Barn-med-melon

5 Vanor du och dina barn borde undvika i sommar

Strålande sol, sommarlov, semester, inga ”måsten” och en hel del skratt. Att vara ledig ska vara avkopplande och mysigt när man har barn. Vi föräldrar får pusta ut och barnen får chansen att göra lite som de vill. Men friheten kommer till ett pris och fel vanor kan få negativa konsekvenser. Här är 5 saker du bör undvika under sommaren.

Många människor, barn såväl som vuxna, faller ofta in i ett snarlikt mönster när det vankas sommar och ledighet. Men det är extra farligt när barn börjar förslappas och töja på rutinerna. Deras personligheter, karaktärer och disciplin formas under barndomsåren – så det gäller att vara försiktig med vad man tillåter och inte tillåter.

5 Vanor att undvika i sommar

Kom ihåg att dina barn inte gör som du säger – de gör som du gör. Om du säger åt dem att äta grönsaker, men du själv aldrig gör det, så är risken stor att de inte kommer äta några heller.

Därför är det viktigt att vi föräldrar leder med exempel. Det betyder inte att man måste leva soldatliv utan nöje och avkoppling under sommarsemestern, men se till att inte tänja på gränserna för mycket.

Dina-barn-gör-som-du-gör

1.) Sova för länge

En av de bästa sakerna med att ha semester – ingen väckarklocka! Att kunna sova en timma extra eller två är fantastiskt skönt. Men se till att inte sova bort hela dagen.

De allra minsta kommer med största sannolikhet vara uppe med tuppen. Men när barnen närmar sig tonåren så brukar de vilja sova längre än normalt. Mycket längre. Att sova till klockan 10 eller 11 är på tok för sent, men är inte ovanligt när det kommer till äldre barn.

Om barnen sover för länge så kommer de också att vara uppe längre på kvällen och natten. Deras ämnesomsättning kommer att förändras eftersom de sover och äter på olika tider och många gånger kan man känna av jetlag-liknande symptom.

När barn och vuxna sover för länge, så ökar det med andra ord risken för att de ligger hemma och slappar hela dagen. Allt det här kommer att orsaka stora problem när det är dags att börja skola eller dagis igen.

Sov gärna en extra timma eller två på morgonen, men se till att det fortfarande är morgon när ni går upp.

2.) Ingen morgonrutin

Det är skönt att vila på semestern, men man får inte bli för slapp. Saker måste fortfarande göras och barn måste vara aktiva.

Förklara för barnen att frukosten står redo klockan 8 eller 9 och ni åker till parken klockan 10. Alla ska vara redo och klara att åka vid den tiden.

Knepet är att motivera barnen att gå upp och göra sig redo. Att locka med parken eller vattenkrig kommer få dem att klä på sig och äta frukost som om det vore världens viktigaste sak.

Ett annat knep är att ge barnen uppdrag varje dag, saker som måste utföras innan de får göra X. Exempelvis måste de plocka bort allt från frukostbordet innan de får använda spelkonsolen. Eller de måste ha bäddat sina sängar, borstat tänderna och rensar golvet från leksaker innan vi kan åka till badstranden.

Semester och ledighet innebär inte att man bara kan släppa allt och tro att mamma och pappa ska göra alla saker. Det finns måste fortfarande finnas disciplin och ordning, men inte lika hårt som under vanliga dagar.

3. Inga gränser för barnens kamrater

Grannbarnen samlas på er gräsmatta hela dagarna för att leka. De kommer att känna sig hemma och börja fråga efter pinnglassar och springa inomhus.

Det är inga som helst problem med det. Det är bra att ditt barn har någon att leka med, som dessutom känner sig välkommen i ert hem.

Men var inte rädd för att sätta gränser i ditt eget hus. Om man ska äta hos er så måste man tvätta händerna först. Om det är middagsdags snart så får barnen inte äta precis innan. Om ni inte har skor inomhus, så gäller det även för grannbarnet – inga undantag.

Gör klart för barnets vänner vad som gäller under ert tak. Tyvärr är väldigt många föräldrar slapphänta nuförtiden och låter sina barn göra vad helst de vill. De barnen kommer att komma hem till dig och tro att det fungerar likadant där, så var noga med att sätta ner foten snabbt och vänligt.

4.) Överdrivet mycket godis och snabbmat

Såvida det inte finns några sjukdomstillstånd, så finns ingen anledning att inte äta godis eller snabbmat under ledigheten. Men det är ett problem om det blir till ett frekvent inslag i vardagen.

Vi är helt sålda på den traditionella idén om att bara äta godis på lördagar. Men på semestern kan man köpa lite läsk eller glass under vardagarna också. Se bara till att dina barn inte äter godis, choklad och dricker läsk varje dag.

Ledighet behöver inte betyda att man kan överdriva konsumtionen av onyttiga saker. Det är fortfarande onyttigt, oavsett tid på året.

5.) Inte öva matematik eller svenska

Barnen är äntligen fria från dagis och skola – inte ska man väl tvinga dem att räkna matte eller träna grammatik då? Nej, inte genom att använda skolböckerna i alla fall. Men det finns andra (roliga) sätt!

När barnen är borta från skolan i 2-3 månader så har de med största sannolikhet glömt bort en hel del när de kommer tillbaka. Därför är det bra att fortfarande hålla hjärnknölarna i trim även under sommaren.

När ni ska handla i butiken så kan du be dina barn räkna ut vad allt kostar och hur mycket ni ska få tillbaka om ni betalar med 100 kronor. När det är dags för kvällsläsning så kan du be ett av dina barn att läsa de första sidorna.

Sådana saker ska man alltid göra, men det är än viktigare under ledigheten. Annars finns en risk för att det bara blir lek – som också är jätteviktigt!

Similar Posts