Titta in här om du vill veta mer om hur vi recenserar produkter.

Barn-på-sparkcyklar

Bästa Sparkcykeln 2022 – För barn och vuxna

Sparkcyklar hör till barndomen. Under 80- och 90-talet så fanns det sparkcyklar på vart och vartannat dagis. Nuförtiden är de ännu populärare och varenda barnfamilj tycks ha en eller flera sparkcyklar i förrådet. Ska du bli en av dem? Då hjälper vi dig att hitta den bästa sparkcykeln, både för barn och vuxna.

Sparkcykeln är en sån där ”leksak” som vi föräldrar vill att barnen ska ha. Eftersom det stärker barnets motorik, muskler och förståelse för omvärlden. Plus att det är ett utmärkt transportmedel som också är riktigt rolig att använda.

Men eftersom sparkcykeln är så pass populär, så innebär det per automatik att urvalet är stort. Det är många tillverkare som konkurrerar och som vill ha ”sin” del av kakan. Således finns det mycket skräp på marknaden. Sånt som går sönder fort, är farligt eller helt enkelt inte är sköna att rulla på.

Därför har vi gjort den här guiden till dig som letar efter en bra och prisvärd sparkcykel.

Bästa sparkcykeln

Väldigt populär

Micro sparkcykel classic
Bästa budgetval

Stiga Route 200-S scooter

Med knäskydden och hjälmen på så gjorde vi oss redo för att granska marknadens populäraste sparkcyklar. Som vi alla vet så behöver popularitet nödvändigtvis inte betyda bra. Därför gav vi dem alla en ärlig chans, kastade bort de som inte höll måttet och jämförde de kvarvarande cyklarna med varandra.

Det här är det ultimata bäst i test av sparkcyklar, där vi framförallt har fokuserat på:

Rullförmåga
Kvalitet
Design
Storlek
Pris
Säkerhet

Här är vad vi kom fram till!

Bäst i test: Stiga – Air Scooter 12″

 • Superhög kvalitet
 • Säkraste sparkcykeln
 • Kan användas på de flesta underlag

Sparkcyklar har sannerligen förändrats de senaste 10-20 åren. Långt borta är dagarna då sparkcyklar endast gick att använda på slät asfalt och där minsta lilla gruskorn kunde innebära problem.

Det svenska företaget Stiga är de som har tagit sparkcykeln till en helt ny nivå. Deras Air Scooter 12 kan rulla på vilket underlag som helst utan några bekymmer.

Tre saker utmärker den här sparkcykeln från övriga modeller:

 • Den robusta konstruktionen
 • Effektiva bromsar på vardera hjul
 • Starka hjul

Det första man slås av när man packar upp cykeln är kvaliteten på ramen, styret och hjulen. Det känns robust och stabilt. Grejerna kan definitivt få sig en och annan smäll utan att något går sönder. Det bådar gott för livslängden.

Man har även installerat två bromsar på cykeln, en för bakhjulet och en för framhjulet. Sånt gillar vi, säkerhet är A och O när det kommer till cyklar. Glöm bara inte bort att lära ditt barn att först och främst använda bakbromsen.

Hjulen är fyllda med luft och som du ser på bilden så är de stora. Ditt barn kan med enkelhet åka runt på gräs, grus och asfalt. De flesta sparkcyklarna är begränsade till bara asfalt utan grus, men inte den här.

Sparkcykeln är enkel att montera och även vi som har tummen mitt i handen kan göra det.

En rejäl sparkcykel av samma kvalitet som en vanlig cykel. Lufthjulen gör det möjligt att cykla på både grus, gräs och asfalt utan problem. Cykeln är definitivt den säkraste, tack vare den höga kvaliteten, men också på grund av de två bromsarna för vardera hjul.

Ett klart köp för dig som vill ha den bästa sparkcykeln idag! En definitiv favorit!

Bäst pris hos:


Väldigt populär: Micro sparkcykel classic

 • Rullar kanonbra
 • Passar barn och vuxna
 • Väldigt hög kvalitet

Med sina stora hjul, sköna ståplatta och höga kvalitet så är Micro classic en värdig utmanare till förstaplatsen i vårt bäst i test.

Det vi gillar mest med den här cykeln är hur flexibel den är att resa med. Dels väger den inte så mycket, dels går den att vika ihop. Perfekt om familjen ska ut och resa på semestern eller om du tar cykeln till skolan eller jobbet.

Trots cykelns lätta vikt och möjlighet att vikas ihop, så känns materialet robust och stabilt. Både ramen, styret och hjulen är gjorda med livslängd och säkerhet i åtanke.

Hjulen är stora, släta och hårda. Vilket innebär riktigt bra glid på plan asfalt, men det kan bli lite guppigt på ojämn mark. Hjulen är helt klart i det bättre slaget av alla de modeller vi tittat på. Endast Stigas Air scooter presterar bättre. Vi har läst att man ska kunna köpa lufthjul och sätta på den här modellen, men vi har inte testat det och kan därför inte bekräfta att det stämmer.

Utav alla modeller vi tittat på, så har den här cykeln fått mest positiv respons. Den är väldigt populär och just kvaliteten på konstruktionen är vad uppmärksammas mest. Stabiliteten och hållbarheten är väldigt utmärkande.

Cykeln är kanonbra, men frågan är om den är prisvärd. Priset är högt och vi tycker att den hade kunnat kosta lite mindre. Micro har en billigare variant som heter Micro Cruiser, som även den har fått väldigt bra betyg. Värt att kolla in om du känner att den här är lite för dyr.

Den här scootern rekommenderas till människor över 9 år. Det vill säga, den passar för både barn och vuxna. Man har även konstruerat den med ”low deck” för en ergonomisk hållning.

En robust och vikbar cykel som kan användas av alla i familjen, så länge barnet är äldre än 9 år. Kvaliteten är hög och scootern klarar upp till 100 kg. Snygg och stilren design som inte ser barnslig ut. Bra och stora hjul som håller länge. Priset är ganska högt, vilket sänker betyget en aning.

Allt-som-allt en av de bästa sparkcyklarna och varmt rekommenderad för både unga och äldre.

Bäst pris hos:


Bäst budgetval: Stiga Route 200-S scooter

 • Hopfällbar
 • Bra hållbarhet
 • Prisvärd

Helt klart en av de bättre sparkcyklarna på marknaden, oavsett pris. Så med tanke på vad den här scootern kostar, är den definitivt prisvärd.

Sparkcykeln är relativt standard vad gäller utseende och funktion, men Stiga är traditionen trogen och har fokuserat på material av hög kvalitet. Av den anledningen kan cykeln användas av både barn och vuxna, upp till 100 kg.

Hjulen på cykeln har Abec 7-kullager. För den som inte har koll på däck, kullager och sparkcyklar så betyder det, enkelt uttryckt, att den rullar mycket bra. Både på fin och ojämn asfalt. Däremot kan det bli lite struligt i mer tuff terräng, då passar vår bäst i test-vinnare bättre.

Cykeln är hopfällbar, vilket är perfekt för dig som vill använda cykeln för transportering till jobb, skola eller någon kompis. När den är hopfälld så tar den upp minimalt med utrymme.

Även om vi älskar den här sparkcykeln så är vi inte nöjda med höjden. Den är så nära marken att den kan skrapa eller fastna om man åker över, exempelvis, ojämn kullersten. I stan är det inga problem alls, men om något sticker upp från marken så kan det skrapa i undersidan.

En kanonbra sparkcykel för både barn och vuxna. Den rullar utomordentligt bra och klarar både jämn och ojämn asfalt. Den är väldigt billig och man får mycket mer än vad man betalar för. Om något sticker upp från marken så kan det skrapa undersidan av scootern, vi hade gärna sett att den var lite högre upp.

Om du vill ha en billig sparkcykel med hög kvalitet och bra rull – då är det här ett superbra val!


Billigt alternativ: Stoy Classic 200

 • Bra hjul
 • Billig
 • Snygg design

Vi kan konstatera att det här inte är en värstingcykel, men heller inte en dålig sparkcykel heller. Den hamnar precis mitt-i-mellan.

Cykeln passar dig som:
– Inte kommer använda den intensivt
– Vill ha något enkelt och billigt

Det bjuds inte på några finesser, men kvaliteten på grejerna är faktiskt överraskande bra. Hjulen rullar bra och ramen känns stabil och säker. Man har även designat den så att den ska passa både barn och vuxna.

Sparkcykeln går att vika ihop, men den känns lite tyngre att bära på än andra modeller. En del konsumenter har rapporterat att ståplattan är lite för smal för dem med stora fötter. Om du har större än 44-45 i skor så får du räkna med att bara få plats med en fot på plattan.

Ett bra köp för dig som vill ha något billigt och enkelt. Cykeln känns ganska tung och vi med stora fötter får inte plats med båda fötterna på plattan samtidigt. Kvaliteten på materialet känns stabilt och bra. Hjulen har bra rull och du kommer inte att ha några problem med att komma ikapp de lite dyrare modellerna.

Överraskande bra för en så pass billig sparkcykel. Ett bra alternativ om du inte planerar att använda cykeln så mycket och därför inte vill investera för mycket pengar i den.

Bäst pris hos:


Vilken sparkcykel är bäst för dig

Det är framförallt två frågor som är avgörande när du tittar på en sparkcykel:

 • Hur ofta ska du använda den
 • Var ska du använda den

Om du ska använda sparkcykeln en gång i veckan, 15 minuter åt gången, så kanske du inte behöver den allra bästa och dyraste cykeln. Då kan du komma undan med lite billigare varianter.

Om du ska använda cykeln på varierade underlag, då bör du titta på den övre prisklassen.

Hjulen på sparkcykeln

Det finns flera olika typer av hjul på scootrar och det är därför viktigt att du tänker på var du ska använda cykeln.

Om du eller ditt barn endast ska använda sparkcykeln på den nyasfalterade garageuppfarten, så kommer den allra billigaste i vår lista fungera bra. Men för lite tuffare förhållanden så rekommenderar vi vår bäst i test-vinnare från Stiga, då den har cykelliknande däck som kan hantera de flesta underlag.

De flesta sparkcyklarna i den billigaste prisklassen har oftast dåliga hjul. De är hårda och saknar dämpning. Det innebär att rullningen blir dålig, men också att minsta lilla motstånd i underlaget kan resultera i att scootern ”fastnar”. Det ökar alltså risken för att du ramlar.

Priset

Undvik de allra billigaste modellerna. Det låga priset har oftast gjort att man kompromissat med kvaliteten, antingen på däcken eller ramen. Livslängden eller kvalitén på åkandet kommer att bli lidande.

Försök att hålla dig till sparkcyklar över 500-600 kronor. Vi har endast hittat en modell under det priset som visade sig vara bra.

Läs tester av sparkcyklar

Även om tillverkaren lovar det ena och det andra i produktbeskrivningen, så kan verkligheten vara en annan. Lita heller inte fullt ut på reklambilderna. Cyklar som ser stora och massiva ut, kan i själva verket vara små och oergonomiska.

I den här guiden har vi samlat och sammanfattat flera recensioner och tester från ett stort antal konsumenter. På så sätt får du en ärlig bedömning av varje produkt på ett och samma ställe. Nu slipper du surfa runt på olika forum, videos och hemsidor för att ta reda på vad folk tycker. Allt är samlat här!

Sparkcyklar och säkerhet

Även om det inte är lag på att barn måste ha hjälm på sig när de använder en sparkcykel, så rekommenderar vi det.

Ett barns motorik och förmåga att förutse situationer är inte fullt utvecklad. Därför är det viktigt att barnet är skyddat utifall att en olycka skulle vara framme. Även om man står på en sparkcykel, så är det fortfarande möjligt att ramla eller krocka med den.

Den här artikeln har många bra tips på cykelsäkerhet för barn.

Vi rekommenderar därför att du alltid har barnet under uppsikt och att barnet har en hjälm på sig. Det är så enkelt och det räddar liv.


Läs också

Similar Posts