Titta in här om du vill veta mer om hur vi recenserar produkter.

Bästa Stödbältet 2022 – 3 foglossningsbälten mot smärta

Har du ont i ryggen eller bäckenbenet? Det här är de två vanligaste områdena där gravida kvinnor får ont, både under och efter graviditeten. Det finns inget som avlastar så bra som ett stödbälte, speciellt designat för kvinnor som är eller har varit gravida. I den här guiden hjälper vi dig att hitta den typ som passar dig bäst.

Under en graviditet händer många saker med kroppen. En del är alldeles underbara och varje dag är ett spännande steg på vägen till mötet med den nya människan som ska komma till världen.

Men det finns även vissa mindre trevliga aspekter av kroppens förändringar under graviditeten. Ett alltför vanligt besvär som kan uppstå, är smärtor och besvär i ryggen och ner mot bäckenet.

Den typen av smärtor kallas ofta för foglossning, eller bäckensmärta.

Det är oftast ofarligt och är en del av kroppens process för att förbereda sig inför förlossningen. Många kvinnor upplever dock problemen som väldigt påfrestande och väljer att använda ett så kallat stödbälte i samband med graviditeten. Det finns även stödbälten, eller stödgördlar, avsedda att använda efter en förlossning. De används ofta för att hjälpa till att hålla magen på plats under tiden efter förlossningen då magmusklerna kan vara väldigt uttänjda.

I den här artikeln recenserar vi tre olika stödbälten, samt går igenom lite frågor som många kvinnor undrar över när det gäller sådana bälten.

Bästa stödbältet

Bäst efter förlossning

Belly Bandit Original Nude
Bäst under graviditeten

Carriwell Justerbart stödbälte
Bra efter kejsarsnitt

Carriwell Belly Binder

Vi har provat de populäraste stödbältena och gördlarna, både varianter avsedda för att ha på sig under graviditet och för tiden efter förlossning.

I vårt test har vi främst fokuserat på hur bekväma och anpassningsbara bältena är. En mammas kropp går genom stora förändringar både under och efter graviditeten, så det är viktigt att stödbältet kan följa med i den förändringen.

Bäst efter förlossning: Belly Bandit Original Nude

Den här stödgördeln från Belly Bandit är främst tänkt att fungera som ett stöd efter förlossningen och underlätta återhämtning av magmuskulatur.

Tillverkarna rekommenderar att den används cirka 6–8 veckor från bebisens födsel, men säger också att den kan användas längre om behov finns.

Gördeln ger ett fast stöd till både ryggen, magen och benen. Materialet är mjukt men ändå fast.

Vi gillade hur väl den satt när vi provade den, den var både enkel att justera och var gjord i ett material som följde kroppens konturer. Därför menar vi att den är perfekt för tiden efter förlossning då kroppen förändras snabbt under återhämtningsfasen och den här stödgördeln går att använda under hela den perioden.

Bäst pris hos:


Bäst under graviditet: Carriwell Justerbart stödbälte

Ett väldigt bra stöd som definitivt kommer att avlasta både ryggen och bäckenbenet under graviditeten. Carriwells justerbara stödbälte är värt att prova för den som upplever besvär under foglossning, eller bara lider av allmänna smärtor, till exempel i ryggen, under graviditeten.

Det sitter bra mot kroppen och fungerar avlastande för ryggen och bäckenet. Stödbältet är diskret och kan användas under kläderna.

Om du tror att du kommer få ont under graviditeten, eller redan lider av smärtor – då bör du på allvar fundera på det här bältet. Den kan göra en oerhört stor skillnad.

Bäst pris hos:

Babyland.se


Bra efter kejsarsnitt: Carriwell Belly Binder

Den här stödgördeln är också i första hand avsedd för bruk efter förlossning.

Vi uppskattade verkligen det mjuka bomullsmaterialet, den är väldigt bekväm att ha på sig även under längre perioder. Tillverkarna rekommenderar att den används cirka 8–10 veckor från och med förlossning.

Den är lätt att justera och perfekt för en kvinnokropp som genomgår snabba förändringar. Den är verkligen bra att ha till hands om tiden efter förlossningen blir obehaglig kring magen.

Tillverkarna själva hävdar att Belly Binder är särskilt väl anpassad att använda efter kejsarsnitt, vilket kan vara bra att ha i bakhuvudet om det skulle bli aktuellt. Vi har dock inte haft tillfälle att prova detta, så vi kan inte göra någon bedömning om hur väl just denna produkt passar för det ändamålet.

Bäst pris hos:


Vad är ett stödbälte/stödgördel?

Ett stödbälte, eller stödgördel, är ett bälte som spänns fast runt midjan, ofta med kardborreband för enkel justering. Bältena är olika i sin utformning, vissa är smala och liknar mest ett bälte, medan andra är breda och går över hela magen. Syftet med bältet är att avlasta och minska det tryck som rygg och bäcken ofta utsätts för under graviditeten.

Många stödbälten är väldigt diskreta och går att ha under kläderna utan att det syns utanpå. Även om smärtor kopplade till foglossning till viss del anses vara en naturlig del av graviditeten, uppskattar många kvinnor den avlastning som ett stödbälte erbjuder.

Det finns även stödbälten eller stödgördlar som är avsedda för att användas efter förlossning. Många kvinnor uppskattar att ha något som ”håller allt på plats”, under de första veckorna efter att barnet har fötts. Under den perioden jobbar kroppen hårt för att reparera magmuskulaturen och återhämta sig efter de påfrestningar som kommer av att bära och föda barn. Det är olika från person till person huruvida en stödgördel används, men det är ett vanligt hjälpmedel såväl i Sverige, som runt om i världen.

För den som behöver hjälp men inte har råd att köpa ett stödbälte brukar det inom vissa landsting finnas möjlighet att få låna ett. Prata med din barnmorska och fråga om råd om du är osäker. En del kvinnor brukar göra en egen variant av ett stödbälte genom att knyta en sjal eller liknande runt höfterna.

Hjälper verkligen ett stödbälte?

Våra kroppar är olika och ingens graviditet är helt lik någon annans. Vi har olika upplevelser av smärtor vid foglossning, en del klarar sig till synes nästan utan några problem alls, medan vissa av oss knappt kan stå på benen när det är som värst.

På samma sätt kan det vara med hjälpmedel, såsom stödbälten och liknande. Vissa upplever ingen märkbart hjälpande effekt av ett bälte, medan det är skillnaden mellan att leva instängd hemma i sängläge och ett någorlunda normalt liv, för andra. Vi vågar påstå att det är mer vanligt att det hjälper i någon mån, än att det inte gör det, även om det varierar i vilken utsträckning.

Stödbälte efter förlossning

Det finns särskilda maggördlar som är avsedda för att ge stöd och hålla in magen efter en förlossning. Många kvinnor upplever det som en stor hjälp då det kan upplevas obehagligt när magen, både utvändigt och invändigt, ger en känsla av att det rör på sig. Musklerna i magen har tänjts ut under förlossning och återhämtningen tar tid. Däremellan fungerar en gördel som stöd.

I vår bekantskapskrets tycks det vara ganska ovanligt att använda stödbälte efter förlossningen, vissa har till och med rekommenderats att inte använda utvändigt stöd när barnet väl är fött. Resonemanget brukar då vara att det är bättre att låta kroppen tränas och stärkas, genom att själv få återhämta sig i sin egen takt. Samtidigt är det väldigt vanligt på många håll runt om i världen att kvinnor istället rekommenderas att använda en gördel som stöd den första tiden efter barnet är fött.

Vad som är bäst låter vi vara osagt, men det är sannolikt inte skadligt att använda gördel efter förlossning, och det kan vara värt att prova om det är så att den första tiden efter förlossningen känns obehaglig. Många kvinnor använder sina bärsjalar som gördel, så om du har en liggandes hemma kan det vara bra att testa innan du köper ett riktigt bälte.

Kan man sova i ett foglossningsbälte?

För de allra flesta skulle svaret sannolikt vara: nej, det är alldeles för obekvämt. Syftet med stödbältet är i första hand att avlasta bäckenet och ryggen, vilket görs naturligt då kroppen är liggande position. Självklart kan smärtorna fortsätta, även fast vi ligger ner, men i viss mån är det något vi får leva med under graviditeten. Samtidigt är det sannolikt inte farligt att sova med foglossningsbälte, men det gäller att ta det försiktigt, lyssna på kroppen och känn efter ordentligt!


Läs också

Similar Posts