Titta in här om du vill veta mer om hur vi recenserar produkter.

Bästa-amningskudden

Bästa Amningskudden 2022 – Stort Bäst i test

Amningskudden är ett måste för dig som vill spara på nacke, axlar, rygg och armar. Det ska vara bekvämt att amma sitt barn, både för dig och bebisen. I den här guiden hjälper vi dig att hitta den bästa amningskudden för dig och dina behov.

Glöm allt vad illamående på morgonen och hudbristningar heter. En konsekvens man sällan pratar om är påfrestningen man lägger på sin muskulatur, allra främst rygg, axlar och armar.

Det är inte lätt att bära runt på ett stort barn i magen, det är tungt och otympligt – vilket sätter en enorm press på ryggen. Efter graviditeten är det dags för amning. I obekväma positioner ska du lyckas mata och vårda ditt barn flera timmar per dag.

Ja, det tar på kroppen. Minst sagt.

Av den anledningen finns amningskuddar och gravidkuddar. De är utformade för att underlätta och avlasta din kropp, men också för att göra det extra bekvämt för ditt barn.

Bästa amningskudden

Den här guiden är gjord för dig som vill letar efter en amningskudde av hög kvalitet och lång livslängd för en så billig peng som möjligt.

Vi har gått igenom marknadens mest populära amningskuddar för att hjälpa dig att göra rätt val.


Bäst i test: Bbhug me gravid- och amningskudde

Vad är bra:

 • Superflexibel
 • Mjuk & mysig
 • Bra för dina axlar och rygg
 • Ergonomisk
 • Väska inkluderad
Vad är mindre bra:

 • Något dyrare än övriga

Det här är den dyraste modellen – men ändå den bästa.

Det bästa med kudden är att du kan använda den även under själva graviditeten. Kudden är nämligen gjord för både mamman och barnet.

Med sin mjuka formbarhet så avlastar den all tyngd och hjälper mamma och barn att vila sig ett tag. När det är dags för amning så är det bara att lägga bebisen på kudden, som ligger i ditt knä, och börja amma. Barnet ligger skönt på det mjuka materialet, samt upphöjt – så att du slipper böja axlar och rygg för att mata barnet.

Det råder inga tvivel om att den här kudden är bekväm för dig och ditt barn, men också otroligt ergonomisk – vilket minimerar risken för onda axlar och rygg.

Om du vill använda kudden för dig själv och ditt barn så finns det ingen kudde som slår den här. Men om du vill att bara barnet ska använda kudden så finns det billigare modeller med snarlik bekvämlighet och funktion.


Väldigt flexibel: Doomoo Amningskudde

Vad är bra:

 • Bra passform
 • Lent tyg
 • Väldigt bekväm
 • Elastiskt material
 • 95% bomull
 • Behåller sin form länge
Vad är mindre bra:

Den här kudden är fylld med prasselfria EPS-kulor. Det betyder att kudden är mjuk och skön, men också att du och barnet kan röra på er utan att bebisen vaknar.

Kudden behåller också sin form, vilket är en viktig sak när det kommer till amningskuddar. Vissa modeller tenderar att ”säcka ihop” eller förlora sin formabilitet. En stor poäng med den här typen av kudde är att barnet ska komma upp lite, närmre mammans bröst, så att hon slipper böja sig i obekväma positioner. Men också för barnets bekvämlighet.

Doomoo har lyckats bra med att konstruera en mjuk kudde som ändå behåller en bra passform.

Tyget på kudden är lent och säkert för bebisen att ligga på. Om du köper large-varianten så kan du även använda kudden under själva graviditeten. Den är skön för att avlasta tyngden lite.

Flexibel , rimligt pris och skön – en av våra favoriter!


Unik passform: Ergobaby Natural Curve

Vad är bra:

 • Riktigt bra stöd
 • Du kommer nära ditt barn
 • Unik design
 • Avlastande
Vad är mindre bra:

 • Kan glida lite om du inte har fötterna på en pall eller soffa

Den här kudden sticker ut ur mängden på grund av dess passform.

Själva kudden är bågformad, så att den går ”runt” din midja i en båge. Som ett resultat kommer din bebis dig närmre än med en vanlig kudde. Genialiskt!

Materialet inuti kudden är gjort av PU och polyester, så den är hårdare än alla de andra kuddarna vi testat. I positiv bemärkelse. Det innebär det att den stöder och behåller passformen bättre än de flesta andra modeller.

Om man sitter i vanlig sittposition, så har kudden tyvärr en tendens att börja ”glida” bort från kroppen lite. Eftersom den är lite hårdare, så beror det mycket på din kroppsform om den kommer att ”glida” eller ej. Som tur är löser man det enkelt genom att lägga upp fötterna på soffan eller en pall, då sitter den fast som en smäck!

Du kommer närmre ditt barn tack vare kuddens form och det gillar vi starkt!


Vinter & Bloom – Gingham – Bästa budgetalternativet

Vad är bra:

 • Skön vaddering
 • Billig
 • Fungerar också som rygg- och nackstöd
Vad är mindre bra:

Den billigaste på listan, men omöjlig att inte ha med!

Kudden är vadderad med polyester och inte EPS-kulor, till skillnad från många andra. Vilket betyder att den är väldigt mjuk men också väldigt stabil.

Du kan använda kudden som nack- och ryggstöd åt bebisen när han eller hon har blivit äldre. Men den gör givetvis sitt bästa jobb när den ligger i ditt knä och du ska amma bebisen. Mycket komfortabel och höjer upp barnet tillräckligt högt för att du ska slippa luta dig fram och vrida kroppen i obekväma positioner.


Vad är en amningskudde

En amningskudde är gjord för att förenkla och göra amningen bekvämare. Både för mamman och barnet.

En vanlig kudde kan ibland vara gjort av ett material som skapar irritation och obekväma positioner för barnet. En amningskudde anpassar sig efter bebisens kroppsform och materialet är lent och skönt för barnet att ligga på.

Amningskudden gör också så att barnet lyfts upp mot moderns bröst, så att hon slipper böja sig eller sitta i obekväma positioner som skadar kroppen. Många mammor får problem med nacken, axlarna och ryggen när de ammar – men detta undviker man med hjälp av en bra amningskudde. Kudden fungerar som en avlastning.

En del kuddar har även designats för att fungera som gravidkuddar också, vilket innebär att mamman kan ligga på kudden under graviditet. Eftersom amningskuddar är mer ergonomiska än vanliga kuddar, så är de otroligt sköna att avlasta sig på även vid graviditeten.

Vilken amningskudde är bäst för dig

Amningskuddar kan skilja sig en hel del, både vad gäller val av material, design och hur den är designad.

Här är ett par saker du bör fundera kring innan du köper en amningskudde.

Storleken

Vill du använda kudden under graviditeten också? Väntar du tvillingar? Vill du kunna ha med den i bilen när ni ska på utflykt?

Det finns stora kuddar och det finns små kuddar. Fundera kring hur stor kudde du och ditt barn vill ha. Om man väntar tvillingar så är det rekommenderat att titta på large istället för small.

Budget

Innan du börjar titta på amningskuddar så bör du lägga upp en budget för hur mycket du vill spendera.

Det är lätt hänt att man impulsköper det första bästa man ser och riskerar att använda mer pengar än man egentligen har råd med.

Lägg upp en budget för hur mycket du vill att din amningskudde ska kosta som max. Kom även ihåg att dyrast inte alltid är bäst. I vår bäst i test-lista så hittar du amningskuddar i alla prisklasser. Även de billigaste kuddarna är av hög kvalitet.

Tvättmöjligheter

Har kudden ett överdrag som man kan dra av och tvätta? Det är definitivt att föredra. Det kommer att komma mat, mjölk, kräks och smuts på kudden förr eller senare. Så kudden kommer att behöva tvättas.

Design och utseende

Vilken design föredrar du och vad är det främsta syfte med att använda en amningskudde? Vill du komma barnet närmre när du ammar, vill du avlasta dina axlar eller både och?

Utseendet på kudden är inte alltid det viktigaste. Men kom ihåg att kudden kommer att ligga framme på sängen eller soffan någon gång. Då kanske en skrikande rosa kudde inte är det bästa alternativet.

Tester av amningskuddar

Läs alltid recensioner och tester av produkterna du köper. De kan se snygga ut på bilder och tillverkarens beskrivning låter fantastisk. Men verkligheten kan vara en annan – så kolla alltid upp vad andra mammor säger.

För att du ska slippa skura rent hela Internet på jakt efter recensioner och tester, så har vi gjort det åt dig. Vår bäst i test-lista är inte bara baserad på vår egna uppfattning, utan vi har även tagit del av andra konsumenters åsikter. Resultatet av vår lista är alltså en sammanfattning av den generella uppfattningen av varje produkt.

Vad är bra med amningskuddar

Att amma är påfrestande för nacke, axlar och armar. Faktum är att det kan ta väldigt lång tid innan man helt återställt sig från att amma. Om man ens gör det. Att ha småbarn innebär mycket lyft och många obekväma rörelser, så det gäller att vara förberedd och skadefri när väl barnet börjar krypa och gå själv.

Förr i tiden brukade vissa föräldrar stapla kuddar i knät, för att enklare amma sitt barn. Men det är sällan säkert, bekvämt eller ens hjälpsamt. Vanliga kuddar brukar inte ha en så bra passform, tyget är inte alltid lent nog för bebisar och stabiliteten är inte vad den bör vara.

En bra amningskudde ska:

 • Göra det enklare att amma
 • Avlasta din kropp vid amning
 • Erbjuda bekvämlighet för dig och din bebis
 • Vara stabil och pålitlig
 • Vara len och mjuk
 • Anpassas efter kroppsform
 • Tvättas utan besvär

Hur använder man en amningskudde

Eftersom amningskuddar kommer i alla möjliga former, storlekar och material så finns det inte instruktioner som passar alla modeller.

Det alla kuddar har gemensamt är att de är producerade för att underlätta vid amning. Man placerar helt enkelt kudden i sitt knä och lägger barnet på kudden. Den fundamentala funktionen är att kudden höjer upp barnet mot ditt bröst, istället för att du ska hålla i barnet med en arm och böja dig ner. Det blir obekvämt och kan skada både leder och muskler.

Om det känns vingligt eller instabilt, så rekommenderar vi att du lägger upp fötterna på någonting. En pall, soffan, stol eller ett bord. Det brukar ge mer stabilitet för kudden och din kropp.

För dig som vill läsa mer om hur man ammar så rekommenderar vi den här artikeln.

Det finns även amningskuddar som fungerar som graviditetskuddar. Dessa är större och längre än vanliga amningskuddar, vilket gör att du lägga på dem. Mer ofta än sällan är de formade på ett vis som gör att materialet anpassas efter din kroppsform. Väldigt mysigt, men framförallt avlastande när man har ont i knän, bäckenbenet, axlar och rygg.

Similar Posts