Mamma-myser-med-barn

4 Saker du inte ska säga till dina barn

Vad vi säger och gör är av stor betydelse för våra barn. De lär sig av sina föräldrar och det vi säger kan följa med dem i flera månader framåt – eller en hel livstid. Därför är det viktigt att välja sina ord rätt, vilket är vad vi hade tänkt diskutera i den här artikeln.

Hur vi pratar influerar våra barn på många sätt. Allt från hur de uppfattar världen, till hur de ser på sig själva och hur de utvecklas som människor.

Genom våra ord kan vi visa att vi älskar våra barn och har förtroende för dem. De måste känna att vi har deras rygg i alla lägen och att vi är där för dem genom både enkla och svåra tider.

4 saker du inte ska säga till dina barn

Vi alla kommer ihåg någonting som våra föräldrar sagt till oss som barn, som inte riktigt klingade så bra. Vissa värre än andra. Du kommer att begå misstag och säga fel saker till dina barn, alla begår vi misstag. Men det är viktigt att inte vara vårdslös med sina ord.

Här är 4 vanliga saker folk säger till sina barn – som de egentligen inte borde säga.

saker-att-säga-till-barn

1.) ”Jag är besviken på dig”

En genuin känsla som många av oss har i tid och otid. Men det är inte bra att förmedla den till sina barn. Att säga till ett barn att du är besviken, kommer att slå riktigt hårt. Mycket hårdare än du egentligen menade. Många barn har prestationsångest och tror att de är en besvikelse för sin familj, bara för att en föräldrar yttrat dessa ord.
Säg istället: ”Jag är inte glad med vad du har gjort. Snälla gör inte X i fortsättningen”.

2.) ”Jag gör allt för dig!”

Nu menar vi inte i kontexten där man säger att man skulle offra vad som helst för sitt barn. Utan man påminner barnet om att man minsann offrat allt man har och gör allt för honom eller henne. Det här kommer få barnet att känna sig som en börda. Du vill att barnet ska känna sig älskad, inte som något som är i vägen. Det finns bättre sätt att disciplinera sitt barn på.
Säg istället: ”Jag gör saker för dig för att jag älskar dig, så snälla gör X för mig.”

3.) ”Ät inte det där eller så kommer du att bli tjock”

Ett mycket farligt uttryck som kan leda till en skev självbild, dåligt självförtroende och kroppskomplex. Kom ihåg att dina barn suger upp allt du säger och de är väldigt känsliga. Att säga att de kan bli tjocka kan vara väldigt skadligt.
Säg istället:  ”Det är inte så bra att äta det där, det är inte speciellt hälsosamt.”

4.) ”Du var duktig, men du kan bättre”

Ge aldrig en komplimang för att sedan följa upp med ett ”men”. Barnet kommer tro att du inte är stolt och att de inte har gjort tillräckligt. Den inledande komplimangen är som bortblåst efter att du har lagt till ett ”men”.
Säg istället: Du var jätteduktig och jag är stolt över dig. Jag slår vad om att du kommer att bli bättre och bättre!”

5.) ”Du är precis som din mamma/pappa”

Nej, nej och återigen nej. Det här är fel på flera nivåer.

Du får ditt barn att tro att han eller hon har ärvt dåliga egenskaper av en förälder. Du säger alltså att din fru/man har dåliga kvaliteter. Du visar splittring i föräldraskapet. Ni föräldrar ska hålla ihop, vara ett lag som tillsammans tar bra beslut. Ditt barn kommer att lägga märke till och komma ihåg den där gånger du pratade illa om mamma eller pappa och om barnet själv!
Säg istället: ”Jag är inte glad över X på grund av Y.”

Similar Posts