Titta in här om du vill veta mer om hur vi recenserar produkter.

Bild-på-bästa-trehjulingen

Bästa Trehjulingen 2022 – Stort bäst i test

Trehjulingen är en riktig klassiker. För många är det sann nostalgi med de röda trehjulingarna som har vit sits och vita handtag. Är det dags för dina barn att skapa egna erfarenheter och minnen med denna fantastiska leksak?

Det hör till barndomen att cykla runt på en trehjulingen. Man ska bara ha gjort det.

Men det är inte bara roligt – det är oerhört givande och utvecklande för barnet också. Vilket också gör det till en bra investering.

Bästa Trehjulingen

Allt som är roligt och utvecklande för barnet är värt varenda krona. Ja, inom rimliga gränser då.

En trehjuling stimulerar barnets sinne för utforskning och äventyr, men utvecklar också förståelsen för sin omgivning. För att inte nämna vilken utmärkt träning det är för motoriken och framtida användning av cyklar med två hjul.

Letar du efter den bästa trehjulingen för ditt barn?

Kanon!

I den här guiden har vi testat de bästa trehjulingarna för att hitta de modeller som ger mest för pengarna, både vad gäller nöje, utveckling och säkerhet. Priset på cyklarna har givetvis också tagits med i ekvationen.


Bäst i test: Winther klassisk trehjuling

Vad är bra:

 • Stilren
 • Stabil
 • Lång hållbarhet
 • Kul för barnet att transportera saker
 • Klassisk kvalitédesign
Vad är mindre bra:

Trehjulingar har utvecklats en hel del på kort tid. Nu kommer de i form av rallybilar, de har alla tänkbara färger och de har ditt barns favoritseriefigurer klistrade på ramen.

Winther klassisk tar däremot tillbaka designen till sin första början. Från tiden då vi var små. Och ärligt talat – det blir inte snyggare och stilrenare än så här. Det här är den ultimata designen och vi har svårt att se hur någon annan färgsättning skulle kunna ändra på det.

Utöver den dess snygga yta, så är cykeln både stryktålig och funktionell. Faktum är att utav alla de trehjulingar som testats så är det här med största sannolikhet den mest hållbara. Endast tiden kan avgöra det, men den robusta stålramen och de starka hjulen av TRP-gummi ger ett mycket stabilt intryck.

Som så många andra trehjulingar så kommer även den här med en tippfunktion, vilket får ses som en standard nuförtiden.

Definitivt en av de bästa trehjulingarna. Både vad gäller design, säkerhet och funktion. En bonus är att den starka hållbarheten gör att cykeln kan ärvas av framtida syskon – eller säljas när barnen är klara med den.

Bäst design: Nordic Hoj Babblarna

Vad är bra:

 • Bra hjul av EVA-plast
 • Föräldrarstång
 • Rullar tyst
 • Spännande design
 • Justerbar sadel
Vad är mindre bra:

Tidigare hade Nordic Hoj den här cykeln, men istället för Babblarna så var temat Bamse. Ett klassiskt och nostalgiskt tema som uppskattades av barn såväl som vuxna. Man har numera slutat sälja Bamse-modellen och ersatt den med en av dagens populäraste serier: Babblarna.

Cykeln är rolig, det råder det inga tvivel om. Men det bästa med cykeln är hjulen. De är gjorda av EVA-plast, vilket innebär en ganska tyst rullning. Ditt barn kan alltså cykla inomhus utan att skrämma slag på grannarna.

Den här trehjulingen kommer med en föräldrarstång, så att du som förälder både kan bromsa och ge fart. Bakpå cykeln finns ett litet flak – för alla barn vill ju transportera saker när de cyklar runt.

Varmt rekommenderad!


Bäst säkerhet: Smoby Trehjuling Baby Balade II

Vad är bra:

 • Säkerhetsbåge
 • Tak för soliga dagar
 • Exklusiv
 • Tysta hjul
 • Hög kvalité
Vad är mindre bra:

Det känns som att den här trehjulingen har allt. Ett handtag för vuxna, ett säkerhetsbåge, gummi på hjulen, ett flak, en tuta och till och med ett litet solskydd.

Jag säger det igen: det känns som att den här cykeln har allt!

Något som gör den här cykeln än mer utmärkande är att mamma eller pappa kan styra cykeln helt och hållet när barnet sitter i. Tramporna kan till och med frikopplas så att de inte snurrar när en förälder rullar cykeln.

Något unikt med Smobys Baby Balade är också att den har ett litet tak ovanför barnets huvud. Perfekt för soliga dagar så att ditt barn inte blir solbränd.

Det absolut bästa med den här trehjulingen är ändå dess säkerhet. Det är utan tvekan den säkraste cykeln för barn. Den smarta säkerhetsbågen minimerar risken för att barnet ramlar ur cykeln. Att en förälder kan skjutsa cykeln utan att barnet kan påverka vare sig styrning eller hastighet är också ett stort plus.

Valmöjligheterna är många och likaså säkerhetsanordningarna på den här cykeln.

Helt klart den bästa trehjulingen när det kommer till säkerhet och bekvämlighet.


Hög kvalitet: Puky CAT 1S

Vad är bra:

 • Populär
 • Djupt flak för bättre transport
 • Hög kvalitet
Vad är mindre bra:

Puky har en del trehjulingar, men den som sticker ut mest är CAT 1S.

Flaket på baksidan är djupare än de flesta andra modeller, så det finns ingen risk att någonting som transporteras faller av. Själva sitsen går även att justera så att den åker fram eller bak – vilket är bra för att anpassa cykeln utefter barnets längd. Ungarna kan alltså ”växa med” den här cykeln.

Det följer med en avtagbar stång på baksidan.

En bra trehjuling som har en säker plats på vår lista över bästa trehjulingarna. Varenda liten detalj på cykeln är av hög kvalitet.


Vilken trehjuling är bäst för ditt barn

När man ska köpa en trehjuling så är det framförallt 3 frågor man bör ställa sig:

 • Vad gillar mitt barn
 • Var ska trehjulingen användas
 • Vilka säkerhetsfunktioner behövs

Ditt barns smak och intressen

Om din son gillar bilar så skulle han med all säkerhet bli helt tokig om han fick en trehjuling designad som en rallybil. För honom är en rosa trehjuling med blommor kanske inte det bästa valet. Så tänk först och främst igenom vad ditt barn gillar.

Det må låta som ett självklart tips, men faktum är att när man väl börjar titta på cykelns funktioner, säkerhetsanordningar och pris – så är det lätt hänt att man glömmer det viktigaste: barnets smak och intresse.

Trehjuling inomhus eller utomhus

Kommer cykeln att användas inomhus, utomhus eller både och? Om den kommer att användas inomhus så gör du bäst i att köpa en trehjuling med gummidäck. Många hjul är gjorda för att klara av hård asfalt och slitage, vilket gör hjulen kanske oförlåtliga när det kommer till parkettgolv.

Nordic Hoj som du hittar i vår bäst i test-lista har relativt ljudlösa däck och fungerar bra inomhus. Det finns flera versioner av Nordic hoj, varav en av dem har ett Babblarna-tema.

Säkerhetsfunktioner

Säkerhet är alltid viktigt när det kommer till barn. Frågan är hur mycket som är nödvändigt för just ditt barn.

Kommer trehjulingen att behöva ett säkerhetsbälte? Vill du ha en föräldrarstång?

En föräldrarstång är bra av flera anledningar. Dels kan den fungera som en ”extra-broms” när det går lite väl snabbt i backen eller när ditt barn svänger åt fel håll. Dels kan det vara bra vid längre promenader där ditt barn blivit trött och inte längre orkar trampa. Då kommer stången väl till hands så att man kan skjutsa honom eller henne sista biten hem.

Att tänka på innan man köper en trehjuling

En plastig cykel som inte väger speciellt mycket kan innebära en säkerhetsrisk.

Alla barn som kör en trehjuling kommer att köra in i saker. Allt från väggar, till dörrar och trottoarkanter. Det hör till leken och är fullt normalt. Men det kan innebära problem om barnets cykel är av sämre kvalitet. När trehjulingen krockar i någonting så vill du att den ska stå stabilt och inte falla åt sidan.

En billig cykel med plastram och låg vikt riskerar att gå sönder eller ramla åt sidan när ditt barn leker. Därför det är viktigt att investera i en cykel av god kvalitet, helst med stålram och tjocka däck. Tyngd och balans är viktigt när du väljer cykel.

Se till att dina barn alltid använder hjälm när de åker runt på sin trehjuling. Hastigheterna och höjderna kan verka harmlösa i en vuxens ögon, men för ett barn med outvecklade reflexer så är det tillräckligt för att skada. Det är inte alltid ungarna hinner ta emot sig med armar och händer när de faller. Dessutom är det en bra rutin att få in, som kommer göra det lättare att få på dem hjälm när de går över till större cyklar.

Håll alltid barnet under uppsikt när denne cyklar runt. Befinn dig i samma rum eller på gården utifall att en olycka inträffar.

Rikshandboken Barnhälsovård har en bra artikel om cykelsäkerhet här.

Vad är bra med trehjulingar

När barn cyklar på trehjulingar så har de inte bara roligt – de utvecklas och förbättras både psykiskt och fysiskt.

Framförallt motoriken tränas när barnet cyklar, men också balanssinnet och reflexerna. Vilket är sinnen som behöver utvecklas och som kommer att användas livet ut, i alla möjliga situationer.

Barnet får även en förståelse för hastigheter, höjder och sin omgivning när de cyklar. Det är lärdomar de kommer att bära mer sig för resten av livet.

Passa även på att lära barnet om säkerhet. Vad kan hända när man cyklar och hur undviker man bäst att någon skadar sig. Använd hjälm och kör inte för fort.

Trehjulingar stimulerar även barnets naturliga utforskaranda, samtidigt som det ger en känsla av frihet. Att kunna cykla runt och upptäcka saker, transportera leksaker och lära sig nya ting i denna spännande värld. Det blir väl inte mer fantastiskt än så?


Läs också

Similar Posts