Titta in här om du vill veta mer om hur vi recenserar produkter.

Bästa Ståbrädan 2022 – 4 Bäst i test universala ståbrädor

När ett av barnen börjar lite för stort för att sitta i vagnen, eller bara är helt övertygat om att ”jag kan gå själv!”, kan en ståbräda vara en finurlig lösning. Men det är inte bara roligt, utan också väldigt effektivt. I den här artikeln har vi testat de populäraste ståbrädorna.

Den som gått på längre promenader med barn vet att orken ofta tar slut fortare än vad barnet själv räknat med. Många barn tycker också att det är ganska kul att åka på ståbrädan. Det är lite som en första skejt- eller surfupplevelse. De håller i sig och låtsas att de styr vagnen. Det är ett underbart sätt att färdas tillsammans med båda barnen samtidigt, och ha dem tryggt nära sig hela tiden.

En ståbräda är helt enkelt en smart uppfinning som låter barnet åka med, samtidigt som ett annat barn sitter i vagnen.

Bästa ståbrädan

Bäst i test

Bumprider Ståbräda
Tysta hjul

Lascal Buggy Board
Väldigt stadig

Easy rider X

Samtliga ståbrädor vi har valt ut är så kallade universalbrädor, vilket innebär att de passar till de flesta barnvagnar. Många ståbrädor brukar annars vara anpassade för att endast passa tillverkarnas egna barnvagnar. Därför har vi valt just dessa på vår topplista över de bästa ståbrädorna.

Vi jämförde olika ståbrädor utifrån:

Pris – Ståbrädor varierar mycket i pris vilket vi tittade på i våra jämförelser.

Maxvikt – Det är viktigt att ha koll på hur stor maxvikt brädorna klarar, särskilt om lite större barn ska åka med.

Funktion – Vi tittade på hur smidiga de var att installera, samt hur de var att köra. Vi bedömde bland annat hur mjukt de körde, då det är viktigt att den som står på brädan får en behaglig upplevelse och inte riskerar att ramla av på grund av att det skakar under åkturen.

Bäst i test: Bumprider Ståbräda

 • Billigast av alla
 • Bäst i test-vinnare
 • Enkel att montera

Inovis Bumprider är en hyfsat billig och väldig mångsidig ståbräda. Den är gjord för att passa alla barnvagnsmodeller vilket gör den till ett bra val för de allra flesta.

Namnet Bumprider ger en indikation till dess smarta funktion, nämligen fjädringen som gör att den håller sig stadig och ger en behaglig åktur även på ojämna underlag. Den är verkligen smart designad och det märks att tillverkarna har ansträngt sig för att få till en produkt som ska gå att använda oavsett vilken vagn den sitter på, eller var någonstans den används.

Maxbelastningen på Bumprider ligger på 20 kg, vilket är helt klart godkänt och räcker för de flesta äldre syskon som inte riktigt orkar gå själv alla gånger.

Ett stort plus är att den är så enkel att montera och att plocka bort. Det behövs inga verktyg utan den sätts snabbt på plats med sina enkla fästen. Vi ger den verkligen ett stort plus för enkelheten! Det finns också en version med säte som du hittar här.

Vår samlade bedömning är att Bumprider ståbräda är ett oerhört prisvärt alternativ. Tack vare att den är så enkel att montera och passar alla möjliga vagnsmodeller rekommenderar vi den till alla som har ett behov av en ståbräda. Den är billigast men ändå bäst!

Bäst pris hos:


Lascal Buggy Board

 • Klarar upp till 20 kg
 • Tyst
 • Mycket bra fjädring

Nästa ståbräda att testas var Lascal Buggy Board. Även denna bräda är universell och passar de allra flesta barnvagnar. Buggy Board är en relativt billig ståbräda och vi gillade den breda ståytan som känns säker och bekväm att stå på. Även denna klarar en maxvikt på 20 kg.

Under åkturen är Lascal Buggy Board väldigt följsam och ger en tyst och behaglig upplevelse. Fjädringen gör att den klarar av mindre gupp, grus, eller andra ojämnheter i terrängen, utan att skaka för mycket.

Det enda negativa vi upplevde var själva installationen när ståbrädan kommer ur förpackningen. Det är en hel del mindre delar att hålla reda på och det gäller att ha tålamod och se till att installationen blir korrekt utförd. När allt väl var på plats var vi dock supernöjda och den känns otroligt stabil och säker att ha ett större barn på. Det finns även en mini-version som du hittar här.

Bäst pris hos:


Buggy Board Ståbräda Maxi och Sadel

 • Bra för längre promenader
 • Bekväm
 • Sits
Det här är samma som modell som Lascal Buggy Board Maxi, men med en sadel som tillägg. Vi gillar att den tillför lite extra komfort då barnet kan sitta och vila där bak.

Samtidigt blir priset lite högre så det gäller att fundera över just era behov. För den som ska gå många längre promenader, eller till exempel har långt att gå till förskolan, kan det vara värt att skaffa sadelmodellen. Det är i första hand en fråga om tycke och smak vilken man fördrar, vi gillar och rekommenderar båda.

Bäst pris hos:


Easy rider X

 • Justerbar
 • Kan göras om till sittbräda
 • Stadig

Den här ståbrädan passar också de allra flesta barnvagnarna. Den går att justera efter både höjd och bredd, men var ganska krånglig att installera. Det var många skruvar och smådelar som behövde sättas rätt och det tog en liten stund att få allt på plats. När vi väl fått allt på plats satt den dock utmärkt och kändes väldigt stadig.

Priset är något dyrare än till exempel Bumpridern, men det skiljer inte särskilt många kronor mellan de olika modellerna. Till Easy Rider X går det även att köpa till ett säte för att förvandla den till en sittbräda.

Även denna ståbräda klarar av en maxvikt på 20 kg, vilket täcker de flestas behov. Vi upplevde att barnen stod stadigt och bekvämt på Easy Rider X, och vi gillade framförallt hjulen som kändes väldigt stabila trots att de är rätt små. De liknar de gummihjul som sitter på inlines och är dämpade med fjädring så det går bra att köra även över grus till exempel.

Vi var som helhet väldigt nöjda med Easy Rider X, men de lite mer otåliga av oss var lite frustrerade över den smått komplicerade installationen. Trots detta rekommenderar vi den och upplevde den som väldigt stadig och kvalitativ. Den känns som gjord för att hålla och tål en del påfrestningar.

Bäst pris hos:


Vad är en ståbräda?

En ståbräda är ett smidigt hjälpmedel tillverkat för att kunna skjutsa ett större barn som kan gå själv, men kanske inte orkar gå långa sträckor än, eller inte kan gå tillräckligt snabbt alla gånger. Under stressiga morgnar med flera barn som ska till förskolan kan det till exempel vara skönt att kunna gå i sin egen takt med båda barnen med sig i vagnen och på ståbrädan.

Det går att använda en ståbräda så fort barnet kan gå själv, men ofta sitter barnet gärna själv i vagn upp till tre års ålder. De flesta ståbrädor klarar en vikt upp till cirka 20 kg. En del ståbrädor kommer med ett säte, eller med möjlighet att montera dit ett.

Ståbrädor är ett säkert sätt att färdas med barn som är tillräckligt stora för att stå stadigt på egna ben, och kan hålla i sig medan de åker. Många barn finner stort nöje i att åka på brädan, särskilt när de är så stora att de själva tycker de har vuxit ifrån sin barnvagn.

Att tänka på innan du köper en ståbräda

Ståbrädor är inget superkomplext ämne, utan det är ganska rakt på sak. Men det finns ett par saker du bör tänka på innan du köper en ståbräda.

Ståbrädan ska passa barnvagnen

Det är viktigt att komma ihåg att tänka på att ståbrädan du köper måste passa till din barnvagn. De flesta ståbrädor på marknaden är anpassade för den specifika tillverkarens barnvagnsmodeller.

De ståbrädor vi har valt ut är designade för att kunna passa de flesta barnvagnar som finns.

Barnets storlek

För att en ståbräda ska få plats bakom barnvagnen så behöver de vara ganska små. Av den anledningen klarar de inte av hur mycket tyngd som helst. Kolla därför vad maxvikten är på ståbrädan innan ni köper.

Säkerhet

Efter att du har monterat ihop ståbrädan så rekommenderar vi att du känner och klämmer på den lite. Testa så att den sitter stadigt och korrekt på barnvagnen, så att inget lossnar eller riskerar att lossna vid användning.

Det kan även vara bra att förklara för ditt barn att han eller hon måste vara varsam och inte hoppa på ståbrädan. Den är konstruerad för att man ska åka på den, inte hoppa på.

Hur den ska användas

Går ni på längre promenader? Blir ditt barn fort trött när ni är ute? Ett par av de ståbrädor vi testat kan man lägga till en sits på, så att barnet kan växla mellan att stå och sitta. Det kostar lite mer, men kan vara värt investeringen om ni är ute ofta och länge.


Läs också

Similar Posts