utsträckning som möjligt motsvara barnvagnar i premiumsegmentet. Justerbar sufflett och reglerbara handtag gör att den passar de flesta, såväl dockorna som barnen själva.

Det löstagbara chassit gör att den är enkel att göra ren och sköta. Tack vare en väldigt robust stålkonstruktion är det en dockvagn som definitivt tål de flesta tag. Då den även går att fälla ihop är den lätt att transportera och följer smidigt med på resan.

För dig som vill ge ditt barn en vagn som i så stor utsträckning som möjligt påminner om en modern barnvagn så är detta ett givet val. Med roterande hjul, hopfällbar konstruktion och löstagbara delar är den en väldigt smidig vagn, men är trots detta avsevärt mycket mer otympliga än paraplysulkys och trävagnar. Äkta brio-kvalitet och en given favorit!

STOY Dolls Paraplysulky

 • Hopfällbar
 • Väldigt lik en riktig paraplysulky
 • Sele gör att dockan sitter säkert

Paraplysulkyn Dolls från svenska tillverkaren Stoy är en smidig och rolig dockvagn som på alla sätt och viss påminner om en traditionell sulky. Tack vare låg vikt, enkla styregenskaper och hopfällbar konstruktion så är den smidig att ha såväl i hemmet som att ta med på resan.

Med sele så sitter dockan även tryggt och säkert. Även om vagnen inte har lika många funktioner som mer avancerade alternativ så vinner den stort på ren och skär enkelhet.
När det kommer till paraplysulky som dockvagn är detta så nära man kommer den riktiga varan. Tack vare hög smidighet i förhållande till det låga priset är detta ett riktigt bra val för den som vill ha en enkel och lättanvänd dockvagn. För er som ofta är på resande fot blir detta ett perfekt val då vagnen inte tar upp speciellt mycket plats.

STOYDolls Kombi dockvagn

 • Väldigt lik en fullstorleksvagn
 • Omfattande möjligheter att justera
 • Hopfällbar

Kombi Promo är en av Stoys mer genomarbetade dockvagnar. Den är utformad för att i så stor utsträckning som möjligt vara en mindre motsvarighet till en barnvagn. Detta innebär att den har de flesta tänkbara funktioner så som justerbar sufflett och justerbart fot- och nackstöd.

Med löstagbar liggdel med handtag kan barnet även ta med sig dockan till platser där vagnen inte går att köra. Då dockvagnen går att fälla ihop är den även lätt att transportera. Jämfört med sulkys så är detta en relativt sett klumpig vagn. Vagnen är däremot så nära en riktig barnvagn man kan komma, vilket kommer att bli en riktig hit där hemma.

Detta är en av de allra mest naturtrogna dockvagnarna. På många sätt är den verkligen identisk med en traditionell barnvagn. Men detta innebär även att den är lite tyngre och mer otymplig än många andra barnvagnar. Trots att den går att fälla ihop så kan den därför ibland vara lite småkrånglig att transportera. Men vill du att ditt barn ska ha en så verklig vagn som möjligt är detta ett givet val. Det är däremot ingenting för dig som behöver något litet och nätt att ha med på resan.

Babyshop.se


Kids Concept Doll Pram Neo Natural

 • Modern och klassisk i ett
 • Tillverkad i naturligt trä
 • Fungerar även som gåvagn

Svenska Kid’s Concept har den senaste tiden lanserat ett stort antal naturliga och lättanvända barnleksaker. Deras dockvagn Neo Natural är inget undantag.

Med sin träkonstruktion och retroinspirerade design påminner den väldigt mycket om den gamla tidens dockvagnar. Vagnen är inte hopfällbar, men konstruktionen är så pass kompakt och praktisk att den går perfekt att förvara ändå. En särskild användbar egenskap är att vagnen är utformad på så sätt att den även fungerar som gåvagn.

Den här dockvagnen från innovativa Kid’s Concept kommer med största sannolikhet att bli något utav en modern klassiker. Man har låtit sig inspireras av svunna tiders dockvagnar, och lagt till innovationer så som lite högre handtag för att främja barnets balans. Därför får man både en fin dockvagn och en riktigt bra gåvagn. Detta är absolut en av de mest intressanta och tilltalande trävagnarna på marknaden. Den blir snabbt en favorit på grund av den enkla men ändå utmärkande konstruktionen.

JaBaDaBaDo Dockvagn

 • Fungerar som både dock- och gåvagn
 • Enkel klassiker
 • Vit färg

Från svenska tillverkaren av träleksaker JaBaDaBaDo kommer här en dockvagn som är lika klassisk som den är enkel. Utan krusiduller gör den att barnen kan transportera såväl sina leksaker som sin favoritdocka. Den konkreta formgivningen för direkt tankarna till en trävariant av 1800-talets numera klassiska vagnar. Tack vare ett högt handtag går vagnen även att använda som gåvagn.

Detta är en enkel och smidig vagn i trä som definitivt kommer att överleva även de allra hårdaste tagen. Med ett rymligt utrymme så får de flesta dockorna plats. Om du är ute efter en traditionell vagn i modern tappning så är detta ett bra val. Valet av färg är däremot lite kontroversiellt. Vissa kommer att älska det och andra hata det. Vad tycker du? Vi gillar det i alla fall, den vita färgen gör att vagnen känns fräsch och elegant.

Disney Princess Paraplyvagn för dockor

 • Väldigt låg vikt
 • Lättstyrd
 • Smidig hopfällning

Denna enkla och smidiga paraplyvagn med prinsesstema är ett måste för den som älskar Ariel, Rapunzel eller något utav de andra Disney-figurerna. Den lätta och enkla hopfällbara konstruktionen gör att vagnen är oerhört smidig att ta med på resor. Och kan med fördel alltid stå tillgänglig för tillfällen då leklusten faller på.

Om du vill ha en enkel dockvagn som är smidig att transportera är detta ett av de bästa valen på marknaden. Den är konstruerad för att vara så enkel som möjligt. Även om detta betyder mycket värde för pengarna så är den knappast lika välutrustad som många av de övriga vagnarna. Av naturliga skäl är den ett givet val för det barn som älskar Disneyprinsessorna. Men bortsett från designen så är det en pålitlig och enkel paraplysulky.

STOY Dolls Mini traveler, 3 in 1, Carena edition

 • Resesäng, matstol och vagn
 • Enkel att fälla ihop
 • Lågt pris

Detta spännande vagnpaket från svenska Stoy har ett ovanligt stort antal funktioner. Det medföljer inte bara en dockvagn, utan även en resesäng och en matstol som kan förgylla de flesta stunder. Ge ditt barn chansen att verkligen djupdyka ned i en värld av docklek. Tack vare en hopfällbar konstruktion så är den smidig att ha med på resan.  Lättviktskonstruktionen gör att vagnen alltid går att ha med.

Om du vill att ditt barn ska ha en helhetslösning för all sorts docklek är detta absolut ett givet val. Värdet för pengarna är i det närmaste oslagbart. Men kom ihåg att detta knappast är en resevagn, utan snarare ett val för lekrummet.

STOY Vintage Dockvagn

 • Stora hjul för all sorts terräng
 • Tidlös design
 • Löstagbar åkpåse

Dockvagnen Vintage från svenska Stoy har hämtat all sin inspiration från 1950-talets klassiska vagnar med stora däck. Konstruktionen gör att den fungerar exakt som en fullstorleksvagn, med vinklingsbar solsufflett och löstagbar åkpåse. Detta är ett givet alternativ för alla som vill ge sin barn en känsla av såväl historia som samhörighet.

Om du eller ditt barn har en förkärlek till riktigt klassiska vagnar så är denna dockvagn verkligen ett måste. Den är helt och hållet inspirerad av klassisk design utan att kompromissa med modern funktionalitet så som möjligheten att fälla ihop dockvagnen. De stora hjulen gör att detta verkligen är en terränggående vagn. Men det innebär även att den är något otymplig att ha med sig på resan.

Hitta bästa dockvagnen för ditt barn

Så du ska äntligen köpa den där efterfrågade dockvagnen till ditt barn. Är det en överraskning? Kanske till julafton eller som födelsedagspresent?

Oroa dig inte, att välja ut en dockvagn är inte lika svårt som när man ska köpa en riktig barnvagn. Men det finns ett par saker du bör tänka på innan du väljer vilken modell du ska köpa.

Behöver den vara portabel

Barn älskar sina dockvagnar, så mycket att man gärna vill ha med den på semestern, resan eller när man ska träffa mormor och morfar.

Om dockvagnen behöver stuvas in i bakluckan på bilen eller om ni bor i en mindre lägenhet, så kan det vara bra att rikta in sig på en paraplysulky. Det vill säga dockvagnar som är hopfällbara, kompakta och inte väger speciellt mycket. De är enkla att resa med och att ställa undan när den inte används.

Om vagnen bara ska användas hemma och ni har nog med utrymme, så behöver du inte fundera så mycket kring vagnens portabilitet.

Var ska dockvagnen användas

Kommer vagnen att användas inomhus, utomhus eller båda? Kommer ditt barn vilja ha med den på utflykter i skogen eller på grusvägar?

Det är främst hjulen som avgör var du kan använda vagnen. Alla dockvagnar passar för användning inomhus, men inte alla däck passar för tuffare underlag så som grus eller gräs. Se därför till att köpa en dockvagn med hjul som passar underlaget den kommer att rulla på.

Kommunicera med ditt barn

Ditt barn kommer med största sannolikhet att älska vagnen, oavsett vilken modell du köper. Men det kan vara bra att visa olika modeller för ditt barn för att se vad hon gillar mest.

Oftast finns det redan en önskan om en speciell typ av dockvagn – så kommunicera med ditt barn, så att det verkligen bli rätt.

Material och märke

Även om dockvagnar är billiga, så vill du givetvis köpa något av hög kvalitet. Dels för att den ska hålla länge, men också för att säkerställa att den har hög säkerhet. Den ska trots allt användas av barn.

Två av våra favoritmärken, som visat sig väldigt kompetenta när det kommer till dockvagnar, är Stoy och Brio. De båda har lång erfarenhet och är väl etablerade, vilket vår bäst i test-lista också vittnar om.

Tester av dockvagnar

Precis som alltid är det viktigt att läsa tester och recensioner av dockvagnar innan du köper något. Vilket är precis vad du gör nu.

I vårt test så har vi även gjort research för att se vad andra konsumenter tycker och tänker om respektive modell. Vi har ägnat stor tid åt att titta på Youtube-videos, läsa recensioner, tester och foruminlägg.

All den informationen har vi samlat i den här guiden, så att du får en så ärlig och rättvis uppfattning av varje produkt som möjligt. På så sätt slipper du spendera tid på att surfa över hela Internet för att se vad andra tycker – eftersom vi har samlat allt här.


Läs också

Similar Posts