Titta in här om du vill veta mer om hur vi recenserar produkter.

Bälteskudde

Bästa Bälteskudden 2022 – Bäst i test för säkra barn

En bälteskudde gör bilresorna avsevärt mycket säkrare för barn. Nationalföreningen för trafiksäkerhetens främjande (NTF) rekommenderar att barn mellan 4 och 10 till 12 års ålder använder en bälteskudde för att ha en så optimal sittposition och så bra bältesplacering som möjligt. Vi har därför tittat på årets bästa bälteskuddar. Vi har även tittat på vad lagen säger om att ha barn i bilen.

För många är bälteskudden ett givet steg efter att barnet har vuxit ur såväl babyskydd som bakåtvänd bilbarnstol. Det unika med bälteskuddar är att de gör att det vanliga bilbältet erbjuder hög nivå av säkerhet även för yngre barn.

Sverige, och även Tyskland, har på många sätt blivit synonyma med säkra och pålitliga barnprodukter. Därför är det på många sätt nästan ett måste att använda bälteskuddar här. Inte bara för att det är säkrare för barnet, utan för att det helt enkelt förväntas att man gör allt man kan för att barnet ska vara säkert.

Den här inställningen har gjort att det numera finns ett enormt antal bälteskuddar att välja mellan. Men vilka bälteskuddar är bäst? Följ med oss när vi tar en närmare titt på utbudet.

Bästa Bälteskudden

Bäst i test

Carena Grisslan
Populärt alternativ

Safety 1st
Väldigt säker

Fillikid Bälteskudde

I vår genomgång av bälteskuddar har vi tillämpat ett helhetsperspektiv för att på bästa möjliga sätt jämföra de olika produkterna. Särskild fokus har lagts på pris, säkerhet, tillverkarens statistik samt utseendet och smidigheten i användandet.

Vi har tittat på de allra populäraste bälteskuddarna.

Samtliga av kuddarna i testet lever upp till senaste ECE R44/04-standarden vilket innebär att de lever upp till Europeiska Unionens säkerhetskrav och passar barn med en vikt mellan 15 och 36 kg. Så, du behöver absolut inte vara orolig för att någon av dem är ett dåligt val.

Carena Grisslan Bälteskudde – Bäst i test

 • Väldigt enkel att använda och hålla ren.
 • Bekväm och passar även lite större barn.
 • Bäst i test

Svenska företaget Carena har sedan starten 1997 varit en av ledarna inom smidiga och pålitliga barnprodukter. Deras bälteskudde Grisslan är ett givet val för den som vill ha en säker och lättillgänglig barnstol. Med särskilt bekväm vaddering är den ett bra val för långresorna och är även enkel att hålla ren.

Den är lämpad för barn vars vikt som högst är 36 kilogram.

Carenas bälteskudde är ett riktigt bra val för dig som vill öka säkerheten för ditt barn. Grisslan är väl lämpad för såväl permanent användande som vid kortsiktiga behov. Tack vare omfattande vaddering är den definitivt ett bekvämt alternativ.

Bäst pris hos:


Safety 1st Bälteskudde – Populärt alternativ

 • Låg vikt.
 • Perfekt resekudde.
 • Enkel att sköta och tvätta.
Safety 1st har med sina 30 års erfarenhet kommit att bli en av världens ledande tillverkare av säkerhetsprodukter. Deras bälteskudde Manga är utformad med fokus på det praktiska.

Vad som gör att den sticker ut ur mängden är att den kombinerar hög komfort med låg vikt och portabilitet. Detta är en riktigt smidig kudde med låg vikt som kommer att vara ett utmärkt val för såväl semestern som de oplanerade bilresorna.

Definitivt en av de bättre sätena. Den är pålitlig, säker, trygg och bekväm. Ett utmärkt val som inte kostar speciellt mycket.

Bäst pris hos:


Fillikid Bälteskudde – Väldigt säker

 • Enkel att ha med på resan.
 • Tillverkad av ett tryggt och tillförlitligt företag.

Det österrikiska företaget Fillikid har gjort det till sitt känneteckna att förena enkelhet med hög säkerhet och trygghet.

Deras bälteskudde är en praktisk resekudde som är ett bra val för den som endast har ett temporärt behov av bälteskudde. Oavsett om det handlar om resor eller vid växelvis boende så är den enkel att ha tillgänglig. Fillikid har visat sig mer än väl lämpade att leverera produkter som håller både hög nivå av säkerhet och även är lättanvända.

Detta är en smidig bälteskudde för alla som behöver en extrakudde eller något för resan. Det är ett tryggt och säkert alternativ som är smidigt att förvara. Därför är det ett lämpligt alternativ för i stort sett alla personer. Om du väljer att införskaffa bälteskudden från Fillikid så kan vara säker på att få en kvalitativ kudde.

Bäst pris hos:


Bälteskudde Paw Patrol

 • Riktigt bra val för den vars barn älskar Paw Patrol
 • Låg vikt
 • Smidig att resa med

Bälteskudden Paw Patrol kommer definitivt bli en favorit bland de barn som uppskattar de numera välkända hundarnas äventyr. Med fokus på låg produktvikt är det en kudde för alla de familjer som ofta är på språng.

Den är oerhört lätt att ta med sig, men är trots detta lämpad för barn som väger ända upp till 36 kilogram. Då den lever upp till alla relevanta standarder och normer så är den ett både pålitligt och tryggt alternativ.

Detta är ett givet alternativ för den som älskar Paw Patrol. Vi gillar även att den väger så lite och är smidig att resa med. Bälteskudden lever upp till alla väsentliga säkerhetskrav, och därför behöver man aldrig oroa sig för att den inte ska vara tillräckligt bra för att täcka alla de behov som man har.

Bälteskudde Hitta Doris

 • Sött utseende med favoriten Doris.
 • Smidig extra- och resekudde.

Redan i första Nemo-filmen var det uppenbart att Doris skulle bli många barns favorit. Med denna kunde kan ditt barn alltid ha henne nära.

Det är en väldigt smidig resekudde som är lika färgglad som den är enkel. Den fungerar perfekt som extrakudde eller som primär bälteskudde. Då den följer etablerade normer för bälteskuddar passar den barn med en vikt upp till 36 kilogram.

Om ditt barn älskar Nemo, Doris eller någon av de andra karaktärerna från denna populära filmserie så är detta en riktigt bra bälteskudde. I jämförelse med övriga kuddar så passar den även lite större barn. Även om kudden inte kommer att vinna några priser för innovation så är den trots allt ett riktigt bra val.

Bälteskudde Spiderman

 • Spindermannen-tema
 • Väger inte så mycket

Spindelmannen har sedan 1962 varit en av de mest populära superhjältarna. Här får ditt barn en möjligheten att alltid ha honom med sig i bilen. Denna bälteskudde passar barn upp till 36 kilogram och är tack vare låg vikt ett perfekt komplement till resan eller som extrakudde.

Kudden blir främst ett alternativ för dig som behöver en extrakudde på resan, eller vars barn verkligen gillar Spindelmannen. Även om det inte är något fel med kudden i sig, så är den inte ett optimalt alternativ om man behöver en permanent bälteskudde. Som resekudde eller vid kortvarig användning är den däremot perfekt.

Bälteskudde Blaze

 • Roligt tema
 • Klara upp till 36 kilo

Blaze och Monstermaskinerna är en storfavorit bland barnen. Denna smidiga bälteskudde passar barn med en vikt upp till 36 kilo och är ett givet val för den som behöver en resekudde eller som vill ha en kudde som är enkel att förvara. Det roliga temat gör att de flesta barn kommer att uppskatta den.

Precis som övriga temakuddar är detta främst ett val för dig vars barn verkligen älskar Blaze och Monstermaskinerna. Detta betyder så klart inte att det är en dålig kudde. Den lever upp till alla relevanta säkerhetskrav. Men för dig som behöver en permanent bälteskudde finns det definitivt bättre alternativ på marknaden.

Bubblebum Uppblåsbar Bälteskudde

 • Unik konstruktion som verkligen sparar utrymme.
 • Perfekt att resa med
 • Smidig design

Från brittiska tillverkaren BubbleBum kommer denna unika uppblåsbara bälteskudden. Den är särskilt framtagen för den familj som reser mycket, men ändå vill sätta säkerheten i första rummet. I uppblåst utförande blir det en bälteskudde i fullstorlek, men annars får den plats i stort sett var som helst. Trots detta är den både bekväm och säker då den lever upp till alla relevanta säkerhetskrav.

Detta är en unik bälteskudde som är en given favorit för den som är på resande fot. Det är  den enda uppblåsbara bälteskudden vi hittat, vilket gör att den är oerhört enkel att förvara. Trots detta är den certifierad för barn upp till 36 kilogram och även bekväm och enkel att tvätta. På det stora hela så är detta den mest innovativa bälteskudden som lanserats på marknaden.

Bäst pris hos:


Varför använda en bälteskudde

Vi hör folk prata om bälteskuddar – men varför behövs dem egentligen?

Små barn och unga har helt enkelt inte den kroppsstorlek som krävs för att på ett säkert sätt använda ett trepunktsbälte. Med en bälteskudde så får de däremot en högre sittställning som gör att bältet passar bättre. Detta gör att de får högsta möjliga skydd vid en eventuell kollision. Vill man att barnet ska färdas säkert är det därför ett måste med en bälteskudde.

Officiella siffror och statistik från Trafikverket är tydliga i den mån att denna sorts kuddar drastiskt ökar säkerheten för barn i bilen.

Numera så anses en bälteskudde på många sätt vara ett måste. Det säkerställer att barnet får möjligheten att åka i bilen utan att behöva kompromissa med säkerhet, och gör att det traditionella bilbältet blir effektivt även om barnet inte når upp till den nödvändiga längden.

Att använda en bälteskudde är därför inte bara det ansvariga alternativet, utan ofta ett måste om barnet ska kunna åka en bil utan att riskera allvarliga skador vid en eventuell krock eller kollision. Om olyckan skulle vara framme så kommer man i de flesta fall verkligen vara glad över att man valde att använda sig utav en bälteskudde. Definitivt värt investeringen.

Vad säger lagen om barn i bil

I Sverige så är lagen väldigt tydlig med att alla som färdas i en bil måste ha bälte, och att barn kortare än 135 centimeter måste ha bilbarnstol, bälteskudde eller annan godkänd säkerhetsanordning. Därför är det ofta ett måste med bälteskudde.

Även om barnet är längre än 135 centimeter så är det ofta en bra idé med en bälteskudde då det i stor utsträckning ökar säkerheten. Men oavsett vad lagen säger så är det alltid ett säkert val att låta sitt barn använda bälteskudde tills det är tillräckligt stort.


Läs också

Similar Posts