Så uppfostrar du starka barn som aldrig ger upp

Som föräldrar så önskar vi att vi skulle kunna vara nära barnen hela tiden och rädda dem från jobbiga situationer, motgångar och läskiga utmaningar. Det är givetvis inte möjligt, men vi kan förbereda dem på livet genom att lära barnen att bli motståndskraftiga. Vi ger dig 5 tips på hur du uppfostrar dina barn till att bli starka och beslutsamma.

Eftersom vi inte kan vara där för våra barn hela tiden, så är det näst bästa alternativet att förbereda dem inför kommande utmaningar i livet.

När svåra saker dyker upp så vill du att de ha tillräckligt med kunskap och självkännedom i sitt arsenal för att kunna hantera situationen på ett bra sätt. Att lära barnen att aldrig ge upp och att alltid kämpa vidare, resulterar oftast i att de blir starka, positiva och välmående människor. Det är eftertraktade egenskaper både i arbetslivet och socialt.

5 Sätt för att uppfostra barn till att bli starka individer

Vi kan inte vara där jämt, men vi kan ge dem verktygen för att kunna hantera kommande utmaningar i livet.

Så här gör du.

5-tips-på-barnuppfostran

1.) Var en stöttande förebild

Led genom exempel. Var lugn och konsistent. Erkänn dina misstag och förklara hur du ska göra bättre ifrån dig nästa gång. Kom ihåg att barnen sällan gör det vi säger, men alltid gör det vi gör.

Visa ditt barn hur en riktig man, kvinna och människa gör, i alla situationer. Ditt barn ser upp till dig och kopierar allt du gör – ta vara på det!

2.) Låt dem begå misstag

Låt barnen se konsekvenserna av sitt handlande. De kommer lära sig att ställa sig upp igen och göra bättre ifrån sig nästa gång. Människor behöver känna på både motgångar och framgångar.

Om ett barn alltid får sin vilja igenom och aldrig möter motgångar, så kommer vuxenlivet bli som att springa in i en tegelvägg med näsan först. Även om du ser att barnet kommer misslyckas med någonting – låt dem. Efteråt kan ni tillsammans gå igenom och analysera situationen för att se vad som gick fel och vad som kan göras annorlunda nästa gång.

3.) Ge komplimanger på rätt sätt

Fokusera på processer, strategier och insatser när du ger komplimanger. Exempelvis: ”Jag kan se att du har lagt ner mycket tid på det här” eller ”du gjorde det här på ett smart sätt”.

4.) Lär dem hantera sina känslor

Lär dina barn att alla människor har ett brett spektrum av känslor, men vi alla hanterar dem på olika sätt. Låt inte dina känslor kontrollera dig. Kontrollera dina känslor. Ilska och irritation kommer inte att leda till något konstruktivt, utan chansen är stor att man säger eller gör något som man egentligen inte vill.

Kontrollera-dina-känslor

5.) Lär dem lösa problem

Börja inte lösa problemen åt dem. Brainstorma olika lösningar med barnen istället. Vilka konsekvenser kommer respektive lösning att leda till? Vad händer om man gör si eller så?

Barn är experter på att tänka utanför ramarna, men ibland behöver de få en liten push för att lista ut olika lösningar. Att ge dem svaret direkt hjälper inte på något sätt och många gånger är det vara kontraproduktivt.

Förbered dina barn inför livets utmaningar

Vad vi föräldrar ska göra är att ge våra barn alla nödvändiga verktyg för att kunna leva ett bra liv. Ibland känns det som att de kommer vara små hela livet, även om de växer så att det knakar.

Men sanningen är att de en dag kommer att bli stora, flytta hemifrån och skapa sina egna liv.

Som du själv vet så är livet inte alltid så lätt och det finns många saker vi önskar att våra föräldrar hade lärt oss. Det här är din chans att göra ett bättre jobb.

Din uppgift som förälder är att ge dina barn de bästa möjliga förutsättningarna i livet.

Similar Posts