Titta in här om du vill veta mer om hur vi recenserar produkter.

Bebis-med-babyfilt

Bästa Babyfilten 2022 – Skapar en trygghet för ditt barn

Babyfiltar finns i en mängd olika material och det kan vara svårt att veta vilken man ska köpa till sin bebis. Ska den vara enfärgad, mönstrad eller ha ett motiv? Du kommer att använda filtar från första dagen till den lille nyfödde och flera år framåt. I sängen, vaggan och barnvagnen. Men vilken filt är värd att köpa? Det här är årets test av babyfiltar för att se vilken som ger dig och din familj mest för pengarna. Häng med!

Ditt barn ska känna en trygghet med sin filt. Det är föremålet den lille kommer att spendera mest av sin tid med den första tiden. Ett tryggt och nöjt barn sover bättre och du slipper oroa dig för vad som är fel om barnet sover när det ska.

I vårt test har vi tagit hänsyn till kvalitet, myskänsla, pris, utseende och tålighet. Som vanligt är den personliga smaken viktig men märker du att ditt barn till exempel sparkar av sig sin filt kan materialet vara problemet. Prova dig fram.

Vi har testat några av de populäraste babyfiltarna. Nedan får du några tips och råd vad du ska tänka på innan du gör ditt köp av en filt.

Bästa Babyfilten

Mysig retro

Littlephant snuttefilt
Perfekt för minstingen

La Millou filt

Det finns såklart ett stort utbud av babyfiltar att köpa till ditt barn. Skillnaderna kan handla om pris, tjocklek, material och om filten reglerar värmen.

Om man inte vet vad man ska ha koll på när man gör sitt köp är det inte alltid lätt att fatta ett beslut som man sedan känner sig trygg med.

Det är här vi på Barnfamilj.nu kommer in i bilden. Med vår bäst i test-lista får du råd om vad det kan vara bra att titta på vid ett köp.

Våra första tips får du redan här: Köp flera. Babyfiltar behöver inte vara dyra och du kommer att behöva flera stycken. I sängen, vaggan, barnvagnen eller medan den ligger i tvättkorgen. Olika barn gillar olika filtar men inget barn vill frysa eller bli kall. Det enklaste är att prova sig fram. Om en filt verkar vara för varm i sängen kanske den istället fungerar i barnvagnen.

Bläddrar du längre ner i artikeln hittar du även en guide för vad du ska tänka på innan du köper en babyfilt.

Bäst i test: Geggamoja – Soft Babyfilt

 • Ekologisk
 • Dubbelfodrad
 • Hög andningsförmåga

Det svenska företaget Geggamoja är vana att tillverka både enfärgade och randiga kläder för alla tillfällen. Babyfiltar är inget undantag. Den är mjuka och mysrandiga filten är det en fröjd att vira in sin guldklimp i. Filten, som är 75 x 75 cm, finns i sex olika färger och är dubbelfodrad för extra värme. På filten finns också band med knäppe för att hålla fast leksak eller napp.

Det råder inga tvivel om att den här filten är bekväm för dig och ditt barn, men också otroligt ergonomisk – vilket minimerar risken för onda axlar och rygg.

Vi tycker det här är en väldigt söt babyfilt från Geggamoja. Perfekt att ha som täcke i vagnen eller sängen, eller som snuttefilt. Filten känns perfekt som en combo-filt. Tack vare att den är dubbelfodrad kan den vara perfekt att ha i sängen om man har det lite svalt hemma under de kalla vintermånaderna. Under våren och sommaren kan den kanske passa bättre i barnvagnen.

Just babyfiltar blir lätt nedsmutsade och behöver ofta tvättas. Det är verkligen inga problem med filten från Geggamoja. Bara in med den i tvättmaskinen i 40 grader så är den saken ur världen. Kvalitetsmässigt känns babyfilten slitstark och borde kunna hålla i flera år framöver.

Bäst pris hos:


Hög mysfaktor: Littlephant, Babyfilt & snuttefilt


 • Mysig
 • Retro
 • Snuttefilt ingår

Vi gillar elefanter och det gör den svenska designern Camilla Lundsten också. Det är nämligen hon som har designat mönstret på den här underbara filten som består av just elefanter i vitt, gult och rosa. Letar du efter en riktigt mjuk filt till din bebis så är det här filten för dig. Filten, som är 70 x 100 cm, består av 100 % mjukaste bomull och kan tvättas i maskin på 40 grader. Ett varningens finger dock för att filten kan krympa upp till 5 %.

Till filten medföljer även en snuttefilt på 30 x 30 cm i samma fantastiska retro mönster. Även snuttefilten är det mjukaste du kan tänka dig och givetvis tillverkad i samma material som filten.

Mönstren på filten och snuttefilten är tryckta med naturliga färger och innehåller därför varken blekmedel eller kemiska färgämnen. Allt för att undvika att din skatt ska drabbas av allergier. Filten har också praktiska öglor för att du enkelt ska kunna ansluta den till din bärsele eller barnvagn.

Retro är inne just nu och när det finns moderna produkter i retrostil går vi på Barnfamilj.nu ”bananas”. Att den här filten hamnar på andra plats efter Geggamojas babyfilt är egentligen fel. Vi tycker att den är minst lika bra och därmed blir det delad förstaplats. Så varför inte köpa båda?

 


Bra för de minsta: La Millou, filt terrier grey

 • Tjock
 • Varm
 • Anti-allergi

En riktigt tjock och varm babyfilt för de allra minsta. Perfekt att ha i barnvagnen eller babyskyddet på de där långa höst- och vinterpromenaderna med din bebis. Filten från La Millou andas klass med sina 65 x 75 cm av 100 % bomull och en fyllning av 100 % polyester. Filten är dubbelsidig filt med mjukt bomullstyg på ena sidan och mjukaste teddybjörn-tyg på den andra. Underbar att mysa med.

Filten känns gedigen och är otroligt mjuk. Att den är handsydd borgar för kvalitet och tålighet. Inuti filten hittar vi en anti-allergi-fyllning som gör att filten andas. Filten levereras i en ekologisk linnepåse som går att använda till en mängd saker.

Den här filten känns som ren klass. Tjockleken gör att ditt barn aldrig behöver frysa under de långa vintermånaderna. Vi valde en grå filt med ett mönster av terrierhundar men filten finns även i melonfärg men ugglemönster, mosaik-grå, grön med björnmönster och en hipster/choco variant.

Bäst pris hos:

Babyv.se


Bäst Luftventilation: NG Baby, Gallerfilt


 • Varm
 • Ventilation
 • Billig

Vi kände att vi måste testa även en gallerfilt och då föll våra ögon på NG Babys gallerfilt. En filt med ett gallermönster ger både värme och en bra luftventilering. Den kan vara perfekt att ha till barnet i vagnen eller i babysängen. Den är tillverkad i 100 % bomull och med sina 75 x 100 cm är risken minimal att din älsklings fötter sticker utanför och blir kalla.

Att filten är tillverkad i bomull är ett stort plus då just bomull känns behagligt mot ett barns kropp. När det gäller priset har vi inte heller något att klaga på. Mycket billigare än så här kan man nog inte komma undan med om man fortfarande vill ha en smula kvalitet. Att NG Babys gallerfilt ändå hamnar lite längre ner på vår lista har att göra med att den ska tvättas i 30 grader. Det mesta av våra kläder tvättas i 40 grader och det är lätt hänt att filten slinker med i den övriga tvätten med krympning som följd.

Visste du att NG Baby grundades redan 1959 av tapetseraren Nils Gerhard Jakobsson. 1962 byggde man en fabrik i Emmaljunga där man än i dag syr sina produkter.

Bäst pris hos:


Innan du köper babyfilt

Det finns mängder med filtar att köpa. Tjocka, tunna, ventilerande, täta, slittåliga och mindre slittåliga. Tänk på innan du gör ditt köp när ditt barn ska använda filten. Ska den användas både ute och inne, på vintern eller sommaren eller kanske när och var som helst. En för tjock filt under sommaren gör ditt barn missnöjd vilket en för tunn filt under vintern också gör.

 • Varm/sval
 • Tvättbarhet
 • Utseende
 • Ventilation

Varm/Sval

Val av tjocklek på filten beror så klart mycket på årstid och om barnet använder pyjamas. Inomhus under varma sommardagar kan det räcka med en tunn bomullsfilt. Speciellt om din bebis använder pyjamas. Under de kallare månaderna kan en tjockare filt i flera lager vara att föredra medan en åkpåse till vagnen vid de där långa, uppfriskande promenaderna kan vara det bästa alternativet. Det viktigaste är dock att ditt barn varken blir för varmt eller för kallt utan precis lagom.

Tvättbarhet

Din bebis kommer att kräkas eller småspotta på sin filt. Det är något som inte går att undvika. Då är det skönt att enkelt kunna slänga in filten i tvättmaskinen med övrig tvätt utan behöva tänka på gradantal och liknande. En krympt filt i tvätten gör ingen bebis glad. Filten kommer också behöva tvättas ofta och bör därför tåla många tvättar utan krympa, fransas eller förlora sin mjukhet.

Utseende

Du kommer garanterat köpa flera filtar och kan därför välja motiv efter vad känner för stunden eller vad du tycker passar den övriga inredningen i barnrummet. Det viktiga är ändå att du och din bebis är nöjda med filten.

Ventilation

Ventilation är mycket viktigt för ditt barn. Det kan vara lätt att lägga på tjocka filtar i sängen eller vagnen när det är kallt men var försiktig med att lägga på för mycket. God luftcirkulation är viktigt för ditt barn likväl som att kunna röra sig fritt under filten. Utomhus kan en åkpåse vara att föredra under vintern medan en pyjamas och en tunn filt kan vara bättre under de där varmare sommardagarna. Det viktigaste är ändå att man då och då kontrollerar sin skatt om hon/han är varm eller kall och kan röra sig ordentligt under filtarna.


Läs också

Similar Posts